NavMenu

Od sada 33 EUR za izdavanje pasoša - Nove lične karte od 30. marta

Izvor: eKapija Petak, 17.01.2020. 10:32
Komentari
Podeli
(Foto: zimmytws/shutterstock.com)
Vlada Crne Gore je na sjednici od 16. januara usvojila Odluku o izmjeni Odluke o visini naknade za obrazac pasoša i putnog lista i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o obrascima putnih isprava.

Generalna direktorica za građanska stanja i lične isprave u MUP-u Milanka Baković je, na pres konferenciji, nakon sjednice Vlade, kazala da će visina naknade za obrazac pasoša biti 8 EUR, što je u odnosu na dosadašnju naknadu od 15 EUR niže za 7 EUR.

- To će u praksi značiti da će za djecu i lica do 21 godine ukupni troškovi za izdavanje pasoša iznositi 8 EUR, a za ostale građane, uz plaćanje administrativne takse od 25 EUR, ukupni troškovi će iznositi 33 EUR umjesto dosadašnjih 40e - istakla je generalna direktorica Baković.

Takođe, uvodi se novina, kako bi se dobio najbolji mogući sigurnosni koncept, te će pasoš biti dopunjen dodatnim karakteristikama i bezbjednosnim elementima i izrađen u skladu sa ICAO standardima.

Govoreći o benefitima, direktorica Baković je saopštila da će novi sigurnosni elementi koji će biti ugrađeni u pasoše smanjiti mogućnost zloupotrebe identiteta i ličnih podataka, odnosno spriječiće se falsifikovanja dokumenata. Savremenije putne isprave će olakšati rad Graničnoj policiji, operaterima na aerodromima, avioprevoznicima, carinskim službenicima, s obzirom da će automatizovana provjera dokumenata i putnika, dovesti do brže granične kontrole i manjih redova na graničnim prelazima.

Generalna direktorica Baković je dodala da će Ministarstvo unutrašnjih poslova početi sa izdavanjem pasoša III generacije krajem tekućeg mjeseca.

Podsjećajući da je prošle godine usvojen i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, čija primjena je odložena do 30. marta 2020. godine, kada će se i početi sa izdavanjem ličnih karata treće generacije, Baković je naglasila da će i nove lične karte imati brojne benefite za građane Crne Gore.

- Budući da će nove lične karte sadržati čip - elektronski nosač u kojem će biti ugrađeni sertifikat za elektronsku identifikaciju i sertifikat za kvalifikovani elektronski potpis, to će umnogome doprinijeti kvalitetnijem životu naših građana i unaprijediti komunikaciju i poslovanje u državi. Zahvaljujući certifikatima pohranjenim u čipu lične karte, građani će imati pristup brojnim uslugama, te će moći, preko portala eUprave, da naruče izvod iz registra rođenih, registra crnogorskih državljana, uvjerenje o prebivalištu, da izvrše promjenu adrese, jer je certifikat za kvalifikovani elektronski potpis ekvivalentan svojeručnom potpisu na šalteru. Takođe, građanima će biti omogućen pristup određenim elektronskim servisima u zdravstvenom sistemu, kao što su: podizanje ljekova u apotekama, pristup zdravstvenom pregledu, jer će lična karta biti zamjena i za zdravstvenu knjižicu - pojasnila je Baković.

Sveukupno, uvođenjem novih dokumenata, Crna Gora implementira evropske i međunarodne standarde iz ove oblasti, a što će, u krajnjem, omogućiti brže granične kontrole, lakše postupke u oblastima elektronskog poslovanja, elektronske trgovine, platnih sistema, uz eliminisanje procesa čekanja na usluge. Komunikacija građana postaće bolja, jednostavnija i jeftinija, zaključila je Baković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.