NavMenu

Grad u gradu Rodoljuba Draškovića i moderne višespratnice širom BiH - Retrospektiva 2021, investicije u oblasti NEKRETNINA u BiH

Izvor: eKapija Subota, 15.01.2022. 09:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Michael Gaida)Ilustracija
Pandemija virusa korona nije zamrznula tržište nekretnina u proteklom periodu, naprotiv zabilježen je rast cijena i prometa, što se očekuje i u ovoj godini. Kako ističu agenti nekretnina, mnogi će kupovati stanove ne samo da bi živjeli u njima, već i da im posluže za iznajmljivanje ili preprodaju. Smatraju da se nekretnine masovno kupuju jer predstavljaju jednu od najsigurnijih investicija.

Međutim, ono što je poremetilo ovo tržište u prošloj godini je drastično poskupljenje građevinskog materijala u svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Neka poskupljenja su manja, ali ima i proizvoda za koje je cijena porasla i do 80%.

Kao neke od razloga za poskupljenje i nestašicu materijala, poznavaoci tržišta navode pandemiju, zatim svjetsku krizu s brodarima, ali kao najveći razlog izdvajaju "rat" koji se vodi između Kine i Amerike, a koji se reflektuje na industriju cijelog svijeta. Poskupljenja materijala, neravno, uticaće i na rast cijena kvadrata.

Ipak, ono što je evidentno u ovoj, kao i u svim prethodnim godinama, skoro sve što se gradi proda se već u sivoj fazi.

Čitaoci eKapije vole da prate tržište NEKRETNINA, a šta ih je najviše interesovalo u godini iza nas možemo da vidimo u retrospektivi koja slijedi.

(Foto: Hercegovina press)
Stambeno-poslovni kompleks Draženska gora u Trebinju zauzima prvo mjesto naše liste. Ovaj novi Draškovićev megalomanski projekat vrijedan je stotine miliona maraka i namijenjen je za 25.000 stanovnika. Gradsko jezgro, u prvoj fazi, čini više od 3.000 luksuznih jedinica. Grad je ispunjen parkovima, cvjetnim vrtovima, voćni alejama, zelenim površinama sa mediteranskom hoti-kulturom, trim stazama, biciklističkim stazama, šetalištima, jezerima i drugim sadržajima koji će ovaj kompleks učiniti najpoželjnijim mjestom za stanovanje u Evropi.

U ovom kompleksu udobnog stanovanja garaže i sva infrastruktura su u podzemnim etažama.

U centru grada se nalazi luksuzni apart hotel, sa koga se pruža jedinstven i neponovljiv pogled na širu okolinu Trebinja. Botanička bašta sa fontanama nalazi se u atrijumu hotela, odakle se panorama liftovima može stići do poslovnih i stambenim etaža ili na krovnu terasu na kojoj je helidrom.

Ovaj kompleks na svojoj površini od 800.000 m2, pruža sve, što je potrebno i jednoj osobi i jednoj porodici, za udoban život, pa čak i više od toga.

Druga pozicija pripada kompleksu KTK Flow Visoko. Na ušću rijeka Bosne i Fojnice u Visokom predviđena je gradnja ovog kompleksa, a investicija dolazi od Suša Commerca. Pozicioniran u centralnoj gradskoj zoni, na prostoru nekadašnjeg Kožarsko-tekstilnog kombinata (KTK), osmišljen je idejama arhitektonskog studija Sinteza, takođe iz Visokog.

Kako su ranije eKapiji rekli iz Sinteze, društveni i istorijski kontekst, kao i prirodne prostorne karakteristike su bili osnovni projektantski inputi pri kreiranju izgleda ovog kompleksa.

Projektovani objekti prate prirodne granice parcele i prilogođavaju se terenu, formirajući dvije prostorne cjeline unutar kompleksa. Flow označava protok, tok, redoslijed događaja i stanje. Koncept se bazira na prilagođavanju rješenja obala rijeka i njihovom protoku. Forme objekata prate obale, a projektovani mostovi povezuju obale omogućavajući nesmetan tok pješačkih i biciklističkih staza. Forme objekata, šetnica, urbanog mobilijara i hortikulturalnog rješenja baziraju se na osnovnom konceptu rješenja.

(Foto: NOA Group)
Trećeplasirana na listi eKapije je priča o gradnji stambeno-poslovnog kompleksa NOA Capital na mjestu Doma penzionera Nedžarići. Do realizacije ove priče nije došlo, ali je ideja izazvala veliku pažnju javnosti.

Nešto kasnije, poslije nekoliko neuspjelih pokušaja, prodat je Dom penzionera za 20,1 mil KM i to firmi Mont-Ing iz Visokom. Prije nekoliko dana je rečeno kako novi kupac treba da uplati još 19 mil KM kako bi mogao da pokrene radove.

Kakvo je stanje na tržištu nekretnina u Čapljini, takođe je interesovalo naše čitaoce. Moderan kompleks ADA BAD koji niče na atraktivnoj lokaciju u centru, u neposrednoj blizini Neretve zauzeo je četvrto mjesto. Investitor je lokalna firma Unijal AC, a vrijednost projekta je 7 mil KM. Sredinom prošle godine izgrađene dvije lamele, od ukupno četiri.

- Riječ je o četiri lamele, A, B, C i D. Svaka ima pet spratova i svoj lift. Površina lamela A i B je 3.021 m2, dok lamela C i D imaju 3.570 m2 - istakli su u julu 2021. za eKapiju iz firme Unijal AC.

(Foto: Facebook - Faruk Kapidžić)
Vijest o izgradnji novog Avaz tornja zauzela je petu poziciju naše liste. Skupština Kantona Sarajevo u aprlu 2021. je prihvatila odluku o davanju saglasnosti Zavodu za izgradnju KS za prodaju zemljišta putem neposredne pogodbe sa firmom Avaz-Roto Press. Skupština je odluku donijela na prijedlog Vlade KS koja ju je usvojila 11. marta.

Ova odluka je donesena radi radi oblikovanja građevinske parcele, te je time omogućena gradnja novog tornja ove kompanije. Riječ je o zgradi R Tower koja će biti izgrađena uz postojeći objekat, odnosno uz garažu Avaz Twist Towera.

R Tower će imati prizemlje plus 40 spratova što znači da će, ako bude izgrađen, biti nova najviša zgrada u BiH. Maksimalna visina zgrade je 151,36 metara, a sa antenom to je 181,86. Riječ je o poslovnom objektu u kojem će se nalaziti i hotel.

Osim toga, kompaniji je dozvoljeno da podigne spratnost postojeće garaže za još dva sprata, te da poveže budući R Tower sa garažom.

Na našoj listi našle su se i novosti o apartmanskoj zgradi Trebecić residence, vikend naselju i etno selu Kaluđerica u Petrovu, zatim o projektu Sidra u Varešu, zgradi SkenderBrick u Sarajevu, kao i stambenom-poslovnim kompleksima Horizont u Trebinju i Puškar u Cazinu.



Cjelokupnu listu retrospektiva investicija u NEKRETNINE možete pogledati OVDJE. I još nešto, da li ste pogledali restrospektive investicija u oblasti SAOBRAĆAJA i INDUSTRIJE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Prostorni plan opredjeljuje razvoj crnogorske privrede u naredne dvije decenije

Prostorni plan može doprinijeti reformi cijelog sistema u svim oblastima i zasigurno će opredijeliti razvoj crnogorske privrede u narednih 20 godina. Ovo je poručeno sa završnog okruglog stola koji su Privredna komora i Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine organizovali u okviru javne rasprave o Nacrtu Prostornog plana Crne Gore. Uzimajući u obzir da je prostorno planiranje jedan od ključnih instrumenata za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.