NavMenu

Osam tužbi zbog malih hidroelektrana - U slučaju gubitka spora šteta po državu najmanje 60 mil EUR

Izvor: Vijesti Petak, 09.09.2022. 07:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shuttestock.com)Ilustracija
Državu je do sada tužilo osam koncesionara malih hidroelektrana i ti sporovi se i dalje vode iako otežano zbog smanjenog broja sudija u Privrednom sudu. U slučaju gubitka spora šteta po državu bila bi najmanje 60 mil EUR, a mogla bi iznositi i preko 100 mil EUR.

Šest koncesionara Dekar-Hidro, Plava Hydro Power, Normal company (prenijela pravo na Kroling), Elektrotehna-Industriaimport-Industriaimpex, Bistrica clean energy i Hydra MNE, podnijelo je tužbu jer je Vlada Duška Markovića, za vrijeme ministarke ekonomije Dragice Sekulić, u oktobru 2019. godine pokrenuta inicijativa za raskid ugovora ali ih nije raskinula, već je samo sa Dekar - Hidro sklopljen sporazumni raskid bez obeštećenja. Preostale ugovore raskinula je nova Vlada.

Ovih šest koncesionara u tužbama smatra da im je država godinama (za vrijeme vladavine DPS-a) onemogućavala da grade male hidroelektrane za koje su imale uredne dozvole i koncesije, jer su u tom periodu i trebali da grade, zbog čega traže obeštećenja koja bi obuhvatala uloženi novac i izgubljenu dobit za cijeli period koncesije koja bi najčešće trajala od 25 do 30 godina.

Naknadno je tužbu podnio i Dekar jer država navodno godinama (period Vladavine DPS-a) nije ispunjavala svoje obaveze da mu omogući izgradnju male hidroelektrane na izvoru Morače (Ljeviška), zbog čega traži obešetećenje i izgubljenu dobit.

Jedino se tužba firme BB Hidro, Blaža Đukanovića i Ivana Burzanovića, odnosi na štetu koju im je navodno nanijela nova vlast, koja je sa njima koncesiju raskinula u maju prošle godine na osnovu rješenja urbanističko-građevinskog inspektora. Oni tužbom traže naknadu štete i izmaklu dobit.

Konzorcijum Dekar - Hidro, čine firme Dekar i Hydro Energy obje u vlasništvu Momčila Miranovića, čija je supruga Vesne Miranović visoka funkcionerka DPS-a. On tužbom traži poništaj sporazumnog raskida kojeg je potpisao sa Vladom, navodeći da ga je tadašnja Vlada Duška Markovića dovela u zabludu. Ukupna investicija bila je procijenjana na 9,5 mil EUR, a koliko je konzorcijum do sada uložio i koliko bi mogla da iznosi izgubljena dobit, biće utvrđeno u sudskom postupku

Iza konzorcijuma Plava Hydro Power, koji je trebao da izgradi hidroelektrane na Đuričkoj rijeci u Plavu, stoji kosovski biznismen Florin Krasnići. Tužbom traži obeštećenja za do sada urađene investicije i izgubljenu dobit za koncesioni period od 30 godine. Ukupna investicija je ranije procijenjena na 12 mil EUR. Sa ovim koncesionarom i bivša Vlada premijera Duška Markovića željela je da raskine ugovor jer je kršio ugovorene obaveze, što se navodi u zaključku iz oktobra 2019, ali ga nije sprovodila. Konzorcijum je tužbu protiv država sa zahtjevom za obeštećenje podnio 4. decembra 2020. godine, na dan izbora nove Vlade.

Normal company je trebao da gradi hidroelektranu na rijeci Komarača u Plavu, ali je nakon podnošenja tužbe prava prenio na firmu Kroling Željka Miškovića, koja nastavlja spor. Normal se žalio proteklih godina da zbog protivljenja građana ne može da gradi, iako je bivša DPS Vlada njegov projekat proglasila od javnog interesa. Vlada Duška Markovića je tražila raskid ugovora još 2019. Tada je odbio da to uradi potpisivanjem aneksa, ali je 5. novembra 2020. godine podnio zahtjev preko advokata o izjašnjenju o naknadi štete, a zatim i tužbu.


Konzorcijum firmi Elektrotehna-Industriaimport-Industriaimpex je trebao da gradi elektrane na Murinskoj rijeci, a zatražio je odštetu od 9,2 mil EUR jer mu je navodno u periodu vladavine DPS-a onemogućavana gradnja iako je imao potrebna dokumenta.

Bistrica clean energy, konzorcijuma kojeg vodi Žarko Burić, trebala je da gradi elektrane na rijeci Bistrici u Bijelom Polju. Ugovor sa njim htjela je da raskine i bivša DPS Vlada, ali je on odbio sporazumni raskid. Njima je u novembru 2020. godine istekao rok za obezbjedi građevinsku dozvolu, a bila mu je istekla i garancije zbog čega je raskinula ugovor.

Konzorcijum Hydra MNE u kojem je Milovan Maksimović, brat od ujaka Mila Đukanovića, trebala je da izgradi elektranu na vodotoku Bukovica u Šavniku. Ovaj konzorcijum se u oktobru 2019. godine žalio Vladi da ima probleme sa lokalnim stanovništvom koji se protive gradnji, nakon čega je Vlada zadužila tadašnje Ministarstvo ekonomije da sa ovim koncesionarom otpočne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora. Međutim, koncesionar je odbio da zaključi aneks, tako da je i dalje imao obavezu poštovanje prethodnog ugovora. Rok za završetak izgradnje im je istekao 26. oktobra prošle godine, što nijesu ispunili, ali su dan nakon toga preko advokata podnijeli zahtjev za raskid ugovora na štetu države i tužbu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.