NavMenu

Bijeljina dobija i četvrtu industrijsku zonu - Radi novih investitora grad razvija i gasovodnu mrežu

Izvor: eKapija Utorak, 19.04.2022. 07:58
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Ajdin Kamber)
Grad Bijeljina sada ima tri industrijske zone, a u toku ove godine imaćemo jasno definisanu i Industrijsku zonu 4, za koju sada projektnu dokumentaciju prirema Direkcja za izgradnju i razvoj grada, rekao je eKapiji gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

- Obuhvat i Prijedlog regulacionog plana Industrijska zona 4 usvojili smo na Skupštini Grada u februaru i sada se radi parcelacija u skladu sa trasom budućeg autoputa Kuzmin-Sremska Rača. Veliku atraktivnost ovoj zoni daće upravo činjenica da će ona imati direktan priključak na autoput. Tačan broj parcela i površinu ne možemo sada naznačiti, ali riječ je o više desetina hektara koji će zaista biti privlačni budućim investitorima u naš grad - rekao je Petrović.

Upravo će parcelacija dati bazu za formiranje cijena u ovoj zoni, kako bi ona bila konkurentna već formiranim zonama u Bijeljini, ali i onim u drugom gradovima RS.

- Nije nam cilj da ostvarujemo neki enorman profit prodajom parcela, već da iniciramo razvoj grada, privučemo nove invesititore i razvijamo privredu. Želimo da kreiranje ovakvih zona dalje prati i gradsko ulaganje u vodovodnu, kanalizacionu, optičku i svaku drugu infrastrukturu. Želimo da nakon zone 4 idemo i u stvaranje zona 5,6… - rekao je Petrović.

Grad Bijeljina je predvidio i subvencije za firme koje otvaraju pogone i zapošljavanju stanovništvo, a od naredne godine će dodatno proširiti set mjera, po uzoru na Inđiju i Staru Pazovu, koje su u Srbiji privukle značajne investicije.

Gasifikacija

Uz projekat formiranja nove industrijske zone Bijeljina intezivno radi i na gasifikaciji grada, tj. formiranju sekundarne i tercijarne gasovodne mreže. U prethodnih osam mjeseci gradska uprava je završila sve administrativne poslove, date su saglasnosti, obezbjeđene građevinska i upotrebna dozvola, kako bi se gasovodna mreža prošilila gradom. Sada imaju oko 320 kilometara gasovodne mreže, a novi pravci snabdijevanja idu radi industrije i individualnih domaćinstava.

- Očekujemo uskoro da će i industrija dobiti gas, a veliki značaj za lokalnu zajednicu ogleda se u tome da ćemo gasifikacijom moći subvencionisati priključke na gasovodnu mrežu, a ujedno i smanjiti zagađenje vazduha. Time želimo podstaći otvaranje novih pogona u našem gradu i zapošljavanje stanovništva. Znači pred nama je prilika da gasifikujemo industriju,a građanima damo šansu da čvrsta goriva zamijene grijanjem na gas. Srbijagas je investitor, zajedno sa BN Gasom, i dalje se stvara šansa širenja gasovodne mreže do Novog Grada.

Pregovori sa Lidlom

Petrović kaže da je ponosan što Bijeljina ima jake izvozne kompanije, najprije u drvopreradi i prehrambenoj industriji, koje su u ovom periodu korone čak i uduplali izvoz.

- Imamo najave da će neke od njih širiti kapacitete, a pregovaramo i sa turskim i austrijskim investitorima koji žele ulagati kod nas. Za pojedine investitore su već izdate dozvole, a pregovaramo i sa Lidlom. Naš geostrateški položaj je naš glavni adut i zato nam je cilj da uz novi autoput dodatno budemo konkurentniji i privučemo još investitora - zaključio je Petrović.

T. Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.