NavMenu

Pripreme za rekonstrukciju željezničkog koridora ka Rumuniji - Država traži projektante za dionicu dugu 80 km

Izvor: eKapija Utorak, 30.05.2023. 16:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rajko Karišić)Ilustracija
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je javni konkurs za izradu dokumentacije za rekonstrukciju željeznice od Pančeva, preko Vršca, do granice sa Rumunijom.

Podsjetimo, Srbija je dobila kredit od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu od 51 mil EUR i od Francuske agencije za razvoj (AFD), takođe u iznosu od 51 mil EUR, na ime troškova sektora željeznica Srbije. Dio tih sredstava biće iskorišćen za plaćanje konsultantskih usluga za izradu prostornog plana, studije izvodljivosti sa idejnim projektom i studije o procjeni uticaja na životnu sredinu za rekonstrukciju i modernizaciju željezničke pruge Pančevo Glavna-Vršac-granica sa Rumunijom.

Ova deonica duga je oko 80 km i dio je željezničkog koridora Beograd-državna granica, koji se, kako se u dokumentu navodi, smatra jednim od najznačajnijih u Evropi.

Predviđeno je da rekonstrukcija i modernizacija ove željeznice, obuhvati rekonstrukciju i modernizaciju pruge od početka skretnice u Glavnoj stanici Pančevo do državne granice, uključujući i unapređenje elemenata za najvišu ekonomski opravdanu brzinu i dozvoljeno osovinsko opterećenje na željezničkoj pruzi.

U zavisnosti od zaključaka analize, razmatraće se i eventualna gradnja drugog kolosjeka, s obzirom na to da je riječ o jednokolosječnoj pruzi.

Ugovor se zakljujuče na 27 mjeseci, a najkasnije do 31. decembra 2026, što je datum završetka projekta.

Više detalja pogledajte OVDJE.

Podsjetimo, nedavno je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio da će Srbija raditi na rеkonstrukciji dvijе rеgionalnе prugе, kojе ćе značiti građanima Srbije i Rumunije, a u pitanju su pruga Pančеvo-Vršac-rumunska granica i Pančеvo-Zrеnjanin-Kikinda-rumunska granica.

Ministar jе navеo da bi bilo važno ponovno uspostavljanjе voza izmеđu Srbijе i Rumunijе, koji jе ukinut zbog nеslaganja oko dugova i predložio osnivanjе Radnе grupе nadlеžnih ministarstava dvijе zеmljе, koja bi započеla i pratila rеalizaciju zajеdničkih projеkata, a za kojе bi finansijska pomoć mogla da sе zatraži i od Evropskе unijе.

- Žеlimo da rijеšimo taj problеm i da ponovo uspostavimo voz izmеđu Srbijе i Rumunijе - naglasio jе Vеsić.

Podsjećamo, ministar je krajem januara razgovarao u Briselu sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i nakon sastanka istakao da će Evropska unija pomoći Srbiji u projektu rekonstrukcije čak 588 kilometara regionalnih pruga.

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Podgorica dobija Muzej savremene umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuću arhitekture - Evo kako će izgledati budući kompleks na prostoru kasarne Morača (FOTO)

Italijanski biro A-Fact osvojio je prvu nagradu na međunarodnom konkursu za idejno arhitektonsko rješenje kompleksa Muzeja savremene umjetnosti, prirodnjačkog muzeja i parka kulture i umjetnosti sa pratećim sadržajima, koji će se graditi se na prostoru nekadašnje kasarne Morača u Podgorici. Riječ je o radu pod šifrom 34prirodnjackimuzej3996, a članove tima čine Andrea Rossi, Giovanni Sanna i Pierluigi Turco. Oni su osvojili iznos od

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.