NavMenu

Farmaceutske kompanije iz Indije istražuju poslovne prilike u Srbiji

Izvor: Beta Četvrtak, 10.09.2020. 16:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock)Ilustracija
Predstavnici nekoliko indijskih farmaceutskh kompanija istražuju poslovne prilike u Srbiji, a brojnija posjeta otkazana je u martu zbog pandemije, rekao je ambasador Indije u Beogradu Subrata Batačardži.

- U martu ove godine planirali smo da dovedemo više od deset indijskih farmaceutskih kompanija u Srbiju, ali je posjeta otkazana zbog izbijanja pandemije virusa korona - rekao je Batačardži.

Dodao je da Ambasada radi na predstavljanju indijskih farmaceutskih kompanija srpskim zdravstvenim institucijama i kompanijama, a da se "saradnja može razvijati na obostranu korist".

Batačardži je istakao da indijske kompanije mogu pomoći u "snižavanju troškova zdravstvene zaštite u Srbiji jer imaju resurse i kadrove da proizvedu kvalitetne ljekove po razumnoj cijeni".

Ambasador je rekao da je Indija snabdjela više od 120 zemalja hidroksihlorokinom i paracetamolom, ljekovima koji se koriste u liječenju kovida 19.

Više od 40 od tih zemalja koje su, prema njegovim riječima, manje razvijene, dobile su te ljekove besplatno.

- Srbija nije uputila Indiji zahtjev za snabdijevanje hidroksihlorokinom, ali nabavlja zaštitnu opremu među kojom su hiruške rukavice i maske, a predstavili smo i neke indijske kompanije srpskim zdravstvenim institucijama radi nabavke ljekova koji se mogu koristiti tokom liječenja pacijenata od kovida 19 - rekao je Batačardži.

U fiskalnoj 2019-2020. godini Srbija je, kako je rekao, uvezla iz Indije farmaceutske proizvode u vrijednosti 12,7 miliona dolara, a uvoz je od 2015. udvostručen jer je tada iznosio 6,2 miliona dolara.

Srbija je iz Indije uvezla, prema riječima ambasadora, velike količine ljekova u supstanci, međuproizvode, gotove ljekove, uključujući antibiotike, stereoidne hormone i biljne preparate.

Indija je među najvećim svjetskim proizvođačima generičkih ljekova i vakcina, a da farmaceutska industrija igra ključnu ulogu na tom tržištu potvrđuje i činjenica da brzo podiže proizvodne kapacitete potencijalnih, prenamijenjenih ljekova za liječenje kovida 19.

Prema statističkim podacima, Indija je snabdjela 112 nacija tabletama hidroksihlorokina, 23 zemlje paracetamolom za lečenje kovida 19 i tako ojačala svoju reputaciju "svjetske apoteke".

Indijske kompanije su među vodećim i u proizvodnji velikih količina ljekova u supstanci i snabdijevanju svjetskog stanovništva potencijalnim ljekovima, kao što su remdesivir, favipiravir, tocilizumab, koji su odobreni za liječenje kovida 19.

Do sada je sedam indijskih kompanija, Cipla, Dr. Reddy's Laboratories, Hetero, Jubilant Life Sciences, Syngene, Zydus Cadila i Myla, potpisalo ugovor sa američkom kompanijom Gilead za proizvodnju i izvoz remdesivira u 127 zemalja.

Od nekoliko kompanija, kako prenose svjetski mediji, koje u Indiji rade na razvoju i proizvodnji vakcine protiv kovida 19, tri, Institut za serume, Bharath Biotech i Zydus Cadila, u glavnoj su trci kliničkih ispitivanja na ljudima.

Institut za serume, u vlasništvu milijardera Adara Punavale, ima ugovor o licenci sa kompanijom Astra Zeneca za snabdijevanje milijardu doza kandidata za vakcinu Univerziteta Oksford zemljama sa srednjim i niskim dohotkom, uključujući Indiju, i treba da krene u fazu III ispitivanja na ljudima.

Vakcina Covaxin koju razvija Bharat Biotech i ZyCoV-D na kome radi Zydus Cadila ušle su u fazu II kliničkih ispitivanja na ljudima.

Indija se nalazi na četvrtom mjestu u svijetu na listi najvećih izvoznika gotovih ljekova, po vrijednosti je na desetom mjestu, a na prvom po izvozu generičkih ljekova.

Farmaceutska industrija te zemlje poznata je u svijetu po izuzetnim stručnjacima iz oblasti hemije, koji uz rukovodeće kadrove svjetske klase, mogu proizvesti ljekove po najpovoljnijoj cijeni, snižavajući na taj način, troškove liječenja.

U fiskalnoj 2019-2020. godini Indija je izvezla ljekova u vrijednosti od oko 21 mlrd USD i povećala izvoz za 7,6%, a za prva tri mjeseca ove godine izvoz je porastao za 9,5%.

Indijska farmaceutska industrija se u proizvodnji ljekova pridržava svjetskih standarda koje su propisale najrazvijenije zemlje kao Uprava za hranu i ljekove SAD, Regulatorna agencija Velike Britanije za ljekove i zdravstvstvenu njegu, Evropski direktorat za kvalitet ljekova i druge.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan pretkvalifikacioni tender za izgradnju dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je pretkvalifikacioni poziv za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice. Raspisivanje ovog tendera ranije danas najavili su i predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od kredita, odnosno donacije kojom

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.