NavMenu

Na Visu puštena u rad najveća solarna elektrana u Hrvatskoj

Izvor: Tanjug Nedjelja, 13.09.2020. 09:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
Hrvatska elektroprivreda (HEP) pustila je u rad Sunčanu elektranu na ostrvu Vis, najveću solarnu elektranu u toj zemlji, vrijednu 31 milion kuna (4,1 mil EUR).

Sunčana elektrana Vis (SE Vis) prva je od sedam HEP-ovih solarnih elektrana čije je puštanje u rad predviđeno u perodu 2019-2023. u okviru ciklusa izgradnje vrijednog 750 miliona kuna (99,4 mil EUR).

Izgradnjom solarne elektrane, ostrvo Vis dobilo je vlastiti izvor obnovljive energije i veću sigurnost snabdijevanja električnom energijom, posebno u periodima povećane potrošnje tokom turističke sezone, prenosi Seebiz.

SE Vis je prva velika sunčana elektrana izgrađena na hrvatskim ostrvima. Elektrana snage 3,5 MW godišnje će proizvoditi, bez podsticaja i na potpuno tržišnoj osnovi, oko 5 miliona KWh električne energije, što odgovara potrošnji oko 1.600 domaćinstava.

Izgrađena je na zemljištu površine 5,5 hektara, na brdu Griževa glavica, 3,6 kilometra jugozapadno od grada Visa i 4,8 kilometara istočno od Komiže.

Elektranu su u rad pustili izaslanik predsjednika hrvatske vlade i državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i održivog razvoja Ivo Milatić, i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Počinje MFF - Bar postaje epicentar inovacija i kreativnosti u gejmingu

Predsjednik Svjetske Esport federacije IESF, saudijski princ Faisal Bin Bandar bin Sultan Al Saud, učestvovaće na Montenegro Future Festivalu, koji počinje u petak, 10. maja u Baru. Montenegro Future Festival, u organizaciji Saveza elektronskih sportova Crne Gore i uz podršku Turističke organizacije Bar i Opštine Bar, održava se do 12. maja kao globalni događaj koji kombinuje gejming, IT i pop kulturu. Glavni događaji Festivala su

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.