NavMenu

MK Group kupila akcije Strateksa u Budvanskoj rivijeri i povećala vlasništvo na skoro trećinu

Izvor: Mina Četvrtak, 13.05.2021. 13:48
Komentari
Podeli
(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Članice sistema srbijanske MK Group kupile su u srijedu na Montenegroberzi akcijski udio Strateksa u Hotelskoj grupi (HG) Budvanska rivijera.

- Članice sistema MK Group su na Montenegroberzi kupile 12,1% akcija Budvanske rivijere. Ovom transakcijom naš ukupni vlasnički udio u HG Budvanska rivijera iznosi 28,7%, čime potvrđujemo ranije iznijete strateške planove o širenju poslovanja u Crnoj Gori - saopšteno je Pobjedi iz MK grupe u vlasništvu Miodraga Kostića.

Svoj udio u Budvanskoj rivijeri Kostiću je prodala beogradska i budvanska kompanija iz američke Strateks grupe Nila Emilfarba za 7,9 mil EUR, čime je izašla iz najvećeg hotelsko-turističkog preduzeća u Crnoj Gori.

Prodaja je obavljena na Montenegroberzi kroz četiri transakcije, posredstvom Hipotekarne banke i brokerske kuće Bull and Bear.

Akcijama je trgovano po cijeni od 6,4 EUR, što je dnevni rast cijene od deset odsto, a otkupile su ih dvije Kostićeve kompanije, od kojih je jedna AIK banka, koja već posjeduje 15,23 odsto akcija Budvanske rivijere.

Tako se, kako piše podgorički list, najbogatiji čovjek u Srbiji učvrstio u vlasništvu Budvanske rivijere sa skoro trećinom udjela i postao najozbiljniji kandidat za privatizaciju tog preduzeća.

Strateks je u Budvanskoj rivijeri imao 15,23 odsto vlasništva.

Iz te kompanije su saopštili da su sve prodali Kostiću, sa kojim su od 2016. imali sklopljeno strateško partnerstvo.

U saopštenju dostavljenom medijima, Emilfarb je naveo da je nakon šest dugih godina i vjere u projekat i viziju Budvanske rivijere, odlučio da je vrijeme da se povuče.

- Uvjereni smo da je nakon mnogo iznevjerenih dogovora, rokova i neisplaćenih dividendi jedini put ka uspjehu realizacija sopstvenih projekata, koji nijesu uslovljeni odlukama Vlade i politike. Nakon projekta Dukley gardens, koji sa ponosom nastavljamo da razvijamo, ljetnju sezonu započinjemo sa projektom Nikki beach. Ova saradnja sa reprezentativnim američkim brendom predstavlja novo poglavlje u našem poslovanju, uz nadu da će neki novi investitori nailaziti na veće razumijevanje i bolju biznis atmosferu - poručio je Emilfarb.


Strateks je najveći američki investitor u Crnoj Gori, u kojoj posluje od 2006. godine.

U okviru Budvanske rivijere trenutno posluje pet hotela – Slovenska plaža, Aleksandar, Palas, Kastellastva i Mogren.

Prethodno je tadašnja Vlada odlučila da iz njenog vlasništva izdvoji hotele Sveti Stefan i Miločer, koji su u dugoročnom zakupu kompanije Adriatic propertiesa. Oni su 2019. godine objedinjeni u novo preduzeće Sveti Stefan hoteli, za koje je odlučeno da neće biti predmet privatizacije.

Na preduzeće Sveti Stefan hoteli preslikano je vlasništvo Budvanske rivijere. U oba preduzeća većinski vlasnik je država sa 58% akcija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Mišljenje na nacrt izmjena DUP-a Pobrežje: Ne može podzemna garaža ispod parka

Podzemna garaža se ne može planirati ispod urbanističke parcele broj 15 koja je namijenjenja za park jer se na taj način nameće Glavnom gradu obaveza da za račun privatnih investitora učestvuje u gradnji garaže. To je mišljenje Zorice Rakčević, predstavnice Glavnog grada u Savjetu za revizuju planskih dokumenta, na izvještaj o javnoj raspravi o nacrtu izmjena i dopuna DUP-a Pobrežje- zone A, B i C. Ona je konstatovala da bi bio

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.