NavMenu

AI startap je bez proizvoda prikupio 105 mil EUR investicija - Da li investitori previše maštaju?

Izvor: Telegraf biznis Subota, 17.06.2023. 11:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jamesteohart/shutterstock.com)Ilustracija
Usred entuzijazma za vještačkom inteligencijom, koji sve više zahvata poslovni svijet, evropski startap Mistral uspio je da prikupi ogromnih 105 mil EUR investicija, iako trenutno nema gotov proizvod, već samo stručni tim i viziju svog budućeg proizvoda.

Zaista, doživljavamo neku vrstu manije za vještačkom inteligencijom, gdje investitori ne oklijevaju da ulože značajne sume čak i u startape bez razvijenog proizvoda. Postoji novi trend gde obećanja o "najinovativnijem AI proizvodu ikada" stvaraju takvu energiju da se privlače investicije vrijedne stotine miliona evra. Mistral, evropski startap u domenu vještačke inteligencije, demonstrira ovaj fenomen, ilustrujući trenutni trend u kome potencijal vještačke inteligencije i obećanja o budućim inovacijama postaju ključni za investitore.

Ideja da vještačka inteligencija može radikalno da promijeni naše načine života i rada toliko je uvjerljiva, da ulaganje u njenu budućnost dobija sve veći momentum.

Mistral ne samo da je privukao veliku pažnju, već je i uspio da u svojoj prvoj rundi finansiranja, samo mjesec dana nakon svog osnivanja, prikupi rekordnih 105 mil EUR, što je najveća cifra ikada zabilježena u Evropi, prema Fortune-u.

Njihov uspjeh dolazi uprkos činjenici da Mistral još uvijek nema gotov proizvod. Ali, investitori su prepoznali potencijal u njihovoj viziji stvaranja naprednog jezičkog modela, sličnog tehnologiji koja pokreće OpenAI-jev ChatGPT. Kompanija, koja je i dalje u fazi regrutacije, trenutno ima tim od 12 ljudi. I to je sve.

Međutim, Mistral je dobio podršku od impresivnog konzorcijuma investitora. Među njima su bivši izvršni direktor Google-a, Erik Šmit, francuski milijarder Zavijer Nil i francuska reklamna megakompanija JCDecaux. Mistral je takođe dobio podršku od francuske državne investicione banke Bpifrance, što pokazuje ambicije Francuske da se postavi kao relevantan akter u tehnološkom sektoru.

Osnivači Mistrala, koji su ranije radili u Facebook-u i Google DeepMind-u, imaju velike planove. Žele da vještačku inteligenciju učine osnovom interneta i softvera budućnosti, sa ciljem da postanu tehnološki lideri u oblasti vještačke inteligencije.

Uprkos uzbuđenju koje vještačka inteligencija izaziva na tržištu, neki su skeptični prema "hajpu" koji okružuje ovu tehnologiju. Međutim, osnivači Mistrala su riješeni da promijene budućnost, a čini se da im investitori vjeruju.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.