NavMenu

Biznismen iz Dubaija kupuje Fabriku duhana Mostar za 6 mil KM - U trci bilo devet investitora

Izvor: Klix Srijeda, 23.03.2022. 16:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: superoke/shutterstock.com)Ilustracija
Biznismen iz Dubaija Jassim Abdullah Ibrahim Alhuwai kupuje Fabriku duhana Mostar za 6 mil KM, nakon što je među devet zainteresovanih kupaca za nekadašnjeg mostarskog giganta u drugom krugu dao najbolju ponudu na javnoj prodaji u Opštinskom sudu Mostar.

Njemu je dat rok krajnji da do 22. aprila uplati 5,99 mil KM, jer je već za kauciju 10.000 KM uplatio kao i svi zainteresirani kupci, da bi i službeno postao vlasnik mostarske fabrike.

Bivša radnica mostarske fabrike Aida Kajtaz, koja je zajedno sa svojim kolegama cijeli proces pratila sa velikom neizvjesnosti, kaže za Klix kako je iznenađena brojem zainteresovanih kupaca kao i iznosom koji je ponuđen, s obzirom na to da je duplo više nego prilikom posljednjeg pokušaja prodaje.

- Nadam se da će investitor iz Dubaija uplatiti novac do naznačenog roka i da će se naša agonija okončati, da će nam se uvezati radni staž i isplatiti neki novac - kaže Kajtaz.

Ističe kako je njoj i bivšim radnicima Fabrike duhana Mostar vraćena nada, jer kako navodi sve da prvi kupac odustane iz bilo kojeg razloga, ponudit će se drugom, trećem, četvrtom ili petom koji je već bio zainteresovan za kupovinu te fabrike.

- Naravno da bi voljeli svi da se ova priča završi što prije i da ostvarimo svoja prava, ali kako smo godinama čekali možemo još koji mjesec ako bude potrebe, jer je sad definitivno izvjesno da će se naša dugogodišnja agonija okončati - kaže Kajtaz.

Klix podsjeća da je prošli kupac ove mostarske fabrike bio švajcarski preduzetnik Mirsad Rahimić, rođeni Mostarac koji je želio pomoći svome gradu, ali u tome nije uspio zbog niza komplikacija koje su se pojavile prilikom procesa kupovine, a interes je za kupovinu pokazao i ovoga puta.

Drugi kupac Fabrike duhana Mostar sa najvećom ponudom nakon biznismena iz Dubaija je vlasnik firme Komochem iz Visokog koji je ponudio 5,5 mil KM, a treći vlasnik širokobriješke firme Namex sa 5,1 mil KM, dok je četvrti Mesud Hrbat sa pet miliona. Peti je bio švajcarski preduzetnik Mirsad Rahimić iz Mostara sa 4,8 mil KM, a šesti zainteresovani kupac je bio Marko Bodiroga sa 4,7 mil KM, sedmi Penny plus sa 4,4 mil KM, osmi Hercinvest sa 3,5 mil KM i deveti HP Investing sa 2,5 mil KM.


Kako podsjeća portal Klix, proizvodnja u fabrici koja je s kapacitetima na 20 dunuma zemlje radila i u najtežim ratnim vremenima okončana je 2007. godine. Kasnije su uslijedile borbe radnika za svoja prava, ali i opstanak preduzeća u kojem su proveli radni vijek.

Iza FDM-a je ostalo 19 mil KM duga, od čega 10 potražuje Poreska uprava, a ostalo drugi povjerioci. Posebno je veliki dug prema 130 bivših radnika.

Procijenjena vrijednost kompleksa FDM-a iznosila je čak 21 mil KM. No, zbog niza tužbi i dugovanja, nekretnine jednog od četiri najstarija preduzeća u BiH, u kojem Federalna vlada raspolaže sa 67% državnog kapitala, trebalo je, prema posljednjoj odluci Opštinskog suda u Mostaru da budu prodate za 3 mil KM.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.