NavMenu

Opštine kroz reprogram smanjile dug za skoro 20 mil EUR

Izvor: Mina Nedjelja, 15.03.2020. 13:09
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Opštine u Crnoj Gori, njih 16, su u prethodnom petogodišnjem periodu izmirile preko 19 mil EUR poreskih obaveza, i sada duguju 70,87 mil EUR, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

Iz PU su kazali da su jedinice lokalne samouprave, rješenjima Ministarstva finansija, poreske obaveze u ukupnom iznosu od 90,03 mil EUR reprogramirale na period do 20 godina.

- Opštine su u prethodnom petogodišnjem periodu izmirile obaveze u ukupnom iznosu od preko 19 mil EUR i one sada iste iznose 70,87 mil EUR - saopšteno je iz PU.

Najveći iznos obaveza izmirila je Budva 7,06 mil EUR, a slijede Bar i Nikšić sa 5,37 miliona, odnosno 1,59 mil EUR.

- Treba naglasiti da su zahvaljujući naporima PU i pokazanoj odlučnosti da obezbijedi punu primjenu zakona i kod jedinica lokalne samouprave, tokom prošle godine prvi put sve opštine, uključujući i najveće dužnike među njima - Pljevlja i Ulcinj, uspostavile dinamiku servisiranja reprogramiranih i tekućih obaveza - navodi se u saopštnju.

Kada je u pitanju 69 lokalnih preduzeća i javnih ustanova, koji su obaveze u iznosu od 11 mil EUR reprogramirali shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja, oni su do sada izmirili iznos od 4,31 mil EUR.

U toj kategoriji ističe se sedam lokalnih preduzeća koja su u cjelosti izmirila reprogramirani dug.

- To su preduzeće Komunalne djelatnosti Bar, Komunalno Andrijevica, beranski Regionalni biznis centar, Parking servis Berane, Opštinska organizacija crvenog krsta Pljevlja, Centar za kulturu Žabljak i Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije Bijelo Polje - precizira se u saopštenju.

Kod pet lokalnih preduzeća, koja su kasnila s izmirivanjem obaveza, ukinuta su rješenja o reprogramu, a ista su bila i predmet mjera prinudne naplate, te je kod jednog preduzeća predloženo i pokretanje stečajnog postupka.

- Ova preduzeća obavezala su se da sprovedu planove reorganizacije i smanje broj radnih mjesta u cilju servisiranja obaveza, kako bi se uspostavila dinamiku redovnog plaćanja dospjelih poreskih obaveza - rekli su iz PU.

U PU smatraju da opštine, sa lokalnim preduzećima i javnim ustanovama, predstavljaju poreske obveznike, kod kojih je, bez obzira na vitalni značaj istih za funkcionisanje lokalne samouprave, neophodno uspostaviti veći stepen poreske discipline kao i kod obveznika koji posluju u sektoru privrede.

- Među jedinicama lokalne samouprave izdavajaju se one sa izuzetno visokim stepenom poreske discipline, kao što su Glavni grad Podgorica, te opštine Tivat, Herceg Novi, Kotor, Plužine, Gusinje i Petnjica, koje redovno servisiraju sve dospjele obaveze - zaključili su iz PU.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za izgradnju nove saobraćajnice u Buljarici 1,5 mil EUR

Opština Budva raspisala je tender za izgradnju saobraćajnice I2 - H5 Buljarica sa kompletnom infrastrukturom. Vrijednost radova je 1,23 mil EUR bez, odnosno 1,5 miliona sa PDV-om. Kako je pojašnjeno u pozivu, projekat se finansira iz više godina, od čega se u ovoj godini planira potrišiti iznos od 10.000 sa PDV-om. Rok za izvođenje radova je 270 dana od uvođenja izvođača u posao. Ponude se dostavljaju najkasnije do 4. juna do 10 sati,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.