NavMenu

Za jačanje konkurentnosti MSP i podršku ženama u biznisu 6 mil EUR

Izvor: Mina Četvrtak, 22.12.2022. 14:33
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Crnogorska komercijalna banka (CKB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisale su ugovor za novi kreditni paket, u vrijednosti od 6 mil EUR, za podršku razvoju ženskog preduzetništva i jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

- Sredstva u iznosu od 3 mil EUR biće iskorišćena za kreditiranje MSP sa ciljem da se prošire mogućnosti finansiranja privatnih kompanija u okviru Programa za jačanje konkurentnosti MSP za Zapadni Balkan - navodi se u saopšenju.

Kreditna sredstva će, kako se dodaje, pružiti lakši pristup finansijama, omogućavajući kompanijama da prevaziđu svakodnevne poslovne izazove i da ulažu u poboljšanje poslovnog modela, kako bi dostigli EU standarde.

- Sredstva se mogu iskoristiti da se unaprijede tehnologije, procesi ili usluge, posebno u dijelu kvaliteta proizvoda, zdravlja i bezbjednosti, kao i u kontekstu zadovoljavanja EU ekoloških standarda. U tom slučaju, MSP mogu računati na povraćaj 15% vrijednosti ukupnih kreditnih sredstava koje je obezbijedila Evropska unija - rekli su iz CKB-a.

Šef EBRD-a u Crnoj Gori, Remon Zakaria, rekao je prilikom potpisivanja ugovora da im čini veliko zadovoljstvo što će udružiti snage sa CKB-om u Crnoj Gori i zajedno raditi na jačanju MSP i ženskih preduzeća u zemlji.

- Svojim dominantnim prisustvom na tržištu, CKB će biti naš ključni partner u unapređenju ekonomske tranzicije kroz promovisanje konkurentnosti i rodne inkluzije u crnogorskim kompanijama - rekao je Zakaria.

Predsjednik Upravnog odbora CKB-a, Tamaš Kamaraši, naveo je da je CKB prva partnerska institucija EBRD-a u okviru Programa za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori.

On je, takođe, rekao da je potpisivanje današnjih ugovora nastavak uspješne saradnje CKB-a i EBRD-a.

- Svi kapaciteti CKB-a su u službi razvoja crnogorske privrede i promocije najboljih poslovnih praksi i principa. Kreditne linije vezane za jačanje konkurentnosti MSP i za podršku ženama u biznisu u skladu su sa pomenutim načelima i više sam nego uvjeren da će biti prepoznate među našim klijentima - kazao je Kamaraši.

Dio kreditnog paketa u vrijednosti od 3 mil EUR odnosiće se na podršku preduzećima koja su u dominantnom vlasništvu žena ili kojima upravljaju žene.


Finansiranje je obezbijeđeno kroz EBRD program Žene u biznisu (Women in Business), koji podržava Vlada Švedske, u cilju promovisanja ženskog preduzetništva i jačanja inkluzivnosti u poslovnom svijetu.

Preduzetnice i korisnice tog programa dobiće priliku da koriste i usluge poslovnog savjetovanja koje EBRD pruža kroz program Savjetovanje malih biznisa (Advice for Small Business - ASB).

Ispred CKB-a ugovor je potpisala članica Upravnog odbora nadležna za strategiju i finansije, Maja Krstić.

- Veoma sam ponosna što danas potpisujemo ugovor koji će dati dodatnu snagu i podsticaj razvoju ženskog preduzetništva u Crnoj Gori. Želim istaći da je riječ o sveobuhvatnom paketu podrške, koji pored značajnih finansijskih sredstava uključuje i veoma važne savjetodavne usluge koje će preduzetnicama dati smjernice za kreiranje održivog i uspješnog poslovnog modela - rekla je Krstić.

EBRD je od početka operacija u Crnoj Gori investirala 711 mil EUR. Kao najveća poslovna banka u zemlji i članica OTP grupe, CKB je prepoznata kao jedan od strateških partnera za projekte koje sprovodi EBRD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Podgorica dobija Muzej savremene umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuću arhitekture - Evo kako će izgledati budući kompleks na prostoru kasarne Morača (FOTO)

Italijanski biro A-Fact osvojio je prvu nagradu na međunarodnom konkursu za idejno arhitektonsko rješenje kompleksa Muzeja savremene umjetnosti, prirodnjačkog muzeja i parka kulture i umjetnosti sa pratećim sadržajima, koji će se graditi se na prostoru nekadašnje kasarne Morača u Podgorici. Riječ je o radu pod šifrom 34prirodnjackimuzej3996, a članove tima čine Andrea Rossi, Giovanni Sanna i Pierluigi Turco. Oni su osvojili iznos od

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.