NavMenu

Naučnici otkrili potpuno novu vrstu dinosaorusa koja mijenja sve dosadašnje naučne teorije

Izvor: Energija Balkana Srijeda, 16.06.2021. 14:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Owls Photography/shutterstock.com)Ilustracija
Naučnici su potvrdili otkriće ostataka nove vrste dinosaurusa u Australiji. To je jedna od najvećih pronađenih vrsta na svijetu. Duže od decenije je prošlo nakon što su farmeri prvi put otkrili kosti životinje. Nova vrsta se zove sauropod.

Sauropod je bio biljojed i živio je u periodu Krede, pre 92 do 96 miliona godina, kada je Australija bila pripojena Antartiku. Istraživanje je publikovano u časopisu pod nazivom: Paleontology and Evolutionary Science.

Paleontolozi su procijenili da je dinosaurus mogao dostići visinu od pet do 6,5 metara u predelu boka i 25 do 30 metara dužine, što znači da je bio dugačak kao košarkaško igralište i visok kao dvospratna zgrada.

To novu vrstu čini najvećim dinosaurusom ikad pronađenim u Australiji i svrstava je u prvih pet na svijetu, pridružujući je elitnoj grupi titanosaura, koji su otkriveni samo u Južnoj Americi.

- Ovakva otkrića samo su vrh ledenog brijega - rekao je kustos muzeja Kvinslend i paleontolog Skot Hoknul.

Paleontolozi su sauropoda nazvali Australotitan Cooperensis, kombinujući "južni titan" sa imenom potoka u blizini mjesta gdje su 2006. godine pronađene prve kosti tog stvorenja na imanju za uzgoj stoke u Eromangi u državi Kvinslend.

Potvrda nove vrste označava sedamnaestogodišnje putovanje od prvog iskopavanja kostiju, a zatim upoređivanje kostiju Coopera, kako je dinosaurus neformalno nazvan, sa drugim nalazima i analizama.

Kosti dinosaurusa su ogromne, teške i krhke i čuvaju se u muzejima širom sveta, što otežava naučno proučavanje.

Tim iz Prirodnjačkog muzeja Eromanga i Muzeja Kvinslenda prvi put je koristio novu digitalnu tehnologiju za 3-D skeniranje svake kosti radi poređenja.

- Da bismo bili sigurni da je Australotitan druga vrsta, morali smo da uporedimo njegove kosti sa kostima drugih vrsta iz Kvinslenda i širom svijeta - rekao je Hocknull komentarišući da je ovo bio veoma dug i mukotrpan zadatak.

Robin Mekenzi, koja je sa suprugom Stujuartom sakupljala stoku na njihovom imanju, kada su otkrili kosti, osnovala je Prirodnjački muzej Eromanga, kako bi imala gdje da smjesti analize i istraživanja.

Obim daljih otkrića skeleta dinosaurusa u tom području još uvijek čeka punu naučnu studiju.

- Palaeo turizam je globalno ogroman, pa očekujemo veliko međunarodno interesovanje kada se naše granice ponovo otvore - rekao je terenski paleontolog Mekenzi.

Hoknul je rekao da čak i veći primerci dinosaurusa čekaju da budu otkriveni, s obzirom na to da su sauropode, koji su biljojedi uglavnom lovili ogromni teropodi.

- Pronašli smo nekoliko malih dinosaurusa teropoda u Australiji, ali to ne bi smetalo Australoitanima, što sugeriše da negdje postoji vrlo veliki grabežljivi dinosaurus. Jednostavno ga još nismo pronašli - kaže Hoknul.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan pretkvalifikacioni tender za izgradnju dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je pretkvalifikacioni poziv za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice. Raspisivanje ovog tendera ranije danas najavili su i predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od kredita, odnosno donacije kojom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.