NavMenu

Beton od vulkanske stijene sa niskim sadržajem ugljenika

Izvor: gradjevinarstvo.rs Četvrtak, 17.06.2021. 14:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Pexels)Ilustracija
Tokom standardne procedure proizvodnje cementa emituje se velika količina CO2 pa se istraživači godinama unazad bave ovom problematikom ispitujući moguće zamjene za krečnjak. On je ključni element portlanskog cementa i sam proces njegovog dobijanja stvara više od trećine emisije ugljenika tokom proizvodnje betona.

Međutim, dolaze vijesti sa Stanford univerziteta gdje su naučnici pokazali da se problematični krečnjak može zamijeniti vulkanskom stijenom koja bi mogla da doprinese ekološki podobnijem i jačem betonu.

Tim pod vođstvom Tiziane Vanorio, vanredne profesorke geofizike, uradio je prototip cementa u okviru koga je u potpunosti uklonjen krečnjak i zamijenjen vulkanskom stijenom. Ona se može koristiti za stvaranje klinkera, kao i krečnjak, koji se može miješati sa vrućom vodom za proizvodnju cementa.

Iako je i dalje isti energetski intenzivan postupak, vulkanska stijena ne sadrži ugljenik koji bi se oslobodio tokom procesa. Vulkanska stijena se može samljeti, a zatim zagrijati i proizvesti klinker uz pomoć iste opreme i infrastrukture koja se trenutno koristi za izradu klinkera od krečnjaka.

Dodatne potencijalne koristi od ovog pristupa proizvodnji cementa su te što se klinker izrađen od vulkanske stijene miješa sa vrućom vodom što podstiče stvaranje zamršenih vlakana koja se sastoje od isprepletenih lanaca molekula. Konstrukcije od ovih materijala mogu se naći u hidrotermalnim okruženjima gde je izuzetno vruća voda blizu površine i omogućava steni i cementu da reaguju zajedno na visokim temperaturama.

Građevine ovog tipa preživjele su 2000. godina i mogu se vidjeti i danas, a u pitanju su betonkse rimske luke.

Rendgenska ispitivanja pokazala su kako morska voda rastvara vulkanski pepeo i stvara kristale koji začepljuju rupe u materijalu da bi ga vremenom ojačali. Slično je otkriveno i u zidovima nuklearnih reaktora u Japanu.

Naučnici se nadaju da će formirati niskougljenični beton na sličan način na koji se stene prirodno cementiraju u hidrotermalnom okruženju. Proučavanjem sitnih struktura koje ojačavaju materijale i razumijevanjem uslova koji dovode do jačanja stijena i starorimskog betona moglo bi dovesti do modernih verzija koje su čvršće i kojima ne trebaju ojačanja u vidu čelične armature.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za izgradnju nove saobraćajnice u Buljarici 1,5 mil EUR

Opština Budva raspisala je tender za izgradnju saobraćajnice I2 - H5 Buljarica sa kompletnom infrastrukturom. Vrijednost radova je 1,23 mil EUR bez, odnosno 1,5 miliona sa PDV-om. Kako je pojašnjeno u pozivu, projekat se finansira iz više godina, od čega se u ovoj godini planira potrišiti iznos od 10.000 sa PDV-om. Rok za izvođenje radova je 270 dana od uvođenja izvođača u posao. Ponude se dostavljaju najkasnije do 4. juna do 10 sati,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.