NavMenu

Cijene goriva u FBiH padaju, a u RS ne

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 20.04.2022. 11:44
Komentari
Podeli
(Foto: VGstockstudio/shutterstock.com)
Dok će cijene naftnih derivata u toku ove sedmice u Federaciji BiH pasti i do 30 feninga po jednom litru, u Republici Srpskoj narednih dana ne bi trebalo doći ni do kakvih promjena cijena.

Naime, iz Federalnog ministarstva trgovine su rekli prije nekoliko dana da, prema obavještenjima o promjeni cijena i marži koje su im benzinske pumpe dostavile, zaprimljeno je 730 obavijesti o promjeni cijena i marži.

- Iste se odnose na smanjenje cijene benzina i dizela u iznosu od 0,05 KM do 0,30 KM po litru - naveli su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Na prijedlog ovog ministarstva Vlada FBiH donijela je Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata.

Privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima je propisana maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata. Dodali su da je ova primjena na snazi od 3. aprila.

- Sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših - istakli su prije nekoliko dana iz Federalnog ministarstva trgovine.

S druge strane, Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, rekao je za Nezavisne da će zasad cijene goriva ostati na ovom nivou, te da nema informacije da će doći do promjena u narednim danima.

- Prosječne cijene su od 2,99 do 3,09 KM za litru dizela i 2,84 do 2,95 KM za benzin, dok je TNG u prosjeku 1,70 KM - naglasio je Trišić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.05.2024.  |  Energija

Republika Srpska spremna na dogovor oko Bilećkog jezera

Izražavam potpunu spremnost na razgovor i dogovor kada su u pitanju akumulacije Bilećkog jezera, saopštio je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić odgovarajući na poziv ministra energetike i rudarstva Crne Gore Saše Mujoviću od 27. marta ove godine, da se preduzmu zajednički koraci u pravcu rješavanja ovog pitanja. Kako je soapšteno iz Ministarstva energetike i rudarstva CG, Đokić je dodao i da je u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.