Izvor: Vijesti | Srijeda, 25.03.2020.| 13:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Gorivo bi moglo opet da pojeftini za 10 do 15 centi

(Foto: Goran Parezanović)
Negativni trendovi na svjetskim berzama nafte, ukoliko se na sadašnjem nivou zadrže još dva-tri dana, uzrokovaće od početka naredne sedmice u Crnoj Gori novi pad cijena goriva u iznosima od oko 10 centi po litru za eurodizel, a 14-15 centi za dvije vrste eurosuper benzina 98 i 95.

Izvori Vijesti bliski Udruženju naftnih kompanija u Crnoj Gori računaju da bi od narednog poneđeljka u ponoć cijena eurodizela mogla biti snižena sa sadašnjih 1,05 EUR na 95 centi, a dvije vrste benzina sa 1,14 eura (BMB 95) i 1,18 EUR (BMB 98) na 99 centi, odnosno, 1,03 EUR. Zvanični obračun cijena i za koliko bi mogle biti promijenjene biće 30. marta.

Agencija Goldman Saks je prije dva dana saopštila predviđanje da će cijena sirove nafte u narednom periodu pasti i na 20 USD po barelu (159 litara). Cijena barela sada je između 25 i 27 USD, a sredinom januara, prije uticaja epidemije koronavirusa na svjetsku ekonomiju, iznosio je 70 USD.

Razlozi za novo smanjenje cijene nafte je ogroman pad potražnje izazvan svjetskom ekonomskom krizom i odluka Saudijske Arabije da zadrži visoku proizvodnju.

Posljednji put je 17. marta ove godine eurodizel u Crnoj Gori pojeftinio 11 centi, AMB 98 13 centi, a BMB 95 14 centi po litru. Prije toga 18. februara, sve vrste goriva pojeftinile su tri do četiri centa.

Prema Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, u Crnoj Gori se dvosedmično usklađuju cijene prema utvrđenoj formuli, a zavise od prosječnog rasta (ili pada) cijena na svjetskim berzama i kretanja, odnosno oscilacija valutnog para euro/dolar. Regionalni dobavljači formiraju cijene u odnosu na berzu Mediterranean Platt’s Ground.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.