NavMenu

Od 15. maja novi javni poziv za podršku poljoprivrednicima

Izvor: Mina Srijeda, 03.05.2023. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: Denphumi/shutterstock.com)
Novi javni poziv za podršku poljoprivrednicima IPARD programa Evropske unije (EU) biće objavljen 15. maja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ministarstvo je u Evropskoj kući organizovalo konferenciju povodom objave petog javnog poziva Programa EU za poljoprivredu i ruralni razvoj IPARD II za Mjeru 1 Investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković naglasio je značaj IPARD programa za crnogorske poljoprivrednike.

- Potencijali poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori su veliki, ali ipak još nijesu u potpunosti iskorišćeni. U tom cilju Crna Gora mora biti spremna da iskoristi sve moguće mehanizme kako bi unaprijedila crnogorsku poljoprivredu - naveo je Joković.

Jedan od tih mehanizama je, kako je kazao, IPARD program koji predstavlja dio integracionog procesa i koji služi da osnaži crnogorsku poljoprivredu, kao i našu administraciju, i pripremi nas za trenutak pristupanja Evropskoj uniji, kada ćemo biti u prilici i da neposredno primjenjujemo Zajedničku poljoprivrednu politiku.

Crnogorski poljoprivrednici kao i institucije veliku podršku imaju u evropskim partnerima.

Šef pretpristupne jedinice za susjedstvo, proširenje i pretpristupnu pomoć Evropske komisije, Frank Bollen, koji je na konferenciji govorio putem online platforme ističući koliko su zapravo tehnologije napredovale kada se i direktno obraća udaljen 1500 kilometara, dodatno je ukazao na značaj IPARD programa.

- IPARD grantovi su odlična prilika da unaprijedite svoj poljoprivredni sektor i da Crna Gora postane samoodrživa u pogledu hrane, energije i ekonomskog razvoja. Istovremeno, IPARD program pomaže u očuvanju životne sredine i primjeni novih digitalnih rješenja. Ako postoji sektor u Crnoj Gori koji može dati mnogo više i bolje u budućnosti, to je poljoprivreda - kazao je Bollen.

On je naveo da zato Evropska unija stavlja na raspolaganje ovu finansijsku podršku.

- Zajedno sa nacionalnim vlastima želimo da podržimo poljoprivredne proizvođače i njihove agro biznise sa jasnom vizijom i planovima - kazao je Bollen.

Svoje iskustvo kao korisnik sredstava podrške IPARD programa predstavio je proizvođač povrća i ratarskih kultura iz Zete, Sreten Batrović, koji je podršku ostvario u okviru trećeg javnog poziva kroz Mjeru 1 za nabavku potrebne opreme.

Batrović je iskoristio priliku da pozove poljoprivredne proizvođače da se prijave na javni poziv.

- Tokom apliciranja značajnu podršku su mi pružili zaposleni u Ministarstvu i savjetodavnim službama, dokumentacija jeste obimnija, ali mislim da je podrška koja se može ostvariti mnogo vrijednija. Ja sam unaprijedio i olakšao sebi rad na gazdinstvu pa pozivam i sve zainteresovane poljoprivrednike da se prijave i ostvare dostupnu podršku - rekao je Batrović.

Javni poziv kroz Mjeru 1 biće objavljen 15. maja i trajaće do 15. juna. Ova mjera namijenjena je podršci primarnoj proizvodnji i ima za cilj unapređenje poljoprivrednih gazdinstava, podizanje nivoa konkurentnosti i potpuno usklađivanje sa EU standardima, a podržavaju se investicije u sektorima poljoprivredne proizvodnje mljekarstvo, govedarstvo, ovčarstvo i kozarstvo, svinjarstvo, živinarstvo, voćarstvo, povrtarstvo, ratarstvo, uzgoj gljiva i pečuraka, uzgoj aromatičnog i ljekovitog bilja, vinogradarstvo, maslinarstvo, pčelarstvo, ribarstvo i akvakultura.

Podržavaju se investicije čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000 do 500.000 EUR, a iznos podrške je od 60% do 70% od ukupno prihvatljivih troškova po projektu. Podržava se isključivo nabavka mehanizacije i potrebne opreme.

Joković je podsjetio da je ovo 11. javni poziv od početka implementacije IPARD II programa u Crnoj Gori, a peti javni poziv koji se objavljuje za podršku sektoru primarne proizvodnje.

- Kroz četiri, do sada objavljena javna poziva za Mjeru 1 ugovoreno je ukupno 475 projekata, sa vrijednošću investicija od oko 42,93 mil EUR, odnosno očekivanom podrškom od oko 23,6 miliona. Do sada, isplaćen je 298 projekata i podrškom u ukupnom iznosu od 11,7 mil EUR - rekao je Joković.

Iz Ministarstva je saopšteno da počinje i intenzivna promotivna kampanja, te da će se radionice za zainteresovane održati u svim crnogorskim opštinama, a da će raspored biti postavljen na IPARD sajtu.

Odmah nakon te konferencije u staroj zgradi Vlade održaće se prezentacija za konsultantske kuće i zaposlene u savjetodavnim službama, kako bi i oni sami mogli da doprinesu daljem širenju informacija, a sve u cilju da što veći broj poljoprivrednika prepozna značaj i prijavi se za ostvarenje dostupne podrške.

Joković je pozvao sve zainteresovane da se prijave na javni poziv i učestvuju na radionicama.

On je kazao da će tokom trajanja javnog poziva u Direktoratu za plaćanja biti organizovani dani "otvorenih vrata", gdje će svaki zainteresovani korisnik u direktnoj komunikaciji sa zaposlenima koji rade na realizaciji ovog javnog poziva riješiti sve svoje nedoumice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.