NavMenu

U Kotoru posjeta na nivou 55% u odnosu na 2019.

Izvor: Mina Nedjelja, 27.06.2021. 10:34
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay.com/Markfo)
U Opštini Kotor trenutno boravi 3,7 hiljada gostiju, što je na nivou 55 odsto u odnosu na 2019. godinu koja je bila rekordna. To predstavlja i povećanje broja gostiju u odnosu na maj ove godine.

Direktor Turističke organizacije (TO) Kotor, Jovan Ristić, rekao je da je taj podatak ohrabrujući, jer je riječ uglavnom o turistima koji duže borave u gradu, dok izletnički i kruzing turizam još nije krenuo, prenosi agencija CGNews.

- Nekada su se gosti zadržavali tek nekoliko dana, sada je već to na nivou gotovo sedmice, što je pokazatelj i jasan signal da im se dopada i da su željni dolazaka u ovakve destinacije - kazao je Ristić.

On je saopštio da je posjeta tokom maja bila na nivou 40 do 50 odsto u odnosu na 2019, te da se taj broj tokom juna povećava kao i da ohrabruju najave za špic sezone.

- Ono što u ovom trenutku znam to je da agencije iz regiona, prvenstveno iz Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH), imaju broj upita koji nijesu imali recimo u poslednjih 15 godina. Dakle, to tržište se ponovo okreće ka Crnoj Gori - dodao je Ristić.

On je naveo i da izdavaoci smještaja i hotelijeri imaju dobre najave, te da se nadaju dobrim rezultatima.

Ristić je podsjetio da je Luka Kotor prije same kruzing sezone imala najave za oko 550 uplovljavanja, što je na nivou ranijih godina.

Međutim, kako vrijeme odmiče, kruzing kompanije odlučuju da odustanu ili da otkažu uplovljavanja iz raznih razloga.

Kao glavnu prepreku nedolaska kruzera Ristić vidi to što Italija i Grčka još nijesu skinule Crnu Goru sa liste zemalja u kojima zbog pandemije koronavirusa nije bezbjedan boravak.

- Kako sam informisan, Vlada i resorno Ministarstvo intenzivno rade na rješavanju tog problema, tako da vjerujem da će to vrlo brzo biti dovedeno u red i da ćemo vjerovatno u nekoj drugoj polovini kruzing sezone moći da računamo na pristojan broj uplovljavanja - ocijenio je Ristić.


On smatra da Kotor kao destinacija treba da bude cijenjena, pa i kroz nivo cijena usluga, koje, kako je rekao, ne treba smanjivati, posebno ako se ima u vidu da je kvalitet ponude na visokom nivou.

- Mislim da nijesmo sredina koja bi drastično trebalo da ide u spuštanje cijena, ali da možda treba ići na određeni set olakšica za goste koji su tu. Vrlo jednostavno, na određen broj dana dati gratis noćenje ili organizovati besplatan izlet, kao znak pažnje prema gostu - kazao je Ristić.

TO će, kako je najavio, nastojati da ove godine podrži i pomogne održavanje svih tradicionalnih manifestacija kako bi se obezbijedio njihov kontinuitet.

- Već u utorak imamo Veče kotorske pašte, tradicionalne kotorske krempite, zatim Rimske noći u Risnu na kojoj se već radi, te manifestaciju Svi na Crkvice, koja je bila interesantna, ali je imala pauzu od dvije godine. Tu su i mnoge druge uz naravno najprepoznatljivije, a to je Kotorski ljetnji karneval i Bokeljska noć - zaključio je Ristić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.