NavMenu

Sastanak ministara poljoprivrede Jugoistočne Evrope - Poptisan memorandum o očuvanju zemljišta

Izvor: eKapija Utorak, 15.11.2022. 15:38
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/S. Matić)
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi domaćini su 16. godišnjeg radnog sastanka ministara poljoprivrede Jugoistočne Evrope. Kako je saopšteno, na sastanku je potpisan Memorandum o razumijevanju za uspostavljanje partnerstva Zapadnog Balkana o očuvanju zemljišta.

- Memorandum će biti jedan od važnih koraka ka uspostavljanju zajedničke politike u rješavanju izazova koji nam slijede - saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako je saopšteno, ministri poljoprivrede Jugoistočne Evrope i šefovi delegacija okupili su se u Budvi i razgovarali o budućim planovima razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u regionu Jugoistočne Evrope i razmotrili proces regionalne saradnje u datim sektorima. Sastanak je bio usmjeren na značaj procesa i dosadašnjih dostignuća u integraciji zemalja /teritorija Zapadnog Balkana u Europsku Uniju (EU) u pogledu perspektive za razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Na svečanom otvaranju sastanka predsjednk Vlade Dritan Abazović poručio je da je ovo važan sastanak za Crnu Goru, i odlična prilika za razmjenu mišljenja.

- Ovo su veoma teška vremena, gdje pored pandemije Kovid-19, imamo i postojeću krizu izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu, tim prije, ovakvi sastanci su jako korisni i značajani - kazao je on.

Kako je kazao, tokom pandemije Kovid 19, poljioprivreda se neočekivano razvila, jer se narod u Crnoj Gori ponovo vratio seoskoj i poljoprivrednoj proizvodnji.

- Juče je usvojen budžet, i drago mi je što se budžet za poljoprivredu povećava, kao i subvencije za ljude koji žele da se bave poljoprivredom. Moram istaći da će sektor poljoprivrede i enrgetike zavrijediti mnogo veću pažnju u narednom periodu, nego što je to bio slučaj ranije - poručio je on.

Predstavljajući rezultate koji je Crna Gora postigla u oblasti poljoprivrede, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, izjavio je da se država Crna Gora fokusirala na dvije privredne grane - poljoprivredu i turizam.

- Crna Gora bi jako osnažila poljoprivredu kad bi proizveli sve ono što bi potrošili naši dragi turisti koji dođu u Crnu Goru, i kada bi im ponudili proizvode koji se proizvode u Crnoj Gori. Mi svake godine povećavamo nacionalni budžet kako bi se poljoprivredna proizvodnja kretala željenim putem - kazao je ministar.

On je kao ključni problem kada je poljoprivredna proizvodnja posrijedi istakao problem migracije seoskog stanovništva u gradove.

- S tim u vezi, poljoprivredom se na selima bave većinski starije stanovništvo i veoma mali broj mladih. Mi, sa svim mogućim mjerama koje postoje, a koje crpimo iz nacionalnog budžeta, činimo sve što je u ovom trenutnku moguće da poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvoj u Crnoj Gori podignemo na veći nivo, kako bi Crna Gora smanjila svoju oghromnu zavisnost od uvoza hrane - kazao je Joković.


Zaista vjerujem da su ovakve prilike od velikog značaja za zemlje Zapadnog Balkana, u smislu pripreme za njihov puno članstvo u Evropskoj Uniji, kazao je njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir.

- Volio bih da se i u drugim oblastima poput oblasti poljoprivrede načine značajni iskoraci kao što je to slučaj u ovoj prilici. Mi u potpunosti zahvaljujemo svim ministrima poljoprivrede zemalja Zapadnog Balkana na svim koracima koje su učinili ka svom napretku, koji treba da rezultira punim članstvom u Evropskoj uniji, što i mi kao Republika Njemačka podržavamo - kazao je on.

Ministri su elaborirali postignute rezultate u implementaciji IPARD programa u zemljama Zapadnog Balkana i značaj IPARD III programa koji predstavlja sredstvo za implementaciju Zelene agende za Zapadni Balkan, kao značaj slobodne trgovine i obaveza i mjera za obezbeđivanje slobodnog kretanje poljoprivrednih dobara, inputa i zaliha u svijetlu trenutnih geopolitičkih dešavanja.


Na ministarskom sastanku, koji je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore i SWG-a (Stalna Radna grupa za ruralni razvoj),

Tokom ovog skupa održano je više bilaterlanih sastanka sa ciljem rješavanja pitanja koja su u nadležnosti ministarstava poljoprivrede zemalja učesnica.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore preuzima predsjedavanje SWG Skupštinom i teži će da unaprijedi regionalnu saradnju i integracije u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja čitavog regiona Zapadnog Balkana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.