NavMenu

Stanovi skuplji, posebno u Podgorici

Izvor: Vijesti Četvrtak, 24.08.2023. 09:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: creator12/shutterstock.com)Ilustracija
Prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji na nivou Crne Gore za drugi kvartal (april-jun) najveća je u posljednje tri godine i iznosi 1.502 EUR dok je cijena metra kvadratnog u Podgorici najviša u posljednjih 13 godina i iznosi 1.581 EUR, pokazuju preliminarni podaci Uprave za statistiku Monstat.

Cijena kvadrata u drugom kvartalu ove godine je u prosjeku 75 EUR viša nego u istom periodu 2022. godine i 111 EUR viša u odnosu na prva tri mjeseca ove godine, kada je bila 1.389 EUR. Cijene koje je objavio Monstat, dobijene su na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora i odnose se na prodaju koju su obavila registrovana privredna društva, pri čemu nisu uračunati stanovi iz sindikalnih programa solidarnosti.

Na primorju, odnosno u Baru, Budvi, Herceg Novom, Kotoru, Tivtu i Ulcinju, prosječna cijena kvadrata iznosi 1.413 EUR i niža je za 60 EUR u odnosu na isti period prošle godine, kada je bila 1.473 EUR. Trenutna cijena na primorju je viša nego u prvom kvartalu ove godine, ali podaci kao i u tom periodu, pokazuju da su stanovi u Podgorici i dalje skuplji nego na primorju.

Prosječna cijena kvadrata u novogradnji u komercijalnoj prodaji na sjeveru Crne Gore je porasla, nakon tri kvartala opadanja pa sada iznosi 1.280 EUR. U sjevernoj regiji cijene stanova bile su veće krajem 2021. kada su bile 1.399 EUR i početkom prošle godine kada je prosjek bio 1.352 EUR.

Kada je u pitanju centralni dio Crne Gore to jeste Cetinje, Danilovgrad, Nikšić, Zeta i Tuzi, kvadrat u novogradnji u prosjeku košta 722 EUR, što je više nego u prošlom kvartalu kada je bio 680 EUR. Trenutna prosječna cijena najviša je u posljednjih pet godina, od kada je u drugom kvartalu 2018. iznosila 825 EUR po kvadratu. Cijena se u međuvremenu, trenutnoj visini primakla jedino u prvom kvartalu 2021. godine kada je kvadrat koštao 708 EUR.

U drugom kvartalu ove godine kvadrat stana u solidarnoj stambernoj gradnji prodavan je po cijeni od 589 EUR, odnosno isto kao u prva tri mjeseca 2023.

Ovaj tip izgradnje obuhvata prodaju stanova koje vrše stambene zadruge i organizacije u saradnji sa opštinama ili drugim institucijama, pod povoljnijim uslovima i namijenjena je zaposlenima u državnim institucijama, organizacijama i preduzećima.

Kvadrat ovih stanova u centralnom dijelu Crne Gore koštao je 589 eura, dok na sjeveru i jugu prodaje ovog tipa nije bilo.

Uređenje zemljišta najskuplje na sjeveru

Statistika Monstata uključuje tri vrste dominantnih troškova koji učestvuju u cijeni kvadrata stana - cijenu uređenja građevinskog zemljišta, cijenu izgradnje i ostale troškove.

Cijenu uređenja građevinskog zemljišta čine pribavljanje zemljišta, rušenje objekata, izrada detaljnih urbanističkih planova i projekata, ispitivanja, sanacije, komunalno opremanje... U drugom kvartalu u ovom sektoru, po visini cijene prednjači sjever Crne Gore na kome je ova usluga koštala 300 EUR. Nakon te regije, cijena uređenja građevinskog zemljišta najviša je na primorju gdje iznosi 226 i u Podgorici, gdje košta 168 EUR.

U centralnom dijelu države, cijena je oko 20 EUR viša nego u prvom kvartalu i iznosi 149 EUR. Prosječna cijena ove usluge na državnom nivou za drugi kvartal bila je 180 eura.

Cijenu građenja čine svi troškovi izgradnje i dobit investitora, a u toj kategoriji u drugom kvartalu prosječna cijena je bila najveća u Podgorici gdje je iznosila 1.280 EUR. Najniža cijena izgradnje bila je u središnjem dijelu države 457, dok je na sjeveru prosjek bio 880 EUR. Cijena na primorju je neznatno skuplja nego u prvom kvartalu ove godine i iznosi 1.058 EUR dok je državni prosjek 1.191 EUR.

Ostale troškove čine takse za priključke, pribavljanje dozvole za građenje, PDV... Ovaj tip troškova je u drugom kvartalu takođe u prosjeku bio najskuplji u Podgorici, gdje im je cijena bila 133 EUR odnosno dva eura manje od državnog prosjeka, koji je bio 131 EUR. Na primorju ovi troškovi koštali su 129 EUR, dok su cijene u sjevernoj i centralnoj regiji bile 100, odnosno 116 EUR.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.