NavMenu

Evo zašto koprivu treba da konzumirate svakoga dana - Pomaže u suzbijanju sezonskih alergija, dijabetesa, snižava krvni pritisak

Izvor: eKapija Utorak, 29.06.2021. 08:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/sipa)Ilustracija
Kopriva je jednodoma ili dvodoma višegodišnja zeljasta biljka koja je široko rasprostranjena na našim prostorima. Mladi izdanci i listovi ove biljke su veoma bogati mineralima, gvožđem, fosforom, kalcijumom, kao i vitaminom C zbog čega je još od davnina ova biljka prepoznata kao ljekovita.

Od lista koprive pravi se čuveni čaj koji je odličan kao diuretik i dokazano pomaže kod reumatskih tegoba. Takođe, žiličast korijen je pun hranljivih materija koje vrlo blagtvorno djeluju na probleme sa upalom prostate. Pored ovoga, poznata je i tradicionalna primjena koprive kod problema sa anemijom, mokraćnim kanalima i sa krvnim pritiskom.

Najčešća primjena koprive u terapeutske svrhe jeste spravljanje čaja koji se ne kuva, već se list ili korijen samo preliju vrelom vodom.

Protivupalno dejstvo

Kopriva pomaže kod hroničnih zapaljenskih procesa. Pojedine studije pokazale da osobe koje su nanosile kremu od korpiva mogu da smanje bolove kod artritisa u toj mjeri da su smanjili potrebu za uzimanjem analgetika.

Poslednja istraživanja otkrivaju da kopriva može biti odličan lijek i protiv sezonskih alergija. Ekstakt koprive pokazao se vrlo djelotvornim kod blokade histaminskih receptora koji aktiviraju imunološki sistem da pokrene alergijsku reakciju.


Snižava šećer u krvi

Kopriva takođe vrlo povoljno djeluje i na snižavanje nivoa šećera u krvi. Naučne studije otkrile su da specifični sastav biljke stimulišu gušteraču na otpuštanje isnulina, dok istovremeno usporavaju rad alfa-glukuze, enzima čija je glavna funkcija razgradnja ugljenih hidrata u tijelu. Zahvaljujući ovakvom biohemijskom dejstu, organizam sporije apsorbuje glukozu što sprječava nagli porast nivoa šećera u krvi.

Ovo novootkriveno biohemijsko dejstvo koprive naročito je postalo zanimljivo farmaceutskoj industriji koja u poslednje vrijeme sve više svoja istraživanja usmjerava ka kreaciji lijeka protiv dijabetesa koji je baziran na koprivi.


Snižva krvni pritisak

Studije na životinjama pokazale su da korpiva efikasno snižava krvni pritisak. Njeno dejstvo u organizmu je takvo da stimuliše proizvodnju azotnog oksida koji opušta krvne sudove usljed čega se oni proširuju. Zbog ovoga krv u tijelu ima otvoren put što omogućava regulaciju krvnog pritiska ka normalnim vrijednostima.

Istovremeno, kopriva u tijelu blokira protok kalcijuma kroz organizam što omogućava srcu da se opusti i da radi sa manjim brojem kontrakcija.

Negativna dejstva koprive primijećena su kod trudnica jer čaj doprinosi jačem grčenju materice što može dovesti do pobačaja. Zato se budućim majkama ne preporučuje korišćenje ove biljke. Jedna šolja čaja od koprive može se uzimati prevetnivno svakoga dana, a za uključivanje ove izuzetno ljekovite biljke u terapijske svrhe najbolje je konsultovati se sa ljekarom prije bilo kakve primjene u većim količinama.

N. I.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

10.05.2024.  |  Energija, Industrija

Vetroing vertikalna vetrenjača - Ekološki proizvod koji vam omogućava da proizvodite energiju u svom domu

Zahvaljujući modularnom vjetrogeneratoru, izumu kompanije Vetroing koja je član Naučno-tehnološkog parka u Čačku, sada svako domaćinstvo može samo da proizvodi struju uz pomoć energije vjetra i na taj način ostvari značajne uštede, uz što manji uticaj na prirodu. U pitanju je vertikalna vetrenjača, koja može da se proširuje. - Korisnicima je data mogućnost da personalizuju svoju vetrenjaču. Mogu da biraju iz koliko segmenata

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.