NavMenu

IRF član Evropske asocijacije dugoročnih investitora

Izvor: eKapija Srijeda, 19.07.2023. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/IRF CG/Screenshot)
Investiciono-razvojni fond (IRF) od danas je član prestižne Evropske asocijacije dugoročnih investitora (ELTI) i to kao prva državna razvojna institucija sa Zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno iz IRF-a, ceremonija svečanog učlanjenja biće održana u petak u Madridu, tokom španskog predsjedavanja Evropskom unijom (EU), u prisustvu izvršne direktorice IRF-a Irene Radović, predsjednika Asocijacije, čelnika državnih razvojnih banka EU i međunarodnih finansijskih institucija.

- ELTI predstavlja vrijednu platformu, koja pomaže članicama da ostvare svoje strateške ciljeve i doprinesu održivom razvoju evropske i globalne ekonomije. U pitanju je udruženje koje već deset godina okuplja vodeće evropske državne razvojne i izvozne banke i institucije. Osnovano je s ciljem da podrži održiv i dugoročni ekonomski rast, razvoj infrastrukture i stvaranje novih radnih mjesta u zemljama članicama - navodi se u saopštenju.

ELTI okuplja razvojne i izvozne banke država članica EU, sa kombinovanim bilansom od preko 2,7 biliona EUR.

- Kroz svoje aktivnosti, ELTI podržava ostvarivanje ciljeva evropske politike, kao što su unapređenje konkurentnosti, ekološka održivost, energetska tranzicija, digitalizacija, socijalna inkluzija i regionalni razvoj - navedeno je.

Asocijacija takođe pruža podršku implementaciji strateških planova i projekata, kao i pristup finansiranju za inovativne ideje i inicijative.

- Članstvo u ELTI otvara vrata za nove mogućnosti, partnerstva i saradnju sa drugim članicama, kao i za pristup finansijskim i stručnim resursima. IRF-u pruža mogućnost da razmijeni znanja, iskustva i najbolje prakse sa drugim evropskim državnim razvojnim institucijama, kao i da zajednički djeluje na projektima od ključnog značaja za Crnu Goru - saopštili su iz IRF-a.

Saradnja i razmjena iskustava sa državnim razvojnim i izvoznim bankama zemalja članica EU je, kako su ocijenili, važan korak u jačanju institucionalnih kapaciteta, koji je već započet pripremama za proces transformacije IRF-a u Razvojnu banku Crne Gore.

- To će omogućiti IRF-u da adekvatno podrži ambiciozne strateške ciljeve razvoja crnogorske privrede - kažu iz IRF-a.

Iz IRF-a su naveli da sa ponosom ističu da članstvo u ELTI-u potvrđuje transparentnost, integritet i odgovorno upravljanje IRF-a, te snažno opredjeljenje da budu aktivni učesnici u kreiranju i promovisanju politika koje podstiču dugoročna održiva ulaganja kao pokretača razvoja.

- Kroz saradnju sa ostalim članicama ELTI-a, želimo da doprinesemo stvaranju povoljnog okruženja za održiva i inkluzivna ulaganja, kao i da podržimo razvoj inovativnih projekata koji će imati pozitivan uticaj na crnogorsko društvo i privredu - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.