NavMenu

Montenegro Airlines do kraja godine dobija novu upravu - Neophodna dubinska analiza kompanije i predlog budućeg poslovanja

Izvor: Mina Petak, 11.12.2020. 09:56
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Nova uprava i menadžment nacionalne avio-kompanije Montenegro Airlines (MA) biće izabrani u naredne dvije do tri sedmice, a imaće rok od 30 do 40 dana da urade dubinsku analizu kompanije i naprave predlog budućeg funkcionisanja, saznaju Vijesti iz izvora bliskog novoj Vladi.

Ciljevi analize treba da budu da li kompanija može preživjeti bez državne pomoći kojom se krše pravila Evropske unije (EU), da li se mogu naći drugačiji prihodi koji bi izbjegli sukob sa EU i za koliko se mogu smanjiti sadašnji troškovi i broj zaposlenih.

Analiza treba da pokaže i da li je isplativije da se sadašnja kompanija likvidira i time dugovi ponište, a imovina prebaci na novu kompaniju, piše list.

Taj scenario ima nekoliko slabih tačaka jer bi nova kompanija morala da dobija sve nove licence i dozvole, a naročito slotove - termine za let, na aerodromima oko kojih se bore avio-kompanije.

Problem može biti i to što bi nova kompanija morala da sarađuje sa istim partnerima kojima sadašnja duguje novac.

Novi tim mora da utvrdi i da li su tačni poslovni podaci koji su do sada saopštavani, da li ima nekih spornih ugovora i kolike tačno iznose obaveze kompanije.

MA je akcionarsko društvo, pa ima komlikovaniju i dužu proceduru za izbor nove uprave.

Vlada treba da zakaže Skupštinu akcionara i izabre svog predstavnika na njoj, zatim Skupština akcionara bira Odbor direktora, a Odbor bira u posebnoj proceduri izvršnog direktora koji sastavlja svoj tim saradnika.

To sve mora da traje 15 do 20 dana, a nova uprava će imati rok do najkasnije početka februara da uradi pregled sadašnjeg stanja i predstavi plan oporavka ako smatraju da je on moguć.

Kako piše list, pregovori sa osobama koji bi mogli preuzeti nacionalnog avio-prevoznika i državne Aerodrome su u toku, ali je problem što u Crnoj Gori nema mnogo onih koji imaju zvanja i iskustva da bi ispunili uslove za određene pozicije.

Nacionalna avio-kompanija je prošlu godinu završila sa gubitkom od 7,9 mil EUR, dok je akumulirani gubitak 98 miliona EUR.

Bivša Vlada je krajem prošle godine usvojila plan, a Skupština poseban zakon o pomoći MA od 155 miliona, od čega su ove godine dobili 35 miliona kojima su vratili dio dugova i pokrili troškove tokom zastoja zbog pandemije.

Potom je Savjet Agencije za zaštitu konkurencije obustavio primjenu zakona do utvrđivanja da li se ta državna pomoć dodjeljuje zakonito i po pravilima EU, što je suština odluke.

Sadašnjim prihodima, zbog malog broja letova, kompanija ne može da pokrije ni minimalne troškove zbog čega kasni isplata oktobarske plate i gomilaju se dugovi povjeriocima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za izgradnju nove saobraćajnice u Buljarici 1,5 mil EUR

Opština Budva raspisala je tender za izgradnju saobraćajnice I2 - H5 Buljarica sa kompletnom infrastrukturom. Vrijednost radova je 1,23 mil EUR bez, odnosno 1,5 miliona sa PDV-om. Kako je pojašnjeno u pozivu, projekat se finansira iz više godina, od čega se u ovoj godini planira potrišiti iznos od 10.000 sa PDV-om. Rok za izvođenje radova je 270 dana od uvođenja izvođača u posao. Ponude se dostavljaju najkasnije do 4. juna do 10 sati,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.