NavMenu

Godišnja deflacija u Crnoj Gori 1,6%, euro sve vrijedniji

Izvor: Dnevne novine Petak, 18.09.2020. 11:39
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/moerschy)
Godišnja inflacija u julu 2020. godine, mjerena potrošačkim cijenama iznosila je -0,5%, dok je inflacija mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena iznosila -1,6%, pokazuju najnoviji podaci Centralne banke.

U ekonomskoj teoriji negativna inflacija se naziva deflacija i označava proces u kome važeća valuta postaje sve vrijednija. Crna Gora ne emituje euro, već ga samo koristi tako da ne može mnogo uticati na ovaj proces.

Deflacija, po definiciji, odgovara vlasnicima novca čija imovina postaje sve vrijednija, ali istovremeno smanjuje potrošnju, što, ako se nastavi, može dovesti do ekonomskih teškoća.

Generalno gledano, deflacija je pojava suprotna inflaciji, a označava pad opšteg nivoa cijena.

Prema podacima CBCG, potrošačke cijene su u julu 2020. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježile pad od 0,3 odsto.

Najveći pad cijena zabilježen je u kategoriji odjeća i obuća (-3,6 odsto) najviše zbog pada cijena obuće (-3,6 odsto) i odjeće (-3,5 odsto). Pad je zabilježen i u kategorijama hrana i bezalkoholna pića (-0,5 odsto), rekreacija i kultura (-0,3 odsto) i komunikacije i hoteli i restorani po (-0,2 odsto).

Rast cijena zabilježen je u kategorijama prevoz (1,5 odsto) i alkoholna pića i duvan (0,1 odsto).

- Cijene su ostale nepromijenjene u kategorijama: stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana, zdravlje, obrazovanje i ostala dobra i usluge - navodi se u avgustovskom Biltenu CBCG.

Zanimljivo je da banke i privreda nijesu očekivali negativnu inflaciju u Crnoj Gori.

Kada su u pitanju inflaciona očekivanja banaka, na osnovu ankete sprovedene u maju ove godine, sedam banaka očekuje rast inflacije u 2020. godini, dok po tri banke očekuju istu ili nižu inflaciju u odnosu na 2019. godinu.

Različita su očekivanja banaka što se tiče visine inflacije u 2020. godini. Tri banke očekuju inflaciju nižu od jedan odsto, koliko ih očekuje i infaciju između 2,5 i tri odsto.

Po dvije banke očekuju inflaciju između jedan i 1,5%, zatim 1,5 i dva odsto i višu od tri odsto, dok samo jedna banka očekuju da će se inflacija kretati između 2 i 2,5%.

Od ukupnog broja anketiranih privrednih subjekata najveći broj, njih 36%, smatra da će se inflacija kretati između jedan i 1,5% u 2020. godini.

Da će se inflacija biti ispod jedan odsto očekuje 21% preduzeća, dok inflaciju između 1,5 i dva odsto očekuje 19% privrednih subjekata.

Inflaciju između 2 i 2,5 odsto i između 2,5 i tri odsto očekuje po 11%, dok samo dva odsto anketiranih smatra da će ona biti viša od od tri procenta.

Da se zarade neće mijenjati u 2020. godini u odnosu na prethodnu godinu, očekuje 69% anketiranih preduzeća, niži nivo zarada očekuje 29%, dok njihovo povećanje očekuje samo 2 odsto anketiranih privrednih subjekata.

Po pitanju broja zaposlenih, u istom periodu, 63% anketiranih smatra da se broj neće promjeniti, 23% smatra da će se smanjiti, a 14% da će se broj zaposlenih povećati u tekućoj u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći broj anketiranih privrednih subjekat očekuje isti nivo cijena proizvodnih inputa koje koristi, a 64% anketiranih ne planira promjene cijena svojih proizvoda (usluga) u 2020. godini.

Inflacija u eurozoni je u junu, mjesecu u kojem su postepeno ukidane mnoge restriktivne mjere uvedene zbog koronavirusa, iznosila 0,3%, što je ubrzanje u odnosu na majsku stopu od 0,1%, objavila je Evropska statistička služba Eurostat.

U istom mjesecu prošle godine rast potrošačkih cijena u eurozoni je iznosio 1,3% na godišnjem nivou. Inflacija u cijeloj Evropskoj uniji je u junu 2020. godine ubrzala na 0,8 procenata međugodišnje, sa 0,6 odsto u maju. Godinu dana ranije ta stopa je bila 1,6%, pokazuju podaci Eurostata.

Deflacija je u junu na godišnjem nivou zabilježena na Kipru (minus 2,2%), Grčkoj ( minus 1,9%) i Estoniji (minus 1,6%), dok su najviše stope registrirali Poljska (3,8%), Češka (3,4%) i Mađarska (2,9%).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za izgradnju nove saobraćajnice u Buljarici 1,5 mil EUR

Opština Budva raspisala je tender za izgradnju saobraćajnice I2 - H5 Buljarica sa kompletnom infrastrukturom. Vrijednost radova je 1,23 mil EUR bez, odnosno 1,5 miliona sa PDV-om. Kako je pojašnjeno u pozivu, projekat se finansira iz više godina, od čega se u ovoj godini planira potrišiti iznos od 10.000 sa PDV-om. Rok za izvođenje radova je 270 dana od uvođenja izvođača u posao. Ponude se dostavljaju najkasnije do 4. juna do 10 sati,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.