NavMenu

Elektrotehnički fakulteti iz Podgorice i Beograda učestvuju u izradi mobilnog uređaja za detektovanje stanja industrijskih mašina

Izvor: eKapija Petak, 12.03.2021. 10:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: michaeljung/shutterstock.com)Ilustracija
Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore učestvuje u dizajniranju jeftinog mobilnog uređaja koji prati stanje industrijskih mašina i alarmira korisnika usljed nepredviđenih situacija u radu.

Kako je saopšteno iz PR službe UCG, riječ je o aktivnostima u okviru međunarodnog projekta "Uređaj za detekciju stanja i potencijalnih otkaza rotacionih mašina na bazi akustičkih signala" - FASTER, (eng. Device for FAult and STate detection of Rotary machineries based on acoustic signals), koji finansira Evropska unija kroz EUREKA program.

Rukovodilac tima sa ETF-a, prof. dr Božo Krstajić, kazao je da na ovom projektu sarađuju sa Elektrotehničkim fakultetom iz Beograda, kompanijom Projekt Servis iz Beograda i kompanijom Čikom iz Podgorice.

- Dizajniranjem ovog uređaja doprinijeće se smanjenju vremena i troškova održavanja mašina u okviru industrijskog postrojenja, produženju radnog vijeka mašina i elemenata i smanjenju hazardnih situacija u postrojenju. U okviru projektnih aktivnosti obavljena su mnogobrojna mjerenja u Termoelektrani Pljevlja, Rudniku uglja Pljevlja, Termoelektrani Kostolac i rudniku olova i cinka Šuplja stijena i uspostavljeni sporazumi o saradnji na ovom projektu sa ovim industrijskim subjektima - kazao je profesor Krstajić.

On objašnjava da ovaj projekat, pored dizajniranja uređaja koji može da detektuje stanje rotacionih elemenata industrijskih mašina i bežičnom komunikacijom proslijedi informaciju na cloud platformu ili alarmira korisnika, ima za cilj i promovisanje prediktivnog održavanja industrijskih pogona upotrebom inovativnih IoT rješenja u mašinskom, građevinskom i energetskom sektoru.


- Obrada signala zvuka može se koristiti i za procjenu stanja rotacionih elemenata u raznim motorima, pumpama, mlinovima, kompresorima, i tako dalje, a posjedovanje ovakvog mobilnog uređaja bi omogućilo sektoru održavanja da kontinualno bude informisan o stanju mašine i upozoren kada nastanu neke nepredviđene situacije u radu ili degradacije performansi. Ovaj uređaj prati jedan od rastućih trendova u modernoj industriji, a to je adaptivnost uređaja i mogućnost njegovog ponovnog korišćenja u različitim okruženjima - zaključuje profesor Krstajić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.05.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Poništen tender za bob na šinama

Tender za izgradnju boba na šinama, u zoni Ski-centra Kolašin 1600, poništen je zbog bitnih povreda Zakona o javnim nabavkama. Rješenje o poništenju donijeto je na predlog Komisije za sprovođenje postupka javne nabavke, koja je ocijenila kao osnovane čak 10 navoda žalbe preduzeća United construction iz Bijelog Polja. Uprava za kapitalne projekte objavila je 5. aprila tendersku dokumentaciju postupka javne nabavke za izgradnju boba.

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.