NavMenu

Radi se prostorni plan željezničkog Moravskog koridora - Od Stalaća do Kraljeva vozovima 120km/h posle rekonstrukcije i elektrifikacije pruge

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 17.07.2023. 16:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SB7/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Srbije donijela je odluku o izradi prostornog plana područja posebne namjene infrastrukturnog koridora željezničke pruge Stalać-Kraljevo. Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva se na obezbjeđenju planskog osnova u cilju rekonstrukcije, elektrifikacije i modernizacije željezničke pruge na dionici Stalać-Kraljevo, dužine oko 71,6 km, za brzine do 120 km/h.

Okvirna granica plana obuhvata djelove teritorija gradova Kruševca i Kraljeva i opština Ćićevac, Trstenik i Vrnjačka Banja.

Na teritoriji opštine Ćićevac obuhvata cijele katastarske opštine Mrzenica, Grad Stalać i Stalać, na teritoriji grada Kruševac obuhvata Globoder, Mačkovac, Pepeljevac, Čitluk, Lazarica, Kruševac, Bivolje, Dedina i Makrešane, a na teritoriji opštine Trstenik: Trstenik, Čairi, Odžaci, Donji Ribnik, Gornji Ribnik, Počekovina, Stari Trstenik, Stopanja i Bresno Polje.

Takođe, na teritoriji opštine Vrnjačka Banja obuhvata cijele katastarske opštine Vraneši, Podunavci, Gračac, Novo Selo, Vrnjačka Banja, Ruđinci i Štulac, dok na teritoriji grada Kraljeva obuhvata: Kraljevo, Ratina, Zaklopača i Vrba.

Donošenjem planskog dokumenta stvoriće se odgovarajući planski osnov za pribavljanje odgovarajućih uslova i dozvola u skladu sa zakonom.

Rok za izradu radne verzije nacrta prostornog plana je 12 mjeseci, a sredstva za izradu obezbjeđuju se iz donacije Evropske investicione banke (EIB) kroz bespovratna sredstva Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Podsjetimo, ministar građevinsrtva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je krajem 2022. godine izjavio da je budžetom na 2023. između ostalog predviđena i obnova 150 kilometara pruge Stalać-Kraljevo-Rudnica.

Vesićev prethodnik na ministarstkom mjestu, Tomislav Momirović u oktobru 2022. najavio je i еlеktrifikaciju žеlеzničkog "Moravskog koridora" od Stalaća do Kraljеva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

Kako je poslovalo 15 najvećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori - Prihodi padali, Bemax i dalje lider

Najvećih 15 kompanija iz oblasti građevinarstva ostvarilo je tokom 2023. godine manje ukupne prihode i manju ukupnu dobit nego u 2022, a te kompanije su smanjile i broj radnika. Tako su za 15 najvećih kompanija ukupni prihodi bili 414 mil EUR u 2023. godini, ili 16,9% manje nego godinu ranije, kada je istih 15 kompanija imalo ukupne prihode od 484,49 mil EUR. Kako pokazuje analiza portala Bankar, pao im je i neto rezultat, sa 39,1 mil EUR iz

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.