NavMenu

Oblikovanje kvalifikovane radne snage - Katalizator ekonomskog napretka Zapadnog Balkana

Izvor: Promo Petak, 23.06.2023. 07:42
Komentari
Podeli
(Foto: Stefan Jovanović)
Saradnja privrede i obrazovnog sistema važna je karika osnaživanja 6 privreda Zapadnog Balkana, pa su razmjena iskustava i pozitivnih praksi iz regiona, naročito na temu učenja kroz rad i socijalne inkluzije, u osnovi ovog razvojnog puta, poručeno je na konferenciji "Značaj učenja kroz rad (WBL) i socijalne inkluzije za razvoj privreda Zapadnog Balkana".

U organizaciji projekta "Znanjem do posla", a uz partnersku podršku Privredne komore Srbije (PKS) i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (WB6), konferencija je kao snažna platforma za dijalog, pružila priliku za analizu formalnog i neformalnog učenja kroz rad kao i uslova za socijalnu inkluziju u radnom okruženju iz ugla privatnog sektora Zapadnog Balkana. Događaj hibridnog karaktera pratilo je više od 180 učesnika, a priliku da zajednički identifikuju izazove i mogućnosti unapređenja učenja kroz rad i socijalne inkluzije, dobili su učesnici iz 6 privreda Zapadnog Balkana.

Region dijeli iste izazove - depopulaciju, veliku migraciju, ali i nedostatak kvalifikovane radne snage. Smisao regionalnog povezivanja i jeste u tome da se znanja i iskustva osveže, ukrste ekspertize i sarađuje, jer na kraju dana region deli isti cilj - konkurentniju poziciju na tržišnoj mapi Evrope.

Održiva ekonomija je nemoguća bez održive radne snage, a učenje kroz rad nametnulo se kao suštinsko za razvoj privrede i stvaranje održivih radnih mjesta. I bez obzira što na prvi pogled ne djeluje isplativo, ulaganje u mlade na ovaj način, na duže staze pokazuje svoj pun kapacitet i izuzetan privredni potencijal.

- Znanje vrijedi kada mladi imaju šansu da analiziraju i primijene naučeno u inovativnoj i stimulativnoj sredini koristeći savremenu tehnologiju. Za mlade je važno da nauče kako da uče, kako da stečeno teorijsko znanje primijene u rješavanju projektnih zadataka u kompanijama. Naš cilj je da stimulišemo njihovo cjeloživotno učenje, odnosno da kad pređu u svet rada, nastave da uče kroz rad, jer je to jedini način da se ide u korak sa savremenim izazovima - navela je Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Srbije.

Da je učenje kroz rad, kako formalno, tako i neformalno, polazna osnova uspešne karijere mladih ljudi slažu se i predstavnici privatnog sektora kao i HR eksperti širom regiona. Žana Zeković HR direktor Regent Porto Montenegro upozorava da učenici i studenti još uvijek ne vide koliko je WBL važan dio njihovog karijernog sazrijevanja i koliko im doprinosi da na tržištu rada budu konkurentniji, pa je o tome veoma važno neprestano razgovarati.

Sličnog je mišljenja i Goran Kovijanić, HR direktor Fabrike mašina Travnik koji je naveo da ova kompanija od 2017. sprovodi programe vlastite škole za CNC operatere i zavarivače. Kako je naveo, kompanija sarađuje sa Institutom za zavarivanje u Tuzli, sertifikovanom ustanovom koja omogućava da nakon obuke učesnici dobiju sertifikat kojim se mladima daje tzv. "majstorsko zvanje".

Snažan utisak na konferenciji ostavila je diskusija na temu socijalne inkluzije. Panelisti su vrlo inspirativno govorili o značaju kreiranja društva jednakih šansi, a Lazar Bulatović, preduzetnik, Allyant/FMI Partner iz Beograda, je u emotivnom obraćanju prisutnima opisao zašto se opredijelio da se, kao osoba sa posebnim potrebama, oproba u preduzetničkim vodama. Bulatović je istakao sa koliko se teških situacija u poslovnom svijetu mladi sa invaliditetom suočavaju, te da je važno pružiti ne samo šansu, već i razumeti da je riječ o ljudima podjednako talentovanim, vrednim i atraktivnim u profesionalnom smislu.

Po prvi put, javnost je na konferenciji imala priliku da se upozna sa virtuelnom simulacijom radnih operacija, a učesnici su mogli da isprobaju ovaj VR alat koji se već uveliko koristi u programima karijernog vođenja i savjetovanja koji sprovodi projekat "Znanjem do posla".

Zahvaljujući interaktivnom programu, svi učesnici konferencije, kako prisutni u Privrednoj komori, tako i oni koji su panele pratili online, imali su mogućnost da učestvuju u diskusiji, a kvalitetan i konstruktivan dijalog pokazao je da je region i te kako zainteresovan za saradnju i zreo da se bori za bolju budućnost, zajedničkim snagama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Žičara Kotor-Lovćen: Planirana izgradnja planinskog boba, odobreno zaduženje od 3 mil EUR

Vlada Crne Gore dala je preduzeći Žičara Kotor-Lovćen saglasnost o zaduživanju u iznosu od 3 mil EUR kod komercijalne banke za izgradnju planinskog boba i drugih sadržaja. Kako je pojašnjeno u informaciji, preduzeće Žičara Kotor-Lovćen obratilo se Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera zahtjevom za saglasnost za zaključenje ugovora o investicionom kreditu sa poslovnom bankom, a za potrebe dodatnog

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.