NavMenu

Šest scenarija emisija gasova sa efektom staklene bašte - Donijeta Strategija niskougljeničnog razvoja Srbije

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.06.2023. 11:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Romolo Tavani/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Srbije donijela je Strategiju niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. godine sa projekcijama do 2050. godine.

Kako je navedeno, cilj Strategije je podrška Republici Srbiji u ispunjavanju obaveza iz Sporazuma iz Pariza. Drugi cilj je da predstavi mogućnosti i preporuči poželjne opcije za usklađivanje puteva nivoa srpskih emisija gasova sa efektom staklene bašte sa onim u EU, na ekonomski prihvatljiv i društveno pravičan način.

U pomenute svrhe i u cilju procjene različitih opcija ublažavanja, razvijeno je šest scenarija emisija gasova sa efektom staklene bašte, dok Strategija određuje put do 2030. godine i predlaže raspon mogućnosti do 2050. godine - osnovni scenariji, B1 i B2 (koji ne predviđaju uvođenje novih mjera usmjerenih na smanjenje emisija GHG), i četiri scenarija za ublažavanja (usmjerenih na smanjenje emisija GHG, uključujući implementaciju zakonodavstva EU).

Osnovni scenario

Scenariji B1 i B2 pretpostavljaju da neće biti drugih klimatskih politika i mjera, osim onih usvojenih do 2015. godine, dok B1 ne razmatra punu primjenu Trećeg Akcionog plana za energetsku efikasnost (Službeni glasnik RS , broj 1/17) i Nacionalnog akcionog plana za korišćenje obnovljivih izvora energije (Službeni glasnik RS, broj 53/13), što su obaveze iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice. Stoga se scenario B1 ne smatra relevantnim za Strategiju.

Prema scenariju B2, emisije će se povećati za 2,5% do 2025, 3,2% do 2030. i 10,7% do 2050. godine u poređenju sa nivoom iz 2010.

Za 2030. godinu projektovano je povećanje u energetskoj industriji, saobraćaju, povećanje fugitivnih i emisija iz sektora IPPU. Pokazuje se da će se u istom periodu emisije smanjiti u proizvodnoj industriji i građevinarstvu,
drugim sektorima (stambeni i poslovni), poljoprivredi i otpadu. U 2050. godini, doći će do smanjenja emisija iz proizvodne industrije, drugih sektora i otpada. U svim ostalim sektorima one će se povećati.


Scenariji ublažavanja GHG

Scenariji ublažavanja značajno odstupaju od putanje emisija Srbije iz osnovnog scenarija B2, počevši od smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte od 2020. godine.

Scenario M1: Osnovni scenario B2 uz implementaciju EU-ETS-a (Evropskog sistema za trgovinu emisijama). Scenario M1 pokazuje da samo uvođenje cijene na ugljenik nije dovoljno za promociju uvođenja obnovljivih izvora energije do 2030. godine, čak ni do nivoa trenutne obaveze prema Energetskoj zajednici, koja je postavljena na
27% bruto finalne potrošnje do 2020. godine. Stoga je ovaj scenario isključen iz dalje analize u okviru Strategije.

Scenario M2: Implementacija cjelokupnog zakonodavstva EU, u potpunosti transponovanog i sprovedenog, čime se postiže smanjenje emisija GHG od 33,3% u poređenju sa 1990. godinom i 32,3% OIE20 do 2030. godine, dok će konačni ciljevi za udio OIE u bruto finalnoj potrošnji energije i povećanje energetske efikasnosti u 2030. godini biti
definisani Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom. U cilju povećanja ambicije i doprinosa ostvarenju cilja od 1,5 stepeni Celzijusa, razrađuju se dva dodatna scenarija.

Scenario M3: Republika Srbija pojedinačno postiže ciljeve EU za 2030. godinu (što predstavlja smanjenje GHG od 40% u poređenju sa 1990. godinom, 32% OIE do 2030. godine i povećanje energetske efikasnosti od 32,5%).

Scenario M4: Republika Srbija teži da postigne 80% smanjenja emisija GHG 2050. godine u odnosu na nivo iz 1990. godine.

Svi scenariji razrađeni su pomoću modela koji se koriste i u EU za definisanje ciljeva i puteva za periode do 2020, 2030. i 2050. godine i odgovarajućih politika i mjera, dok su i nacionalne okolnosti uzete u obzir.

Izradu Strategije vodilo je Ministarstvo zaštite životne sredine kao nadležna institucija. Izrađena je uz finansijsku i tehničku podršku EU, tokom IPA projekta "Strategija klimatskih promjena sa Akcionim planom", dok je Strategija uglavnom rezultat bliske saradnje i stalnih konsultacija sa relevantnim zainteresovanim stranama (organima državne uprave, javnim i privatnim sektorom i organizacijama civilnog društva).

Pogledajte Strategiju ispod teksta.

A.K.



Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.