NavMenu

Danijel Petrović, direktor WOW Agency - Najneophodniji alat za primjenu inovacija je hrabrost

Izvor: eKapija Srijeda, 08.11.2023. 09:05
Komentari
Podeli
Danijel Petrović (Foto: WOW Media)Danijel Petrović
Kada su se misteriozni roboti na štulama još u septembru pojavili na ulicama glavnih gradova u regionu sa natpisom "12.12. dolazimo! Lokacija: Banjaluka" mnogi su se zapitali kakav događaj najavljuju. Sada je već jasno da je ovaj zagonetni performans najavio "Go conference".

Ovaj događaj organizuje WOW Agancy iz koje kažu da će ovo biti jedna od najspektakularnijih biznis konferencija sa fokusom na temu razvoja privrede pod uticajem savremenih tehnologija, na kojoj će govoriti najeminentniji preduzetnici, stručnjaci i ministri iz regiona.

Kako najavljuje direktor WOW Agency Danijel Petrović, "GO conference" će biti ključna platforma za diskusiju o trenutnim izazovima i prilikama koje tehnološki sektor nudi Balkanu.

- Aktuelnost teme konferencije, te ljudi koji će je iznijeti na sceni najjači su adut i najveća snaga ove WOW priče. Ukratko, suština je WOW! Međutim, mi smo, već na samom startu, dok je ideja bila u razradi, odlučili da sve u vezi sa ovim događajem mora biti posebno. Ova konferencija, za koju već sada volim reći da je najspektakularniji biznis događaju u regionu, nije nastala preko noći. Biću neskroman i reći, da se već kroz pristup kampanji i organizaciji događaja u tehničko-vizuelnom smislu, uveliko razlikujemo od svega što nudi region.

eKapija: Krovna tema GO konferencije je "Razvoj privrede pod uticajem savremenih tehnologija". Koliko naši privrednici shvataju neophodnost implementacije savremenih tehnologija i koliko ih primjenjuju?

- Nije ovdje riječ samo o privrednicima. Čitavo društvo, obrazovni sistem, zakonodavstvo, politički ambijent, pa tek na kraju biznis Balkana, ne prati, nikada brži, globalni rast i razvoj uslovljen tehnološkim napretkom. Različite zemlje regiona na različitim su nivoima, ali sve je to i dalje u zaostatku za zemljama koje prednjače u praćenju inovacija.
Stepen digitalizacije, modernizacije, robotizacije, te upotrebe vještačke inteligencije, danas je, više nego ikada, mjerilo razvijenosti svake zemlje, te je nužno da i naš region, u određenoj mjeri prihvati globalne trendove.

eKapija: Kada kažete da se Balkan mora prilagoditi globalnim trendovima savremenog razvoja i tehnologija u određenoj mjeri, šta pod tim podrazumijevate?

- Znate kako, WOW Agency je kreativna kompanija orijentisana na razvoj sebe i drugih. Da bismo bili uspješni mi moramo da razumijemo, ne samo potrebe tržišta, već i one najtananije emocije koje su našim ljudima, privrednicima, a samim tim i kompanijama veoma važne. Balkan ima dušu kojom odiše gdje god da se okrenemo i u našoj prirodi je čvrsta veza sa korijenima i sa onim tradicionalnim u nama. Stoga, i na samoj "GO conference" sukobljavamo tradicionalno i moderno, u želji da zajedno sa učesnicima pronađemo tu mjeru.

eKapija: Da li smatrate da se većina naših kompanija bori za opstanak i da jednostavno nemaju dovoljno novca da ulažu u savremene tehnologije?

- Opstati znači ići u korak sa vremenom. U kontekstu biznisa, sve drugo je stagniranje ili propadanje. Shvatam vaše pitanje, ali bilo koji empatičan ili pravdajući odgovor bio bi neiskren i zbunjujući. Promjene su nešto što moramo prigrliti, te svaku novu doživljavati kao priliku za razvoj i rast, a ne kao prijetnju.

eKapija: Prema vašem mišljenju koliko su država i lokalne uprave svjesni značaja upotrebe savremenih tehnologija i da li su podsticaji koje izdvajaju u ove svrhe dovoljni? Da li banke dovoljno i pod povoljnim uslovima kreditiraju uvođenja savremenih tehnologija u naše firme?

- Kako sam već rekao, u našem društvu, pa samim tim i biznisu, postoji osjetan nedostatak svijesti na ovu temu. Potrebno je razdrmati, razbuditi, cijeli sistem, te ovakvim akcijama, kakva je "GO conference" , dati do znanja cijelom regionu da imamo jednu veliku šansu. Činjenica da našu konferenciju podržava nekoliko domaćih, ali i inostranih banaka, dovoljno govori da "sluh" postoji. Ali moram naglasiti, hvatanje koraka sa razvijenim i modernim svijetom nije stvar IT sektora, bankarskog sektora, pravnika ili političara, ovdje se radi o potrebi za buđenjem svijesti i pravljenju šire regionalne strategije, u kojoj je WOW Agency jedan od generatora razvoja Balkana.

eKapija: Šta biste preporučili našim privrednicima kao najneophodnije savremene alate za optimizaciju radnih procesa u poslovanju?

- Od nastanka točka, pa do dana današnjeg, najneophodniji alat za primjenu inovacija je hrabrost, a racionalne hrabrosti nikada nema bez znanja. Shodno tome, najneophodniji alat za optimimizaciju radnih procesa i juče i danas i sutra jeste edukacija. Znanje uvijek grabi ka znanju i oni koji su dovoljno hrabri da šire granice svojih spoznaja nikada neće ostati izolovani.

eKapija: Osim savremenih tehnologija, tu su i savremeni načini komunikacije sa potencijalnim klijentima i kupcima. Koliko su domaće kompanije prisutne na platformama kao što su LinkedIn, YouTube, TikTok, Instagram, Fejsbuk... Da li shvataju njihov značaj?

- Prisutne su i mogao bih reći da ovdje postoji jedan pozitivan trend rasta. Uspješni pojedinci mnogo su prisutniji nego same kompanije, ali i privredni subjekti sve više uviđaju potrebu prisustva na ovim platformama. Svijest o značaju postoji, ali je to uglavnom na nivou vidljivosti, a vrlo rijeto u kontekstu alata za ostvarenje konkrtnih biznis ciljeva. "Život" jedne kompanije, danas, na društvenim mrežama, u velikoj mjeri utiče na to kako će tržište da je doživi, a od te percepcije zavisi nam realnost. Zato je WOW Agency poseban fokus stavila i na razvoj vidljivosti kroz savremene alate i to su naši klijenti uveliko prepoznali.

eKapija: Zasto čitaoci eKapije trebaju biti 12.12. u Banjaluci?

- Informacija je No1 resurs 21. vijeka. Mi kroz našu konferenciju donosimo informacije i donosimo ih na jedan drugačiji način. Naše "GO" je pokret ka informaciji, ka promjenama, ka djelovanju – pokret ka WOW! Naš koncept donosi edukaciju, umrežavanje i zabavu. Svi smo pozvani da se prilagođavamo i opstajemo, a za to je neophodno uhvatiti korak sa modernim vremenima i globalnim trendovima, zato je nephodno svoje mjesto obezbijediti na vrijeme.

S. Šubara

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.