NavMenu

Radnicima Metalca uplaćeno 430.000 EUR

Izvor: Mina Utorak, 20.09.2022. 10:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stock image/shutterstock.com)Ilustracija
Novi vlasnik nikšićkog Metalca, Centar za reciklažu, uplatio je radnicima koji od marta protestuju u krugu fabrike, 430.000 EUR.

Predstavnik radnika Radisav Bulatović kazao je Vijestima da su postigli dogovor s novim vlasnikom, koji im je isplatio 430.000 EUR, iako nije bio u obavezi da to uradi.

- Od tog novca smo se naplatili mi koji smo svakodnevno bili u fabričkom krugu pola godine i čuvali imovinu od otuđenja ili uništenja - rekao je Bulatović.

On je podsjetio da je prije tri mjeseca 39 radnika koji su imali rješenje za stalno dobilo otpremnine od po 3,15 hiljada EUR i povezan im je radni staž za šest mjeseci.

Bulatović je saopštio da su se s novim vlasnicima Zdravkom Kosanovićem i Nenadom Bajovićem dogovorili da, kada pokrenu fabriku, svima koji budu zainteresovani da opet rade u Metalcu bude pružena ta mogućnost.

Kosanović je kazao da nijesu bili u obavezi da radnicima isplate novac i ispravljaju greške prethodnih uprava, ali da je riječ je o njihovim sugrađanima i da su željeli da se prekine njihova višemjesečna agonija.

- Zainteresovana dva investitora, od kojih je jedan bio iz Kine, su odustali, ali mi nećemo odustati od Metalca, niti ćemo imovinu izrezati i uništiti. Imamo planove i vidjećemo šta će od njih biti realizovano. Namjera nam je da fabrika bude na ponos grada i da počne s radom - rekao je Kosanović.

Češka kompanija Termochem kupila je imovinu Metalca iz stečaja 2016. godine, a proizvodnju je obustavila krajem 2019. godine, od kada su radnici bez posla i primanja. Termochem radnicima na ime zaostalih plata i povezivanja radnog staža duguje oko 1,3 mil EUR.


U Metalac je u oktobru prošle godine uveden stečaj, a češka kompanija je imovinu prepisala na drugu firmu koju je prodala nikšićkom Centru za reciklažu. Oko 110 zaposlenih ostalo je evidentirano u Metalcu Termochem koji nema imovinu, pa samim tim radnici iz stečajne mase ne mogu naplatiti potraživanja.

Opština je za 77 radnika u aprilu uplatila pomoć od po 400 EUR i obezbijedila im advokatski tim s ciljem da se provjeri dokumentacija fabrike. Kosanović je u junu kazao da su, "kao znak dobre volje", raspoloženi da radnicima uplate 400.000 EUR, ali da će od te ponude, ako se situacija ne riješi, odustati.

Radnici, prema riječima Bulatovića, u početku ponudu nijesu prihvatili jer su očekivali da će im država pomoći da dobiju sav novac koji im prethodni vlasnik duguje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.