NavMenu

Potrošači kažnjavaju gotovo sve kompanije za "greenwashing", osim naftnih

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.01.2023. 10:48
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay.com/wasi1370)
Gotovo da nema kompanije koja se ne hvali da značajna sredstva ulaže u poštovanje standarda zaštite životne sredine, ali vjerovalo se da potrošači mogu procijeniti i "kazniti" kompanije koje pribjegavaju lažnim ekološkim tvrdnjama. Međutim, to se ne dešava uvijek, pokazuje novo istraživane objavljeno u britanskom Magazinu studija menadžmenta.

Međunarodni tim istraživača želio je da ispita kako potrošači širom svijeta reaguju kada se pokaže da kompanije u industriji nafte i gasa pribjegavaju "greenwashingu" i tvrde da rade više za okolinu nego što je zaista slučaj.

Zaključak studije koja je pratila 7.365 kompanija u 47 zemalja tokom više od 15 godina je da potrošači finansijski kažnjavaju firme za "greenwashing" osim ako ih već vide kao velike zagađivače. Kako bi ustanovili zašto, istraživači su sproveli dodatni eksperiment.

Potrošačima je predstavljena izjava iz izvještaja kompanije koje posluju u industrijama koje su sami ispitanici ranije označili kao prljave (industrija nafte i gasa), čiste (solarna i energija vetra) i neutralne (nabavka kancelarijskog nameštaja). U izjavi koja je bila ista za sve tri industrije, kompanija je naglasila koliko ozbiljno shvata zaštitu životne sredine.

- Kao biznis koji se oslanja na prirodne resurse, razumijemo da ako danas ne upravljamo pažljivo tim resursima, naš posao će sutra biti u opasnosti. Zato nam je ekološka održivost centralna vrijednost i ponosni smo što smo lideri u industriji kad je riječ o ekološkim praksama - dio je izjave.

Zatim su potrošačima predstavljeni rezultati nezavisnog istraživanja koje je pokazalo ili da se kompanija ponaša u skladu sa proklamovanim vrijednostima ili suprotno.

- Istraživanje pokazuje da firma ne radi ništa da smanji ekološki otisak svojih proizvoda, poput korišćenja recikliranih materijala u proizvodnji i pakovanju. Osim toga, prošle godine je ispustila 29 miliona litara hemijskih nusproizvoda iz svojih fabrika u reke i povećala ugljenični otisak za 20% - dio je navodnog istraživanja.

Rezultat je iznenadio istraživače jer je pokazao da potrošači tolerišu lažne tvrdnje kompanijama u industriji nafte i gasa jer od njih to i očekuju. I ne samo da tolerišu, već će neometano nastaviti da koriste njihove usluge i proizvode. Ovaj nalaz je veoma važan, jer kako kažu istraživači, samo tržište neće kazniti kompanije koje obmanjuju javnost. Takođe, važno je da potrošači razumiju da na ovaj način samo ohrabruju loše ponašanje.

- Kao potrošači, treba da shvatimo da naš stav "dječaci će uvijek biti dečaci" podstiče loše ponašanje. Dok to ne shvatimo i ne raščistimo sa sobom, nastavićemo da budemo dio problema - poručuju istraživači.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.