NavMenu

Dok se čeka rješenje za Moraču, otpadne vode se svakodnevno izlivaju

Izvor: RTCG Četvrtak, 10.11.2022. 13:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vastram/shutterstock.com)Ilustracija
Svakodnevno izlivanje otpadnih voda u Moraču glavni je razlog lošeg kvaliteta vode u rijeci. Samim tim, postavlja se pitanje kakav je kvalitet ribe koja se ulovi u Morači. No, iako je situacija alarmantna rješenje nije blizu.

- Svakodnevno u Moraču imamo izlivanje otpadih voda, oko 50% otpadnih voda završi u rijeci - kazao je za TVCG Filip Makrid, direktor Vodovoda i kanalizacije.

Upravo je to i glavni razlog lošeg kvaliteta vode u Morači.

- Ove godine smo radili na potezu od ponara tri serije i ni u jednoj seriji nije bio zadovoljavajući. Znači da se voda ne može upotrebljavati ni za kupanje ni bilo kakve druge upotrebe posebno u ovom dijelu 4,5 km od kolektora - saopštila je Nevenka Tomić iz Odsjeka za kvalitet voda ZHMS.

To dovoljno govori i koliko je kvalitetna riba koja se ulovi u Morači. No, pitanje je da li su svi ribolovci upoznati s ovom situacijom.

- Kad je mali vodostaj, baš je otežano pecanje u donjem toku, jer kad ispuste kanalizaciju bukvalno je onemogućeno. Hvata se taj toalet papir koji ostaje na udicama, baš je nehigijenski. Svaki otpad koji se ispušta u rijeku nije dobar za ribu, stanovništvo... - ističe Lazar Vukčević, predsjednik Sportsko-ribolovnog kluba Podgorica.

Da je ulov iz Morače rizično konzumirati upozoravaju upravo oni koji kontrolišu kvalitet vode.

- Riba se kreće to je ista riba koja je i gore i dolje i ona se kreće i što se mene tiče ja je ne bih konzumirala da znam da je iz Morače jer očevidac sam kakve su te vode - dodaje Tomić.


Ni u nekim djelovima Skadarskog jezera, zbog ulivanja Morače, voda nije zadovoljavajućeg kvaliteta, kaže Tomićeva.

- Samo u tom toku kuda ona teče zavisi od nivoa i temperature osjeća se uticaj i oko vranjine i u tom plićem dijelu.

Iako je situacija alarmanta, rješenje nije blizu.

- Naš plan je da do 2035. godine sve aglomeracije kojih ima 37 budu opremljene sistemima za tretman otpadnih voda i to će Crna Gora postići radi toga što je jako puno radila i jako puno radi - saopštila je za TVCG Snežana Didanović iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Posao koji je već nedopustivo dugo na čekanju je izmještanje kolektora i izgradnja novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iz Glavnog grada.

Ova priča i izjave naših sagovornika ukazuju da je hitno rješenje prijeka potreba.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Prostorni plan opredjeljuje razvoj crnogorske privrede u naredne dvije decenije

Prostorni plan može doprinijeti reformi cijelog sistema u svim oblastima i zasigurno će opredijeliti razvoj crnogorske privrede u narednih 20 godina. Ovo je poručeno sa završnog okruglog stola koji su Privredna komora i Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine organizovali u okviru javne rasprave o Nacrtu Prostornog plana Crne Gore. Uzimajući u obzir da je prostorno planiranje jedan od ključnih instrumenata za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.