NavMenu

Revizor ukazao na neizvjesnost poslovanja preduzeća Montekargo - Minus i obaveze 16 mil EUR

Izvor: Dan Subota, 17.09.2022. 16:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Federico Rostagno/shutterstock.com)Ilustracija
Nezavisni revizor dao je mišljenje sa rezervom uz skretanje pažnje na više pitanja na finansijske iskaze Montekarga za 2021. godinu. Revizor je ukazao na neizvjesnost u vezi sa sposobnošću državne kompanije da nastavi da iz vlastitih izvora ostvari svoje potrebe za finansiranjem. Ukazali su i da je gubitak preduzeća, zajedno sa tekućim obavezama, 16 mil EUR.

- Društvo je sa stanjem na dan 31. decembar iskazalo tekuće obaveze u visini od 7,3 mil EUR, što je za 4,3 miliona više od iznosa tekuće imovine. Takođe, društvo je za 2021. godinu ostvarilo gubitak od 946,5 hiljada eura i iskazalo neraspoređeni gubitak u iznosu od 8,72 mil EUR. Uzimajući u obzir navedeno, rukovodstvo je svjesno da u ovom trenutku postoje neizvjesnosti oko sposobnosti društva da iz vlastitih izvora ostvari svoje potrebe za finansiranjem. Ove činjenice ukazuju na postojanje materijalno značajnih neizvjesnosti koje mogu da izazovu sumnju u pogledu mogućnosti društva da posluje u skladu sa načelom stalnosti poslovanja - navedeno je u izvještaju nezavisnog revizora "Računovodstvo i revizija".

Montekargo je biznis planom za ovu godinu planirao dobit od 1,086 miliona. Za pola godine, kako pokazuje izvještaj o poslovanju, imali su 386,3 hiljade plusa.

Kao jedan od osnova za mišljenje sa rezervom, revizor je naveo kratkoročna potraživanja.

- Društvo je na 31. decembar 2021. godine iskazalo bruto vrijednost kratkoročnih potraživanja u iznosu od 2,43 mil EUR. U okviru navedenih potraživanja iskazana su potraživanja koja nisu naplaćena u roku od godine dana u iznosu od 455.070 eura. Dio navedenih potraživanja koja nisu naplaćena u roku od godine dana u iznosu od 323.592 eura odnose se na pravna lica kojima se istovremeno i duguje. Društvo nije uzelo u obzir zahtjeve svoje računovodstvene politike, kao ni zahtjeve MRS 39 - "Finansijski instrumenti: priznavanje i odmjeravanje" o potrebi prestanka priznavanja finansijskih sredstava kada ugovorena prava na tokove gotovina od finansijskih sredstava prestanu da važe i nije utvrdilo gubitak zbog obezvređenja istih, odnosno izvršilo ispravku vrijednosti potraživanja starijih od godinu dana - ukazali su revizori.

Rezervisani su i po pitanju iskazanog kapitala od 10,2 mil EUR, u okviru kojeg su iskazane revalorizacione rezerve od 1,4 miliona, u čiju se knjigovodstvenu vrijednost nijesu mogli uvjeriti.

Montekargo je u okviru ostalih prihoda iz poslovanja iskazao prihode po osnovu davanja u zakup 69 teretnih vagona u periodu od 1. novembra 2019. do 31.12.2021. godine u iznosu od 171.302 eura, kao i dobitke u iznosu od 601,6 hiljada, po osnovu prodaje osnovnih sredstava, vagona i lokomotive, koji su rashodovani u tekućem i prethodnom periodu.

- Nadalje, društvo je u okviru ostalih rashoda iz poslovanja iskazalo gubitke od 359.316 eura, po osnovu rashodovanja osnovnih sredstava, vagona, koji su prodati u tekućem periodu. Priznavanje navedenih prihoda od zakupa i dobitaka i gubitaka po osnovu prodaje i rashodovanja osnovnih sredstava, nije u potpunosti u skladu sa zahtjevima konceptualnog okvira MRS/MSFI, koji se odnose na obračunsku osnovu računovodstva - piše u izvještaju.

U prošloj godini je predsjednik odbora direktora bio Miroslav Brajović, a članovi Dejan Konatar, Marinko Medojević, Slobodan Đukić i Veselin Kovač.

Nakon promjene Vlade, Brajović, koji je kadar DF-a, ostao je predsjednik, dok su novi članovi Žarko Pušica, Vladana Lompar i Đok Dedivanaj. Kovač je ostao predstavnik manjinskih akcionara.


Skrenuli pažnju na iskazivanja u stambenom fondu

Revizori su skrenuli pažnju i na iskazivanja u vezi sa stambenim fondom.

- Društvo je sa stanjem na dan 31. decembar 2021. godine iskazalo sredstva Stambenog fonda u iznosu od 332.946 eura i to u okviru bilansne pozicije gotovine u iznosu od 1.071 euro i bilanse pozicije drugih potraživanja u iznosu od 331.875 eura. Istovremeno, u okviru bilansne pozije kratkoročnih obaveza, Društvo je iskazalo obaveze prema Stambenom fondu u iznosu od 331.875 eura. Pored navedenog, Društvo je na dan 31. decembar 2021. godine iskazalo sredstva "Fonda za prevenciju invalidnosti na radnom mjestu" i rekreativni odmor svih zaposlenih u okviru drugih potraživanja u iznosu od 49.979 eura, uz istovremeno iskazivanje obaveza na bilansnoj poziciji kratkoročnih obaveza u istom iznosu od 49.979 eura. Formiranje i korišćenje navedenih namjenskih sredstava regulisano je kolektivnim ugovorom, na način da se na bruto zarade izdvajaju sredstva za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u visini od tri odsto na obračunate bruto zarade i 0,2 odsto na obračunate bruto zarade za prevenciju invalidnosti na radnom mjestu i rekreativni odmor svih zaposlenih. Shodno kolektivnom ugovoru Društvo je u obavezi da ova sredstva svakog mjeseca izdvaja na poseban račun Stambenog fonda i Fonda invalidnosti - naveli su revizori.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za izgradnju nove saobraćajnice u Buljarici 1,5 mil EUR

Opština Budva raspisala je tender za izgradnju saobraćajnice I2 - H5 Buljarica sa kompletnom infrastrukturom. Vrijednost radova je 1,23 mil EUR bez, odnosno 1,5 miliona sa PDV-om. Kako je pojašnjeno u pozivu, projekat se finansira iz više godina, od čega se u ovoj godini planira potrišiti iznos od 10.000 sa PDV-om. Rok za izvođenje radova je 270 dana od uvođenja izvođača u posao. Ponude se dostavljaju najkasnije do 4. juna do 10 sati,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.