Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 01.06.2020.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za zarade zaposlenih iz budžeta isplaćeno 16,3 mil EUR - Podnijeto više od 15.000 zahtjeva za subvencije

Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Zahtjeve za dodjelu subvencija za aprilske zarade podnijelo je 15.030 privrednih subjekata. Od ovog broja je isplaćeno, ili će biti isplaćeno danas u toku dana, 14.469 zahtjeva, odnosno 96,2% u ukupnom iznosu od 16,3 mil EUR za 61.402 zaposlena.

Ovo je saopštila ministarka ekonomije Dragica Sekulić na današnjoj pres konferenciji koja je održana u cilju predstavljanja rezultata realizacije Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa.

Ona je rekla da je odmah nakon usvajanja programa radna grupa, sastavljena od predstavnika Ministarstva ekonomije, Poreske uprave, Ministarstva finansija i Ministarstva unutrašnjih poslova je, u roku od 6 dana, pripremila, testirala i stavila u produkciju softversko rješenje za apliciranje, obradu i isplatu odobrenih zahtjeva na žiro račune zaposlenih kod poslovnih banaka kod kojih i inače primaju zarade.

- Privrednicima i zaposlenim smo obećali da ćemo biti spremni za prijem i obradu zahtjeva za isplatu zarada već od 1. maja, i taj rok je uprkos nevjerovatno zahtjevnom procesu pripreme, ispoštovan - podsjetila je Sekulić, navodi se na sajtu Ministarstva ekonomije.

Ministarka je objasnila da je cijeli proces realizovan bez potrebe podnošenja ijednog jedinog papira i bez minuta čekanja u redu na šalterima institucija.

- Imamo čvrstu namjeru da ovaj proces, koji je naišao na izuzetno dobar prijem i podršku od strane privrede, uzmemo za putokaz i praksu kojima ćemo realizovati sve naredne programe i procese u Ministarstvu ekonomije - kazala je ona.

- Svi privredni subjekti od danas, pa sve do kraja mjeseca, mogu podnijeti zahtjeve za subvenciju zarada za mjesec maj, na isti način na koji su to uradili u prethodnom mjesecu - zaključila je Sekulić.

Državni Sekretar u Ministarstvu ekonomije Milan Srzentić kazao je da je ostvarena izuzetna komunikacija sa privredom kroz različite kanale komunikacije.

- Ogroman posao urađen je upravo kroz kanale komunikacije sa podnosiocima zahtjeva. U maju mjesecu je od strane zaposlenih u Ministarstvu ekonomije odgovoreno na 8.931 e-mail upućen od strane poslodavaca i zaposlenih. Dakle, tokom svakog radnog i neradnog dana u toku mjeseca maja, dnevno je u prosjeku obrađivano preko 500 zahtjeva i odgovarano na oko 300 upita - kazao je Srzentić.

Pomoćnik direktora za IT u Poreskoj upravi, Dejan Abazović kazao je da je Poreska uprava u proces realizacije projekta bilia uključena od samog starta.

- Uprkos kratkim rokovima smo uspjeli da kroz aplikaciju nadjemo najbolje rješenje. Dokazali smo da u Crnoj Gori možemo sopstvenim snagama da uradimo mnogo i da elektronskim putem možemo da regulišemo brojne procese. Za sve vrijeme trajanje korona virusa Poreska uprava je elektronski komunicirala sa građanima i pružala usluge nesmetano - kazao je Abazović.

Izvršni direktor softverske kompanije Infostream, Igor Jovićević govorio je o kompleksnosti aplikacije za podnošenje zahtjeva za subvencije.

- Sinergijom timova smo uspjeli da odgovorimo zahtjevu. Izazova je bilo puno, ali rezultat je zaista primjer da nam digitalizacija može biti od izuzetne koristi i za naredni period - zaključio je Jovićević.

Danas je otvoreno prijavljivanje za subvencije za majske zarade i do 12 sati predato je blizu 3.000 zahtjeva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.