NavMenu

U prvih devet mjeseci od mHE naplaćeno oko 817.000 EUR koncesionih naknada - Vlada jednostrano raskinula devet ugovora

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.11.2021. 09:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: iLUXimage/shutterstock.com)Ilustracija
U Crnoj Gori su izgrađena 34 nova objekta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, i to 32 male hidroelektrane (mHE) i dvije vjetroelektrane - VE Krnovo i VE Možura, saopšteno je iz Vlade.

Naime, na poslednjoj sjednici usvojena je informacija o aktivnostima na realizaciji projekata obnovljivih izvora, koji se u Crnoj Gori sprovode poslednjih 14 godina.

Kako je navedeno, kroz odobrene postupke trenutno je aktivno 29 ugovora o koncesiji i dvije energetske dozvole kojima je omogućena izgradnja i eksploatacija 43 objekata mHE

- U ovom mandatu, usljed nepoštovanja obaveza predviđenih ugovorom, Vlada je jednostrano raskinula devet ugovora o koncesiji, dok je zaključen jedan sporazum o raskidu ugovora. Takođe, koncesionar za izgradnju male hidroelektrane Vinicka u Beranama je iskazao spremnost da otpočne proces pregovora o zaključivanju sporazuma o raskidu ugovora, uz eventualni dogovor oko obeštećenja - navodi se u saopštenju.

Na osnovu zaključenih ugovora o koncesiji i izdatih energetskih dozvola do sada je 32 mHE dobilo upotrebnu dozvolu čija je ukupna instalisana snaga 47,3 MW, sa planom proizvodnje od 161,8 GWh.

- Tokom 2020. godine, koncesiona naknada se obračunavala za ukupno 24 objekata mHE i to za osamnaest na mjesečnom nivou, jednu polugodišnjem, a pet na godišnjem nivou. Ukupna obračunata vrijednost koncesione naknade iznosila je 649.303,88 EUR i u cjelosti je naplaćena - saopšteno je.

U periodu januar - septembar 2021. godine koncesiona naknada se obračunava za 27 mHE i to za osamnaest na mjesečnom nivou, jednu polugodišnjem, a osam na godišnjem nivou.

- Za devet mjeseci 2021. godine mHE kojima se obračun vrši na mjesečnom nivou obračunato je ukupno 816.925,48 EUR, koja je u cjelosti naplaćena - dodaju iz Vlade.

Naglašeno je i da postoji snažan otpor stanovništva izgradnji mHE na vodotocima Crnja i Skrbuša (Rečine).

- Ministarstvo kapitalnih investicija, kao organ nadležan za energetiku, prati realizaciju rokova i obaveza iz zaključenih ugovora koji su u direktnoj vezi sa odlukama drugih nadležnih organa, što, u velikom broju slučajeva, ne daje mogućnost kompletnog pregleda svih aktivnosti, jer Ministarstvo ne može da cijeni donijeta akta ulazeći u ingerencije drugih organa - objašnjeno je.

Uvažavajući potrebu da se u međuresorskoj saradnji, uz raspolaganje svim podacima, pristupi rješavanju otvorenih pitanja, kao i činjenicu da su pokrenuti sudski sporovi koji mogu rezultirati značajnim novčanim obavezama države, što iziskuje hitno postupanje, Vlada je u cilju sagledavanja cjelokupne situacije vezano za ugovore o koncesiji za izgradnju malih hidroelektrana formirala Komisiju sa predstavnicima relevantnih institucija, čija će presudna uloga biti koordinacija unutar sistema u cilju što efikasnijeg prikupljanja podataka i činjenica radi ispravnog donošenja konačnih odluka.

Revitalizacija elektrodistributivne mreže

Vlada je usvojila i informaciju o aktivnostima na realizaciji projekta intenzivne revitalizacije elektrodistributivne mreže.

Kako je navedeno, projekti revitalizacije srednjenaponske (SN) i niskonaponske (NN) distributivne mreže predstavljaju najvažnije investicione projekte u elektrodistributivnom sistemu Crne Gore i imaju za cilj obezbjeđivanje propisanog kvaliteta napajanja za seoska područja i stvaranje preduslova za privredni rast na tim područjima.

- Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je kao naručilac krajem 2018. godine, raspisao dva tenderska postupka kojim je pokrenuta prva faza projekata. Ocijenjeno je da se projekat uspješno sprovodi i da je u toku realizacija aktivnosti prepoznatih drugom godinom oba okvirna sporazuma. Odabrani izvođač radova je Konzorcijum kojeg čine Mezon iz Danilovgrada, Ramel iz Nikšića i Electro team iz Budve.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

Kako je poslovalo 15 najvećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori - Prihodi padali, Bemax i dalje lider

Najvećih 15 kompanija iz oblasti građevinarstva ostvarilo je tokom 2023. godine manje ukupne prihode i manju ukupnu dobit nego u 2022, a te kompanije su smanjile i broj radnika. Tako su za 15 najvećih kompanija ukupni prihodi bili 414 mil EUR u 2023. godini, ili 16,9% manje nego godinu ranije, kada je istih 15 kompanija imalo ukupne prihode od 484,49 mil EUR. Kako pokazuje analiza portala Bankar, pao im je i neto rezultat, sa 39,1 mil EUR iz

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.