NavMenu

U aprilu registracija srpskog serološkog testa za kovid

Izvor: Novosti Nedjelja, 28.03.2021. 12:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Fernando Zhiminaicela)Ilustracija
Do kraja aprila Srbija će dobiti svoj serološki test na prisustvo antitijela na SARS virus na bazi antigena proizvedenih u zemlji.

Krajem godine bi, u okviru projekta Kapsido koji finansira Fond za nauku Srbije, trebalo da se pojavi i prototip antigenskog testa, koji će se daljim istraživanjima učiniti mnogo osjetljivijim od postojećih, tako da će moći da detektuje koronu u ranoj fazi bolesti, što je od presudnog značaja za oboljele.

Na ovim važnim projektima koje finansiraju Fond za nauku i UNDP trenutno rade profesori i asistenti na Hemijskom fakultetu u Beogradu, u saradnji sa kolegama sa Poljoprivrednog fakulteta i Instituta INEP.

U razgovoru za Novosti prof. dr Tanja Ćirković Veličković, sa Katedre za biohemiju Hemijskog fakulteta, rukovodilac projekata, kaže da se sa Institutom za primjenu nuklearne energije - INEP, radi na razvoju održivog serološkog testa, za prisustvo antitijela na kovid. Naziv projekta je "Proizvodnja serološkog elisa testa na prisustvo antitijela na virus korona".

- Registracija našeg srpskog testa, sa domaćim komponentama, očekuje se krajem aprila mjeseca - kaže prof. Ćirković Veličković i dodaje:

- Test za antitijela već proizvodi INEP, ali sa proteinima koje nabavlja iz inostranstva. Te iste proteine sada ćemo proizvoditi kod nas i neće morati da se kupuju. Jednom kada ovladamo tehnologijom za proizvodnju proteina, moći ćemo lako da se prilagodimo i promjenama koje nastaju usljed mutacija. Od četiri proteina virusa SARS CoV-2 koji izaziva kovid 19, izabrali smo onaj koji se najmanje mijenja, a to je N protein. Najviše mutira protein S, tj. protein šiljka. Očekujem da će takav test biti manje podložan greškama, usljed pojave mutacija.

Prisustvo korone može se utvrditi i u laboratoriji, koja nije sertifikovana da radi PCR, jer postoje i antigenski, odnosno brzi testovi. Oni se sada kupuju i uvoze iz inostranstva, ili se kompletiraju u zemlji na osnovu uvoznih komponenti. Naši hemičari žele da unaprijede i te testove, ali i da ih proizvode u Srbiji.

- Problem postojećih antigenskih testova je njihova niska osjetljivost. To znači da morate imati mnogo virusa u organizmu da bi se on detektovao. Da bismo ih učinili osjetljivijim i detektovali virus na početku infekcije, naša ideja je da koristimo magnetne čestice kojima bismo, uz upotrebu specifičnih antitijela, koncentrovali te proteine, viruse, i time testu podigli osjetljivost. U saradnji sa kolegama sa Poljoprivrednog fakulteta, trebalo bi da se osjetljivost ovog antigentskog testa, praktično, podigne do nivoa PCR. Ako bude zainteresovanih kompanija, mogli bi i da se proizvode kod nas i izvoze u druge zemlje - objašnjava profesorka Ćirković Veličković.

Kako bi se unaprijedilo istraživanje, Hemijski fakultet je od Fonda za nauku dobio sredstva da "pojača" analitiku proteina koje proizvodi za razvoj testova sa uređajem za masenu spektrometriju visoke rezolucije, koji će biti najsavremeniji i najbolji u zemlji i regionu. Za potrebe proširenja kapaciteta proizvodnje proteina, fakultet se obratio za pomoć Vladi Srbije i očekuje pozitivan odgovor.

- Kada apliciramo za projekte iz evropskih fondova, tražimo i opremu. To je doprinijelo da smo u regionu prepoznati kao centar izvrsnosti za nauku o proteinima. Imamo odličnu opremu za analitiku proteina, koja će sada biti dodatno unapređena - kaže sagovornica Novosti.

Projekat "Kapsido" će razviti osnovnu metodu detekcije virusa na bazi specifičnih antitijela proizvedenih u životinjama na N-protein virusa (nukleokapsid protein).

Osjetljivost ove metode biće unaprijeđena upotrebom različitih strategija - razvojem imuno-PCR metode i metode imunoprecipitacije virusa specifičnim antitelima prije detekcije istih u elisa testu, imuno-PCR testu, ili masenom spektrometrijom visoke rezolucije.

Srbija će razviti alternativnu i održivu tehnologiju detekcije virusa SARS CoV-2 koja neće zavisiti od globalne dostupnosti PCR testova. Takođe, rezultati za ove testovi bi bili znatno brži. Za PCR je potrebno 12 do 24 sata, ovi bi bili gotovi i za 15 minuta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Prostorni plan opredjeljuje razvoj crnogorske privrede u naredne dvije decenije

Prostorni plan može doprinijeti reformi cijelog sistema u svim oblastima i zasigurno će opredijeliti razvoj crnogorske privrede u narednih 20 godina. Ovo je poručeno sa završnog okruglog stola koji su Privredna komora i Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine organizovali u okviru javne rasprave o Nacrtu Prostornog plana Crne Gore. Uzimajući u obzir da je prostorno planiranje jedan od ključnih instrumenata za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.