NavMenu

Šta se zapravo dešava kada ne isključite mobilni u avionu?

Izvor: TechLifestyle Petak, 14.07.2023. 07:38
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / Rudy and Peter Skitterians)
Uključivanje avionskog režima na telefonu kada se ukrcate u avion je standardna rutina za svakoga ko često leti. U avionskom režimu vaš telefon se diskonektuje sa mobilne mreže ali i dalje možete da koristite uređaj, pa čak i da se povežete na Wi-Fi, ako je dostupan. Ali šta se desi ako slučajno ostavite uključen telefon?

Ne brinite - malo je vjerovatno da će avion pasti kao sekira. Štaviše, anketa koju je 2017. godine sprovela osiguravajuća kuća Allianz pokazala je da 17,2% putnika nikada ne stavi telefon u avionski režim tokom letenja. Problem je što zapravo ne znamo šta može da se desi, jer nema dovoljno istraživanja na temu interakcije između mobilnih telefona i aviona. Iako ima anegdotalnih svedočenja kako su lični elektronski uređaji potencijalno ometali elektroniku u avionu, u kompaniji Boeing tvrde "da se pokazalo kao skoro nemoguće ponoviti takve događaje". Ali to ne znači da je rizik ravan nuli.

Ako ne isključite mobilni telefon, postoji šansa da on ometa navigacione instrumente.

Zato u američkom Kodeksu federalnih propisa trenutno stoji sledeće: "Mobilni telefoni instalirani ili nošeni u avionima, balonima ili bilo kojim drugim vrstama vazduhoplova ne smeju raditi dok su ti vazduhoplovi u vazduhu (ne dodiruju zemlju). Kada se neka letjelica odvoji od zemlje, svi mobilni telefoni koji se nalaze u njoj moraju biti isključeni".

Još jedan problem kod korišćenja mobilnih telefona tokom leta je mogućnost preopterećenja tornjeva mobilne telefonije na zemlji. Kada letite na niskim nadmorskim visinama, to jest, tokom poletanja i sletanja, koji se smatraju krucijalnim fazama leta, vaš telefon se povezuje na nekoliko tornjeva istovremeno dok se krećete. Kada uzmete u obzir sve putnike koji se u svakom trenutku nalaze u vazdušnom prostoru, to bi apsolutno moglo da predstavlja opterećenje za mrežu u blizini prometnih aerodroma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za izgradnju nove saobraćajnice u Buljarici 1,5 mil EUR

Opština Budva raspisala je tender za izgradnju saobraćajnice I2 - H5 Buljarica sa kompletnom infrastrukturom. Vrijednost radova je 1,23 mil EUR bez, odnosno 1,5 miliona sa PDV-om. Kako je pojašnjeno u pozivu, projekat se finansira iz više godina, od čega se u ovoj godini planira potrišiti iznos od 10.000 sa PDV-om. Rok za izvođenje radova je 270 dana od uvođenja izvođača u posao. Ponude se dostavljaju najkasnije do 4. juna do 10 sati,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.