NavMenu

Američke vlasti preduzele niz mjera da zaštite depozite SVB i drugih banaka

Izvor: Beta Ponedjeljak, 13.03.2023. 09:14
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Brett_Hondow)
Američke vlasti objavile su sinoć niz mjera da bi uvjerili pojedince i kompanije u solidnosti amerićkog bankarskog sistema i rekli da će garantovati povlačenje ukupnih depozita Banke silikonske doline (SVB) posle njenog kolapsa.

Mjere su preduzeli zajedno ministarka finansija Džanet Jelen, Federalne rezerve (Fed) i Agencija za garanciju depozita (FDIC) posle konsultacija sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, navodi se u saopštenju.

Pored banke SVB vlasti će, na opšte inzenađenje, dozvoliti pristup depozitima i u Signature Bank, koju je zatvorilo regulatorno tijelo, navodi se u saopštenju.

Američka centralna banka, Fed, takođe se obavezala da će pozajmiti potrebna sredstva drugim bankama kojima bude potrebno, kako bi odgovorile na zahtjeve svojih klijenata za povlačenjem sredstava.

Sve te mjere ukazuju na turbulencije koje prete američkom bankarskom sistemu poremećenom zbog montearnog zatezanja centralne banke Feda. Povećanje kamata je izvršilo pritisak na banke koje često daju dugoročne zajmove ali same pozajmljuju kratkoročno, a kamate su sada mnogo više od onih na dugoročne kredite.

Uslijedio je talas povlačenja novca što je izazvalo krah tri banke ove nedelje, SVB banke, Signature banke kao i Silvergate banke, manje ali poznate po svojim vezama sa sredinom kriptovaluta.

Njujorška Signature banka je 21. banka po veličini u SAD, sa aktivom procenjenom prema Fedu na 110 mlrd USD krajem 2022. i 88 mlrd USD depozita.

Njen krah je treći najveći u istoriji SAD, odmah iza SVB-a i banke Vašington Mutual u 2008. godini.

- Danas preduzimamo odlučne mjere da zaštitimo američku privredu i povećamo povjerenje u naš bankarski sistem - saopštili su u saopštenju, Fed, Ministarstvo finansija i Agencija za zaštitu depozita.

- Ta inicijativa će omogućiti bankarskom sistemu da nastavi da igra svoju vitalnu ulogu zaštite depozita i pristup kreditima za domaćinstva i firme - dodaje se u saopštenu.

Kada je FDIC objavio u petak da preuzima kontrolu nad bankom SVB, mnogi su se zabrinuli za depozite blokirane posle kraha banke. Oko 96% depozita nisu bili pokriveni tradicionalnim pokrićem depozita kojim se osigurava do 250.000 USD po klijentu i po banci.

Zvaničnik ministarstva finansija istakao je da je bankarski sistem mnogo otproniji i u boljem stanju nego prije finansijske krize, podvukavši da situacija nije ista kao 2008. godine.

- Akcije Feda ovog vikenda namijenjene su da prekinu poremećaje u bankarskom sektoru i finansijskom sistemu koji se brzo razvijao poslednjih dana - rekao je jedan zvaničnik američke centralne banke.

On je rekao da je skup mjera koje su predstavljene juče bilo potrebno da bi se suočilo sa sistemskim rizikom primijećenim u finansijskim tržištima.

Vlasti su istovremeno stavili banku SVB na aukciju sa namjerom da nađu kupca što je prije moguće.

Trka s vremenom u koju su ušle američke vlast podsjeća na vikend 13. i 14. septembra 2008. godine. Tada vlasti nisu uspjele da nađu kupca za banku Lehman Brothers, koja je propala u ponedeljak sa dramatičnim posljedicama na finansijski sektor i cijelu privredu.

Jučerašnje objave o mjerama date su nekoliko minuta prije otvaranja Tokijske berze.

Mnogi su izrazili zabrinutost da će krah banke SVB pogoditi ne samo bankarski sektor nego i tehnološki sektor i šire. Ta banka je govorila da su njeni klijenti gotovo polovina tehnoloških kompanija i kompanija sa preduzetničkim kapitalom.

Britanski ministar finansija Džeremi Hant ocijenio je juče da pad Banke Silikonske doline (SVB) predstavlja ozbiljan rizik za tehnološki sektor njegove zemlje.

Ministarka Jelen odbacila je juče mogućnost spasavanja SVB banke putem ubacivanja javnog novca. Rješenje objavljeno juče štiti osobe sa depozitima u banci ali akcionari dve propale banke SVB i Signature banke će sve izgubiti, i njihovi šefovi će biti smenjeni, rekao je zvaničnik Feda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.