NavMenu

U toku pripreme za izradu projektne dokumentacije prvog naučnotehnološkog parka u RS - Početak gradnje moguć u 2024.

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 21.06.2023. 17:30
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: lOvE lOvE/shutterstock.com)Ilustracija
Gradnja prvog naučnotehnološkog parka (NTP) u Srpskoj trebalo bi da počne na proljeće iduće godine u Banjaluci, obuka budućeg menadžmenta očekuje se uskoro, a cilj je pospiješiti razvoj biznisa zasnovanih na inovacijama te pružiti vjetar u leđa osnivanju domaćih startap kompanija.

Ideja je da naučnotehnološki park bude mjesto gdje bi mladi, visokoobrazovani ljudi mogli realizovati svoje ideje te da se odliv mozgova zamijeni izvozom pametnih proizvoda i usluga.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, koje stoji iza ovog projekta, za "Glas Srpske" kažu da je u toku procedura izbora najpovoljnijeg ponuđača za izradu projektno-tehničke dokumentacije koja podrazumijeva izradu tri idejna projekta, nakon čega će za odabrano rješenje biti izrađen detaljan izvedbeni projekat.

- Sljedećeg mjeseca očekujemo potpisivanje ugovora, a rok za izradu projekta je sedam mjeseci. Objekat će se nalaziti u sklopu kampusa Univerziteta u Banjaluci, koji je partner u projektu, a sredstva u iznosu od 548.000 evra obezbijeđena su grantom UNDP-a - rekli su u resornom ministarstvu.

Navode da paralelno teku i pregovori o kreditnom zaduženju pod povoljnim uslovima.

- Očekujemo da bi gradnja mogla početi početkom naredne godine, odnosno čim izvedbeni projekat bude završen. Takođe, ove godine biće registrovano i novo pravno lice za upravljanje budućim naučnotehnološkim parkom, a počeće i obuka budućeg menadžmenta u saradnji sa NTP Beograd, koji je naš partner u projektu i koji predvodi mrežu NTP Srbije. Novac za ovu namjenu, takođe, je obezbijeđen kroz pomenuti grant - dodali su u ministarstvu.

Sekretar Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije u Privrednoj komori RS Slobodan Dragičević kaže za "Glas" da je postojanje naučnotehnološkog parka veoma bitno za procese inovacija, digitalizacije, umrežavanja privrede sa akademskom zajednicom, ali i za osnivanja novih privrednih društava koja će dobiti podršku.

- Procesu gradnje parka trebalo bi da prethodi niz aktivnosti, prije svega treba raditi na unapređenju digitalizacije javne uprave, ali i formirati sertifikaciono tijelo za izdavanje digitalnog potpisa i pečata.

Takođe, treba stvoriti uslove za formiranje državnog data centra. Uz takve preduslove park će osigurati razvoj i planirane inovacije - rekao je Dragičević i dodao da je od velikog značaja i što će u budućem parku Elektrotehnički fakultet dobiti prostorije za dodatnu obuku studenata.


Suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije "East Code" Saša Matić kaže da će IT industrija imati primat i u narednih nekoliko decenija i da je svaka pomoć namijenjena startap kompanijama poželjna.

- Ako će naučnotehnološki centar omogućiti i pospiješiti razvoj startapa i tehnoloških kompanija, podržavam projekat. To nam treba jer, kada je riječ o razvoju IT industrija, BiH i Srpska kaskaju u odnosu na region - rekao je Matić.

Partnerstvo

Memorandum o strateškom partnerstvu za osnivanje naučnotehnološkog parka Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS potpisalo je krajem 2021. godine sa Naučno-tehnološkim parkom Beograd, najvećim u Srbiji. Kompanije koje su članice beogradskog parka razvijaju više od 130 inovativnih proizvoda i usluga, zapošljavaju oko 1.200 visokoobrazovanih i izvoze u više od 40 zemalja svijeta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.