Izvor: Klix | Četvrtak, 06.02.2020.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pariz uskoro mijenja izgled - Šta je sve u planu i kakav će to uticaj imati na turiste?

Pariz (Foto: Milica Stevuljević)
U bliskoj budućnosti obilježja grada poput Ajfelovog tornja i tornja Montparnasse doživjeće ozbiljne preobražaje, dok će krovovi pariskih građevina postati najveći svjetski urbani vrt. To nije sve što se očekuje od izmjena u Parizu.

Posjetioci Pariza dobiće priliku da se okupaju u Seni, kao i da večeraju u ambijentu napuštene stanice podzemne željeznice, a ovo predstavlja tek dio najavljenih projekata revitalizacije grada, povodom održavanja Ljetnjih olimpijskih igara 2024. godine, čiji će Pariz biti domaćin. Ove izmjene trebalo bi da označe novo poglavlje u istoriji najpopularnije turističke destinacije na svijetu.

Tokom sledeće četiri godine, napušteni, neupotrebljavani ili jednostavno zapušteni prostori grada transformiraće se u hotele, muzeje, destinacije za izlaske, sport i uživanje u slobodnom vremenu.

Kampanja pod nazivom Reinventing Paris, koja je započeta 2014. godine, za vrijeme mandata ekološki osvješćene gradonačelnice Anne Hidalgo i njenog zamjenika Jean-Louisa Missika, neke od tada osmišljenih i do sada neostvarenih projekata ustupiće sadašnjim čelnicima grada na realizaciju, a za potrebe priprema grada za sledeće veliko sportsko takmičenje.

- Umjesto da prodajemo javna dobra ponuđaču koji ponudi više novca, grad je kroz ovaj projekt zauzeo drugačiji pristup, manje kvantitativan, više kvalitativan. Odlučili smo da održimo kurs za najinovativnije i najinteresantnije predloge koji će imati ekološki predznak i biti posvećeni opštem interesu - rekao je Missika za CNN.

Predloge su kreirali multidisciplinirani timovi arhitekata, pejzažista, sociologa, ekonomista, istraživača na području urbane agrikulture, a dobijali su prednost s obzirom na to da se projekt odnosio na oživljavanje prostora mješovite namjene i njihovo pretvaranje u poslovne prostore, hotele, rezidencije, centre za dnevnu njegu, sportske centre, bazene.

- Na kursu su favorizirani timovi koji su tragali za projektima koji se bore protiv gentrifikacije i promovišu inkluziju, jer su gradovi koji postaju geta za bogataše gradovi koji umiru - pojasnio je Missika.

I dok su neki od ovih projekata doprinijeli da se Pariz uspješno predstavi na konkursu za Ljetnje olimpijske igre 2024. godine i pobijedi u trci, Missika je lično ponosan na kompleks pod nazivom La cite universelle, u 19. pariskom arondismanu, koji je namijenjen da ugosti takmičare Paraolimpijskih igara, te je u potpunosti pristupačan za osobe u invalidskim kolicima, kojima je olakšan pristup hotelskim sobama, kancelarijama, teretani, trgovinama, restoranu na krovu.

Plivanje u Seni

Jedan od najambicioznijih planova tokom mandata gradonačelnice Anne Hidalgo bio je da se rijeka Sena očisti do 2024. godine, kako bi učesnici triatlona svoja plivačka takmičenja izvodili baš u njoj. Prema planu, zaključno s početkom ljetnje olimpijade, čitav rječni tok bi bio podvrgnut operaciji prečišćavanja vode, vrijednoj preko milijardu EUR kako bi se smanjila prisutnost bakterije ešerihija koli, fekalnih materija i ostalih zagađivača u vodi. Prednost ove operacije ogledala bi se i u tome što bi stanovništvo Pariza dobilo urbanu plažu za kupanje u samom centru grada.

Do sada, grad je već uspješno sproveo pilot probu ove ideje o čišćenju toka Sene pretvorivši kanal u 19. arondismanu u kupalište tokom 2017. Tokom 2018. gradske vlasti su zabilježile podatak da je 110.000 ljudi plivalo ovim kanalom, stoga bi do 2025. godine, ako se ovaj plan u potpunosti ostvari, duž Sene nikla čak 23 kupališta od kojih bi njih pet bilo u Parizu.

Ozelenjavanje Ajfelovog tornja

Pretvaranje okoline najpoznatijeg tornja na svijetu u nešto što bi trebalo da postane "pluća Pariza" projekt je kojim će se grad Pariz predstaviti tokom Olimpijskih igara 2024. Lokalitet koji godišnje posjeti 30 miliona turista, od čega se njih sedam miliona i popne na Ajfelov toranj, trebalo bi da se transformiše u urbani park, prvenstveno namijenjen porodičnim izletima, a potom i turističkim obilascima.

(Foto: Milica Stevuljević)
U te svrhe, planirano je da most Jena, koji povezuje Trokadero vrtove s Ajfelovim, umjesto da predstavlja prolaz preko Sene za automobile i skutere, postane potpuno pješački most prekriven zelenilom. U perspektivi, ovaj most bi trebao postati promenada za pješake koji bi gazili po travnatom tepihu raspoređenom duž nekoliko staza. Takođe, okolina užurbanog Trga Trokadero trebalo bi da se pretvori u zelenu površinu s amfiteatarskim sjedalima u okviru nje kako bi se omogućio optimalan pogled na Ajfelov toranj.

Metro stanica kao prostor za ručanje

Nekadašnja stanica podzemne željeznice pod nazivom Croix-Rouge u 6. arondismanu, odavno izvan upotrebe i prepuštena propadanju, do 2022. godine postaće nova destinacija za izlaske. Takozvani Le Terminus, od platforme za metro stanicu trebalo bi postati novi gastronomski centar koji će sadržati restorane, kafiće, vinske i koktel barove.

Najveći svjetski vrt na krovu

Pretvaranjem krovnog prostora sajamske dvorane Porte de Versailles veličine dva nogometna igrališta u prostor za proizvodnju voća, povrća i najrazličitijih vrsta biljaka, Pariz bi trebalo da postane prestonica s najvećim krovnim urbanim vrtom na svijetu.

Očekuje se da ova "farma" proizvede 1.000 komada voća i povrća dnevno, kao i da organizira radionice za sve one zainteresovane za urbano farmerstvo.

Transformacija tornja Montparnasse

Usamljeni neboder, vidljiv iz gotovo svakog dijela grada, Montparnasse toranj, jedan je od simbola Pariza koji stanovnici ovog grada mrze. Razlog je modernistička, strogo utilitarna estetika ove građevine koja odudara od romantične arhitekture grada.

Imajući ovo na umu, grupa arhitekata osmislila je preobražaj vanjskog izgleda tornja tako što bi mračna fasada upotrebom transparentnih materijala potpuno posvijetlila i samim tim promijenila i cijeli pejzaž tog dijela grada. Zgrada bi takođe na krovu imala vrt i plastenik kojim bi se podmirivale potrebe za hranom zaposlenih koji u njoj rade. Uz to, postala bi i energetski efikasan toranj, instaliranjem solarnih panela i spremnika za skupljanje kišnice.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.