NavMenu

Deset srpskih startapa prošle godine privuklo ukupno 92,35 mil USD

Izvor: Blic Petak, 05.08.2022. 13:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rawpixel.com/shutterstock.com)Ilustracija
Kada saberemo javno dostupne podatke o 10 najvećih investicija u srpske startape u 2021. godini dolazimo do cifre od 92,35 mil USD.

Najviše novca prošle godine, 58 mil USD, je prikupilo startap Tenderly koja se bavi razvijanjem platofrmi za programere, timove i kompanije koje žele da izgrade inovativne blokčejn proizvode.

Druga kompanija na listi je Connect the Dots, sa prikupljenih 15 mil USD, koja razvija platformu mrežne inteligencije koja koristi veštačku inteligenciju za mapiranje i upravljanje poslovnim konekcijama.

Odmah iza se nalazi Orgnostic, koji razvija platformu za HR analitiku, sa prikupljenih 5 mil USD, potom All.Art, internet platforma na kojoj umetnici mogu da izlažu, istražuju, kupuju i prodaju svoja umetnička dela, sa 4,5 miliona, Solrise koji je razvio 3 proizvoda na Solana blokčejnu sa 3,4 miliona, Kriptomat, kripto-novčanik, sa 2,5 mil USD.

Anari AI, prva online čip fabrika na cloud-u koja se bavi razvojem platforme za korišćenje i dizajniranje personalizovanih AI čipova, osigurala je u prethodnih godinu dana 2 mil USD. Trickest startap koji razvija cloud-based platformu za pronalaženje slabih tačaka poslovnih sistema, pribavio je 1,4 mil USD.

Poslednje dve kompanije na listi, Joberty, platforma za oglašavanje poslova u IT industriji i razmenu utisaka o firmama u ekosistemu, i Tapni, koji proizvodi pametne vizit karte, osigurale su 350.000 i 200.000 dolara investicija.

- Trenutno vidimo da po visini investicija startap scenom vladaju oni koji se bave blokčejn tehnologijom, što je direktan pokazatelj da postoje kvalitetni startapi u ovoj oblasti u kojoj smo inače prepoznati poslednjih godina i globalno. Iako je taj trend pozitivan, na osnovu aktivnosti u ekosistemu koje su usmerene na rast i razvoj startapa i programe podrške očekujemo da se pojave i druge oblasti na listi startapa sa najvećim investicijama - kaže Nataša Škrbić, programska direktorka za oblast startap ekosistema u Inicijativi Digitalna Srbija, izveštava sajt Blic.


Izvoz IKT usluga

Za prvih pet meseci ove godine, izvoz IKT usluga iz Srbije je iznosio čak 951 mil EUR, što je 40,8% više nego prošle godine, podelila je na svom Tviter nalogu premijerka Ana Brnabić.

Takođe, suficit koji je taj sektor napravio u Srbiji iznosi 695 mil EUR, i ta cifra je viša za 49,1%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

Kako je poslovalo 15 najvećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori - Prihodi padali, Bemax i dalje lider

Najvećih 15 kompanija iz oblasti građevinarstva ostvarilo je tokom 2023. godine manje ukupne prihode i manju ukupnu dobit nego u 2022, a te kompanije su smanjile i broj radnika. Tako su za 15 najvećih kompanija ukupni prihodi bili 414 mil EUR u 2023. godini, ili 16,9% manje nego godinu ranije, kada je istih 15 kompanija imalo ukupne prihode od 484,49 mil EUR. Kako pokazuje analiza portala Bankar, pao im je i neto rezultat, sa 39,1 mil EUR iz

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.