NavMenu

Objavljeni rezultati konkursa za Covid-19 naučno-istraživačke projekte - Oko 200.000 EUR za pet projekata

Izvor: eKapija Petak, 12.06.2020. 11:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo nauke objavilo je rezultate Specijalnog poziva za Covid-19 naučnoistraživačke projekte, za koji je izdvojen budžet od 1.5 mil EUR.

Konkurs je bio objavljen prije početka pandemije, podsećaju na sajtu Vlade.

- Usljed novonastalih okolnosti izazvanih pandemijom, odlučili smo da dio sredstava iz ovog Konkursa u iznosu od 200.000 EUR opredijelimo za finansiranje projekata čija su istraživanja usmjerena ka ublažavanju posljedica Covid-a na zdravstveni i ekonomski sistem Crne Gore - kazao je državni sekretar za inovacije Ministarstva, Saša Ivanović.

On je istakao da je situacija koju je izazvala pandemija virusa korona jasn pokazala značaj nauke i inovacija i njihovu ulogu u prevazilaženju posledica koje je prouzrokovala.

Poziv je bio otvoren do 4. maja i do isteka roka dostavljeno je ukupno 14 prijava projekata.

- Nakon sprovedenog procesa evaluacije od strane međunarodnih eksperata, ukupno 9 projekata je pozitivno ocijenjeno. Zbog ograničenog budžeta nijesmo u mogućnosti da finansiramo svih 9 projekata, već prvorangiranih 5 koji su ocijenjeni sa 80 i više bodova - zaključio je državni sekretar.

Prisutnima su se obratili i dobitnici grantova za naučnoistraživačke projekte na temu koronavirusa i predstavili projekte koje će realizovati do 30. oktobra tekuće godine, kako bi se njihovi rezultati mogli što prije primijeniti i doprinijeti ublažavanju posljedica pandemije:

1. Projekat Elektrotehničkog fakulteta UCG, rukovodioca Doc. dr Milena Đukanović pod nazivom "3DP istraživanje i inovacije za Covid-19 (3DPRI-COVID19)" proizvodiće nove 3D štampane maske za višekratnu upotrebu koje su namijenjene profesionalnoj upotrebi bolničkog osoblja koje radi u reanimaciji, kao i za osobe u karantinu. Iznos dobijenog granta – 38.500 EUR.

2. Projekat "Hum-Anima", Specijalističke veterinarske laboratorije koji će predvoditi Dr Bojan Adžić baviće se unapređenjem dijagnostike KOVID-a 19 kod ljudi i životinja u Crnoj Gori kroz "Pristup jednog zdravlja". Iznos dobijenog granta – 44.600 EUR.

3. Projekat Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis UDG, rukovodioca Prof. dr Veselin Vukotić pod nazivom "Podrška preduzećima u borbi sa Covid-19 digitalizacijom i digitalnim plaćanjem" ima za cilj da istraži sadašnje stanje korišćenja digitalnih tehnologija kao temeljne pretpostavke razvoja i budućih pravaca. Iznos dobijenog granta – 42.000 EUR.

4. Cilj projekta Uprave za statistiku Crne Gore - MONSTAT "Kreiranje podsistema zvanične statistike za potrebe istraživanja pandemije COVID-19", rukovodioca Dr Gordane Radojević, jeste da kroz multidisciplinarno naučno-istraživačko partnerstvo, korišćenjem različitih naučnih metoda osvijetli važne zdravstvene i ekonomske aspekte COVID-19. Iznos dobijenog granta – 25.000 EUR.

5. Projekat Doma zdravlja "Uticaj pandemije virusa Covid-19 na kontrolu bolesti, mentalno zdravlje i kvalitet života pacijenata oboljelih od dijabetes melitusa tip 2", rukovodioca Doc. dr Nebojše Kavarića, ima za cilj da utvrdi na koji način i u kojoj mjeri su sve preduzete mjere uticale na metaboličku kontrolu, mentalno zdravlje i kvalitet života kod ovih pacijenata. Iznos dobijenog granta – 35.000 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za izgradnju nove saobraćajnice u Buljarici 1,5 mil EUR

Opština Budva raspisala je tender za izgradnju saobraćajnice I2 - H5 Buljarica sa kompletnom infrastrukturom. Vrijednost radova je 1,23 mil EUR bez, odnosno 1,5 miliona sa PDV-om. Kako je pojašnjeno u pozivu, projekat se finansira iz više godina, od čega se u ovoj godini planira potrišiti iznos od 10.000 sa PDV-om. Rok za izvođenje radova je 270 dana od uvođenja izvođača u posao. Ponude se dostavljaju najkasnije do 4. juna do 10 sati,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.