NavMenu

Bageri u koritima rijeka - I pored zabrane nelegalno se vade šljunak i pijesak

Izvor: RTCG Petak, 18.09.2020. 16:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/WFranz)Ilustracija
Ni Vladina zabrana eksploatacije rječnog materijala, ni najavljene rigorozne kontrole od strane inspektora, nijesu urodile plodom jer se i dalje uveliko vadi šljunak i pijesak iz crnogorskih rijeka. Da nelegalna eksploatacija cvjeta, potvrđuju i podaci Uprave za inspekcijske poslove, dostavljeni Dnevnim novinama, u kojima navedeno da su od početka godine inspektori izvršili 277 pregleda na rijekama i utvrdili brojne zloupotrebe.

Posljednja u nizu nelegalna eksploatacija desila se u koritu rijeke Morače, na lokacijama Kolovrat, Mišurići i Botun. Inspekcija je obaviještena od strane Ekološkog pokreta Ozon i u toku je postupak kontrole prijavljenih lokacija. Na fotografijama se jasno vide bageri i kamioni kako iz korita rijeke Morače eksploatišu šljunak i pijesak.

- U predmetnom slučaju i dalje je u toku postupak inspekcijske kontrole na više prijavljnih lokacija. Podnosilac inicijative će u zakonski propisanom roku biti obaviješten o konstatovanom i preduzetim mjerama od strane ovog organa - objašnjavaju u Upravi za inspekcijske poslove.


Jedna prijava

Inspektori su od početka godine, ističu u Upravi za inspekcijske poslove, izvršili 227 terenskih inspekcijskih pregleda (od tog broja 51 inspekcijska kontrola je bilo po podnijetim inicijativama).

- Tokom izvršenih inspekcijskih nadzora, na osnovu utvrđenih nepravilnosi, donijeto je šest rješenja kojim je izrečena mjera zabrane dalje eksploatcije šljunka i pijeska i izvođenja drugih radova uz nalaganje uklanjanja mehanizcaije sa vodnog dobra. Ponijeto je šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postuka kod nadležnog suda zbog učinjenih prekršaja - kažu u Upravi za inspekcijske poslove.

- U osam slučajeva izrečena je novčana kazna prekršajnim nalogom na licu mjesta zbog učinjenog prekršaja. Takođe, podnijeta je jedna krivična prijava - saopštili su u Upravi za inspekcijske poslove.


Moratorijum

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja donijelo je prije tri godine odluku o zabrani dalje eksploatacije šljunka i pijeska iz riječnih korita. Odluka o moratorijumu je rezultat potrebe da regulacioni planovi i koncesioni akti koji iz njih proističu obezbijede eksploataciju u svrhu regulacije vodotoka i garantuju obezbjeđenje javnog interesa. Moratorijum je uveden i zbog potrebe revitalizacije stanja životne sredine u rječnim koritima, zaštite, očuvanja biodiverziteta, a posebno ribljih staništa, ribljeg fonda i kvaliteta voda.

- Izuzetno, saglasnost za eksploataciju izdavaće se samo u svrhu interventnih radova, poput uklanjanja uskih grla u koritima rijeka 1 sl., čije bi odlaganje moglo prouzrokovati štetne posljedice - kaže se u odluci.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Radulović: Očekujem da izgradnja druge dionice auto-puta počne do kraja godine

Očekujem da će zvođači za izgradnju druge dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice biti izabrani do kraja godine, nakon čega će se odmah krenuti sa radovima, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. - Raspisivanje pretkvalifikacionog tendera za izgradnju druge dionice autoputa od Mateševa do Andrijevice nije samo formalnost već ključni mehanizam za osiguranje transparentnosti, fer konkurencije i odabira najboljeg

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.