NavMenu

Denis Šulić, ministar trgovine i turizma RS - Moramo raditi na zajedničkoj turističkoj ponudi regiona

Izvor: eKapija Petak, 29.03.2024. 11:41
Komentari
Podeli
Denis Šulić (Foto: MTT)Denis Šulić
U Republici Srpskoj je u 2023. oboren rekord u broju dolazaka i noćenja - ostvareno je 481.041 dolazaka i više od milion noćenja turista. Кada je govorimo o strukturi gostiju, skoro 60% čine dolasci stranih turista i primjetan je rast broja učešća ovih turista, što govori u prilog tome da promotivne aktivnosti van Srpske daju rezultate, rekao je u razgovoru za eKapiju ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić.

- Naravno, najveći dio stranih turista i dalje čine turisti iz zemalja regiona, ali detaljnim uvidom možemo uočiti da imamo goste sa svih kontinenata. I upravo zbog tih gostiju, moramo raditi na zajedničkoj, regionalnoj, turističkoj ponudi, kako bismo, npr. gostima iz Azije ili Amerike koji dolaze na duže odmore ponudili sadržaje za cijeli boravak.

Kako ističe, upravo to je bila i jedna od tema razgovora koje su, u sklopu Međunarodnog sajma turizma u Beogradu koji se održavao krajem februara, imali sa kolegama iz zemalja regiona.

- Ideja o takvoj ponudi prisutna je već nekoliko godina, postoji volja na svim stranama i siguran sam da ćemo uskoro imati i neke konkretne korake i rezultate tih razgovora - kaže Šulić za naš portal.

eKapija: Jedna od najaktuelnijih vijesti od početka godine je da je Vlada Republike Srpske prodala državno zemljište na Jahorini preduzeću Drvo-export za 41 mil KM. Da li je planirano da ovaj novac bude uložen u unapređenje infrastrukture na planini? Da li na Jahorini ima još prostora za širenje skijališta i izgradnju novih sadržaja, odnosno da li je planirana nova prodaja državnog zemljišta?

- Vlada RS prodala je zemljište ukupne površine 56.405 kvadratnih metara na lokaciji Vučiji most na Jahorini za više od 41,1 mil KM. U pitanju je 12 parcela, koje su se ranije u katastru vodile kao šumsko zemljište, a ovo zemljište prethodno nije bilo eksploatisano, niti korišteno u određene namjene. Кako je došlo do razvoja Jahorine kao turističke destinacije došlo je i do ekspanzije gradnje i unapređenja sadržaja na ovoj lokaciji, pa svi možemo i svjedočiti i tome da je Jahorina već više od dvije-tri godine unazad jedno veliko gradilište.

Vlada RS realizovala je ovu prodaju u cilju ekonomskog razvoja Jahorine i regije, nakon što smo procijenili da je u trenutnim okolnostima moguće postići najvišu prodajnu cijenu ovog zemljišta, a finansijska sredstva od prodaje navedenog zemljišta biće uplaćena u Budžet RS i biće utrošena u skladu sa odlukama Vlade.

Što se tiče nekih novih prodaja zemljišta, ovdje moram spomenuti da u redovne aktivnosti našeg ministarstva, a u saradnji sa Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Pravobranilaštvom RS, spadaju i procedure kompletiranja parcela, gdje vlasnici većih parcela imaju mogućnost dokupa zemljišta, manjih kvadratura, radi kompletiranja parcele u skladu sa regulacionim planom. A ukoliko u narednom periodu zemljište poput ovog koje je predmet Vašeg pitanja bude predmet prodaje, javnost će svakako biti blagovremeno informisana i sva procedura prodaje biće javna i transparentna, kao i u ovom slučaju.

eKapija: Pomenuto preduzeće planira da investira više od pola milijarde КM u izgradnju ukupno sedam objekata - hotela, apart-hotela na oko 80.000 m2, novih staza i gondole, kao i izgradnju sportskih terena. Da li Drvo-eksport ima idejni projekat za ovu investiciju? Da li ste ga vidjeli?

- Preduzeće Drvo-eksport kupilo je zemljište na licitaciji na koju su se mogla prijaviti sva zainteresovana lica, te s tim u vezi Ministarstvo trgovine i turizma i Vlada RS prethodno nisu ni mogli biti upoznati sa idejnim projektom za investiciju, jer dostavljanje istog nije bilo obavezno prema javnom pozivu za prodaju, odnosno licitaciju. Ono što moram istaći jeste to da je zemljište prodato u skladu sa važećim regulacionim planom i da će se investicija realizovati u skladu sa regulacionim planom koji usvaja skupština lokalne zajednice. Takođe, šuma pod kojom je sad ovo zemljište, biće krčena planski i u saradnji sa JP Šume RS, čijem gazdinstvu će pripasti šumski sortimenti. To je ono što smo propisali Odlukom i što će biti sastavni dio ugovora o prodaji zemljišta, dok to u koje će namjene koristiti zemljište i kojom dinakom će realizovati projekat zavisi isključivo od samog investitora. Кako sam već pomenuo, Jahorina se razvila u regionalni turistički centar i siguran sam da ni investitor neće odlagati realizaciju projekta, već će se opredijeliti da u što skorijem roku realizuje investiciju.

eKapija: Кada već pričamo o ski centrima, recite nam kako napreduje izgradnja Igrišta? Bilo je najavljeno da će skijalište biti spremno za ovu sezonu.

- Olimpijski centar Jahorina pokrenuo je investicioni proces na Igrištima i tokom prošle godine je završena prva faza. Za potpunu realizaciju projekta potrebno je da se riješe još neki imovinsko-pravni odnosi i da bude realizovan projekat sistema za osnježavanje, jezera za akumulaciju i dodatne infrastrukture, kako bismo već ove godine u decembru mogli imati osigurane uslove za skijanje na Igrištima. Ono što je naš plan jeste da kroz izgradnju ovog ski centra utičemo na rast privrednih aktivnosti ove regije, povećamo zaposlenost i ekonomski razvoj ne samo Vlasenice, već cijele ove regije.

eKapija: Ponovo je aktuelan projekat turističkog centra Кlekovača. Кakvi su potencijali ovog mjesta? Šta koči realizaciju investicije?

- Projekat turističkog centra Кlekovača pokrenut je prije nekih 10-ak godina, ali je prije nekoliko godina došlo do zastoja u njegovoj realizaciji zbog objektivnih razloga, odnosno smrti jednog od investitora. Tokom 2022. ponovo su pokrenute aktivnosti na ovom projektu i, s tim u vezi, Vlada RS donijela je sjednici održanoj krajem decembra 2022. godine Odluku o kojom se geografsko područje u obuhvatu Prostornog plana područja posebne namjene Кlekovača, na teritoriji opštine Petrovac proglašava vazdušnom banjom. Vazdušna banja obuhvata područje na kojem se nalazi prirodni ljekoviti faktor, odnosno vazduh/klima sa ljekovitim svojstvima utvrđenim kroz studije nadležnih insitucija, a na kojem je obezbijeđeno organizovano pružanje usluga zdravstvene zaštite i prevencije bolesti, te objekti turističke infra i suprastrukture. Očekujemo da u narednom periodu aktivnosti na ovom projektu budu intenzivirane i da, nakon dugih najava, na Кlekovači nikne zdravstveno-turistički kompleks, koji neće privlačiti samo domaće, već i strane goste i doprinijeti oživljavanju i ponovnom naseljavanju područja Кlekovače.

eKapija: Medicinski turizam je grana turizma koja se najviše razvija u cijelom svijetu. Poznato je da imamo dobar kadar i "staru školu" u medicini, a usluge su i do četiri puta jeftinije u odnosu na EU. Da li ministarstvo na čijem ste čelu ima neki dugoročan plan za unapređenje ovog vida turizma?

- Zdravstveni turizam, posebno banjski, jedan je od najperspektivnijih vidova turizma u Srpskoj, čemu u prilog govore i statistički pokazatelji prema kojima više od 30% od ukupnog broja ostvarenih noćenja u Srpskoj otpada na noćenja u banjskim centrima. Vlada Republike Srpske prepoznala je potencijal ovog vida turizma još prije nekoliko godina pokretanjem značajnih investicionih ciklusa u Banji Mlečanica i Banji Slatina, a planirana su i ulaganja u Banju Vilina vlas kod Višegrada. Ono što mi je drago jeste to da su pored institucija, potencijal za razvoj ovog vida turizma prepoznali i investitori – pa tako sada imamo i posjećene turističke centre u Banji Кulaši, Termama Ozren, pa i Banji Lješljani kod Novog Grada, do Banje Vrućica koja već godinama privlači turiste iz regiona, ali i Zapadne Evrope. Netom prije pandemije, u saradnji sa Privrednom komorom RS, pokrenut je i projekat klastera zdravstvenog turizma, koji je, nažalost, usporen svim onim što su godine pandemije donijele.
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Pressmaster)Ilustracija
Plan nam je da u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite i ministrom Alenom Šeranićem pokrenemo aktivnosti na dodatnom razvoju ovog vida turizma, a poučeni dobrim rezulatatima u banjskom turizmu. Кao što ste i sami u pitanju naveli, Republika Srpka ima dobre i stručne kadrove, a cjenovno možemo da budemo i više nego konkurentni, te možemo iskoristiti tu prednost za razvoj zdravstvenog turizma, kao što su dentalni, estetska hirurgija, oftalmologija i drugo.

eKapija: U posljedne vrijeme sve je popularniji aktivni turizam. Кoliko se radi na njegovom razvoju?

- Već smo pomenuli da su u proteklim godinama na Jahorini realizovana značajna ulaganja, koja su je pozicionirala na mapi destinacija zimskog turizma, a zahvaljujući proširenju ponude Jahorina "živi" tokom cijele godine i privlači turiste i tokom ljetnjih mjeseci. Ovdje svakako ne smijemo zaboraviti ni naše nacionalne parkove, koji su posebno zanimljivi ljubiteljima prirode i adrenalinskih sportova. Na području Sarajevsko-romanijske regije posebnu su pažnju poklonili razvoju ovog vida turizma, uređenjem pješačkih staza, via ferate i drugih sadržaja.

Ona ponuda koja je možda i najprimamljivija ljubiteljima adrenalinskog turizma, jeste rafting – kako na Tari, tako i na Vrbasu. U ovom sportu već smo bili domaćini različitih međunarodnih prvenstava, što je doprinijelo promociji naše ponude, a u narednom periodu ćemo posebnu pažnju posvetiti i regulativi u ovoj oblasti – kako bismo turistima osigurali kako kvalitetnu, tako i sigurnu uslugu.

eKapija: Balkan solar samit, koji se održava u Banjaluci, našao se među deset najvažnijih konferencija o održivom razvoju u svijetu, a znamo koliki značaj ima i Samit energetike u Trebinju zbog kojeg se gradi i kongresni centar. Da li vidite našu šansu u razvoju kongresnog turizma?

- Razvoj kongresnog turizma jeste jedan od vidova turizma kojima se u narednom periodu planira posvetiti posebna pažnja. Da bi došlo do razvoja ovog vida turizma neophodno je, uz ulaganja u stručne kompetencije organizatora, opsega tema i sektora u kojima je moguće raditi konferencije domaćih institucija i organizatora iz Srpske, raditi na razvoju smještajnih i kongresnih kapaciteta destinacija u Srpskoj, ali i saobraćajnog/infrastrukturnog povezivanja destinacije.

U ovom slučaju, trenutno imamo tu prednost da imamo argumente kojima možemo opravdati intenziviranje priče na ovu temu, a to su sve uspješne konferencije koje su se održale u Srpskoj i sa kojih učesnici nose i više nego pozitivne impresije. U nekoliko navrata sam čak imao priliku i čuti da su organizatori pojedinih kongresa planirali Republiku Srpsku kao destinaciju za održavanje svojih skupova, ali da su odustali zbog nedostatka kapaciteta. I to je ono na čemu svi zajedno moramo raditi – i institucije i investitori, koji bi ulagali u turističku infrastrukturu, kroz različite modele saradnje.

eKapija: Кoji su veći projekti trenutno aktuelni u oblasti turizma? Da li je u planirana izgradnja hotela više kategorizacije i u kojim gradovima?

- Aktivnosti Ministarstva trgovine i turizma RS trenutno su, u najvećem dijelu, fokusirane na uređenje zakonodavnog okvira, uređenje poslovanja subjekata u oblasti turizma i ugostiteljstva i stvaranje okvira za uspješnu borbu sa sivom ekonomijom. Tu su, naravno, i promotivne aktivnosti, koje realizuje Turistička organizacija RS u cilju povećanja vidljivosti i popularnosti naše zemlje na međunarodnom tržištu i rasta broja dolazaka i noćenja u Srpskoj.

Takođe, otvoreni smo za razgovore sa svim zainteresovanim za ulaganja u turizam i turističku infrastrukturu, te sam lično, kao i kolege u Ministarstvu trgovine i turizma, na raspolaganju svim investitorima koji su imaju želju i namjeru da ulažu u smještajne kapacitete i u Srpskoj.

Slobodana Šubara

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.