NavMenu

Poslastice iz Novog Sela mogle bi uskoro stići i na inostrano tržište

Izvor: RTCG Utorak, 31.01.2023. 08:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jordache/shutterstock.com)Ilustracija
Povezivanje poljoprivredne proizvodnje preko agroindustrije sa ugostiteljstvom i turizmom strateški je pravac domaće privrede. Fabrika pekarskih i slastičarskih proizvoda La Parisienne u Novom Selu kod Danilovgrada, koja posluje u okviru kompanije Nemesis-Astorija grupacije, proizvodi organsko povrće za svoje potrebe, a od skoro i paštu po italijanskoj recepturi.

Mlijeko, sir, meso i drugi proizvodi potrebni za pekarski program i poslastice otkupljuju se od domaćih proizvođača, kaže menadžer u kompaniji Đorđije Raičević.

U fabrici je zaposleno osamdesetak radnika koji proizvode više od stotinu pedest vrsta kolača kao i hljeb i drugi pekarski program.

- Novi magistralni put nam je itekako pomogao u realizaciji planova pa možemo kazati da firma posluje od Primorja do Kolašina - kaže Raičević.

Za proizvodnju poslastica koriste se i domaći poljoprivredni proizvodi.

- Većina naših sirovina je iz domaćeg otkupa. U okviru kompanije posluje i imanje Grlić za proizvodnju povrća, a tu moramo pomenuti i proizvodnju goveđeg mesa od angus i vagi rase sa farme Vukčević - riječi su Raičevića.

Pored domaćih proizvoda koriste se i namirnice iz uvoza, kaže Minela Musić, zadužena za tehnološki proces u fabrici.

- Za naše kolače koristimo pravu belgijsku čokoladu, za francuske kroasane najkvalitetniji puter, a brašno iz najstarijeg mlina iz Grčke - rekla je Musić.


U plastenicima na dvije hiljade kvadrata proizvodi se organsko povrće i začinsko bilje kao i na otvorenom, a uskoro bi uz podršku resornog ministarstva trebalo da se postavi još deset plastenika površine tri hiljade kvadrata, ističe magistarka Kristina Drašković, odgovorna za kvalite.

- Sada se proizvodi blitva, spanać, zelena salata i luk, a uskoro i ostalo povrće - rekla je Drašković.

Potrebe za kvalitetnim poslasticama stalno rastu i pored gostiju ekskluzivnih restorana i hotela u okviru kompanije traže se i na tržištu, a kako reče Raičević, predviđena je izgradnja još jednog pogona pa bi, vjerovatno, bio omogućen i izvoz.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za izgradnju nove saobraćajnice u Buljarici 1,5 mil EUR

Opština Budva raspisala je tender za izgradnju saobraćajnice I2 - H5 Buljarica sa kompletnom infrastrukturom. Vrijednost radova je 1,23 mil EUR bez, odnosno 1,5 miliona sa PDV-om. Kako je pojašnjeno u pozivu, projekat se finansira iz više godina, od čega se u ovoj godini planira potrišiti iznos od 10.000 sa PDV-om. Rok za izvođenje radova je 270 dana od uvođenja izvođača u posao. Ponude se dostavljaju najkasnije do 4. juna do 10 sati,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.