NavMenu

Na carini u Srbiji zarobljeno 40 tona maline

Izvor: Pobjeda Srijeda, 02.08.2023. 08:12
Komentari
Podeli
(Foto: Radojko Vratonjić)
Bjelopoljski malinari očekuju da im država pomogne u rješavanju problema sa izvozom u Srbiju. Predsjednik Udruženja Malinari Polimlja Andrija Delić objašnjava za Pobjedu kako njihovi tradicionalni kupci ne mogu da uvezu to voće iz Crne Gore.

- Carina u Srbiji i do dva mjeseca drži robu neocarinjenu uslovljavajući ih dodatnim analizama, kako bi ih odvratili da uvoze malinu iz zemalja regiona - kazao je Delić.

Naveo je, da su kontaktirali crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede u vezi problema koji imaju kupci maline.

- Ministarstvo poljoprivrede je odmah reagovalo poručivši da će urgentno kontaktirati kancelariju CEFTE u Srbiji i njihovu Vladu, kako bi se navedene barijere otklonile i izvoz i uvoz nesmetano odvijao - kaže Delić.

Navodi primjer da je kupac iz Srbije kupio 60 tona iz Bijelog Polja sa namjerom da povuče i ostatak prošlogodišnjeg i kompletnu količinu ovogodišnjeg roda.

- Ali, roba oko 40 tona stoji zarobljeno dva mjeseca pa je kupac u velikoj dilemi da li uopšte da nastavi saradnju. To je nedopustivo. Zamislimo da naša država carini nekoliko mjeseci mliječne ili prehrambene proizvode iz zemalja regiona. To bi bio opšti kolaps - kazao je Delić.

Sagovornik Pobjede podsjeća da je Crna Gora potpisnica CEFTE te ne bi smjelo da ima takvih problema odnosno opstrukcija prilikom uvoza.

- Između zemalja potpisnica robe i usluge treba da nesmetano cirkulišu - kaže Delić.

On podjeća da je malina jedna od rijetkih roba koje se izvoze iz Crne Gore, te da je naša država veliki uvoznik robe iz regiona i cijele Evrope.

Delić dodaje da malinari ionako imaju velikih problema a da je ovaj sa uvozom dodatni udarac na uzgajivače tog voća.

- Gubitkom tradicionalnog partnera-kupca iz Srbije čije podatke Ministarstvo ima u mnogome bi se pogoršalo stanje već teško ugroženog malinarstva. To pokazuje podataka da je na primjer 2018. godine u Bijelom Polju proizvedeno 800 tona malina sada je pitanje da li će ih ukupno imati 200 - priča zabrinuto Delić.

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković je, na sjednici Vlade koja je 6. jula najavio da će Vlada izdvojiti 300.000 eur da obešteti malinare, koji su zbog pada cijena na svjetskoj berzi pretpjeli značajne gubitke.

Naime, malina je prošle godine porvobitno otkupljivana po 4,30 eura po kilogramu, ali je nakon toga znatno pala cijena. Veći dio prošlogodišnjeg roda je ostao u hladnjačama zbog čega su otkupljivači u više navrata organizovali i proteste i tražili pomoć države.

Ministarstvo je prije dvije sedmice pozvalo privredne subjekte za otkup i distribuciju malina da dostave zahtjeve za podršku kojima potvrđuju da su od jula prošle do jula ove godine otkupljivali malinu sa teritorije Crne Gore i prodavali je po cijenama nižim od otkupnih.

Preispitivanje te mjere tražila su preduzeća Ekopromet iz Bijelog Polja i Mrdo iz Mojkovca, dok je anonimni prigovor stigao sa imejl adrese nvoprofiteri@gmail.com. Zato je Ministarstvao poljoprivrede prekinulo postupke javnih poziva.


Hladnjačari otkupljivali maline

Hladnjačari su najavili da će od 31. jula prekinuti otkup maline jer je Ministarstvo poljoprivrede prekinulo postupke javnih poziva za pomoć otkupljivačima maline dok agencije za zaštitu konkurencije i za sprečavanje korupcije ne utvrde osnovanost navoda iz primjedbi koje su dostavila dva preduzeća i anonimni pošiljalac.

Juče je, međutim, bilo onih koji su otkupljivali. Jedan od prvih hladnjačara u Bijelom Polju vlasnik firme Cenzal Rade Raičević kazao je za Pobjedu da je otkupio malinu od svakog uzgajivača koji je donio.

- Nikog nijesam vratio da mu nijesam otkupio malinu. To još uvijek činim. Jedino nijesmo vršili isplatu jer čekamo da se cijena ustabili u Srbiji kako bi se definisala otkupna cijena - kazao je Raičević.

I hladnjačar Bole Nedović kaže da nije obustavio otkup.

- S obzirom na to da je otkup maline pri kraju ,neće dozvoliti da se ne otkupe i preostale količine - kazao je Nedović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

Ze rekonstrukciju željezničke infrastrukture potrebno 80 mil EUR - Od EIB predviđen zajam od 40 miliona, data saglasnost na ugovor o kreditu

Za rekonstrukciju željeznice, tačnije za finansiranje projekta generalnog remonta pruge, sanaciju 13 čeličnih mostova i tunela, kao i za modernizaciju depoa i radionica potrebno je ukupno 80 mil EUR. Od toga će 40 miliona biti obezbijeđeno iz kredita Evropske investicione banke, a na poslednjoj sjednici Vlada je usvojila informaciju o polaznim osnovama za zaključivanje Ugovora o kreditu i prihvatila Predlog nacrta Ugovora. Kako su

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.