NavMenu

Na prvi konkurs za bolju vazdušnu povezanost Slovenije javili se samo ToMontenegro i Luxair

Izvor: seebiz.eu Utorak, 09.05.2023. 09:14
Komentari
Podeli
(Foto: Air Montenegro/Mladen Mitrović)
Na prvi konkurs za veću vazdušnu povezanost Slovenije javile su se samo dvije avio-kompanije, luksemburški Luxair i crnogorski ToMontenegro. U ovoj godini planirana su još dva konkursa i to u julu i novembru 2023. godine.

Početkom aprila Ministarstvo infrastrukture objavilo je javni konkurs za subvencije za veću vazdušnu povezanost Slovenije. Zainteresovani prevoznici prijave su mogli podnijeti do 4. maja.

Programom je predviđeno subvencioniranje 50% aerodromskih taksi u tri međunarodne vazdušne luke Brnik, Maribor i Portorož za prevoznike koji će uspostaviti letove na raspisanim vezama.

Prema programu, na prvoj listi prioriteta nalazi se ukupno deset ruta, i to četiri za letove do krajnjeg odredišta - Brisel, Skoplje, Prag i Berlin - te šest za letove do aerodroma odakle će putnici moći letjeti dalje , tj. Beč, Kopenhagen, Atina, Madrid, Amsterdam i Helsinki.

Istovremeno su planirali da raspišu, ako ostane sredstava nakon prvog kruga, subvencije za veze s Rimom, Stokholmom, Oslom, Barselonom, Lisabonom, Prištinom i Parizom.

Ukoliko još bude sredstava, raspisuje se konkurs za destinacije na području Zajedničkog evropskog zračnog prostora (ECAA), koji uključuje zemlje EU, Norvešku i Island, te Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Kosovo, je u planu.

Programom je predviđeno subvencionisanje priključaka tokom tri godine. Godišnje će biti na raspolaganju 5,6 mil EUR, odnosno ukupno 16,8 miliona.

Stručni pregled prijava sprovodi predstavništvo ministarstava infrastrukture, finansija i privrede, turizma i sporta.

Crnogorskog nacionalnog avioprevoznika ToMontenegro, koji posluje pod imenom Air Montenegro, od sada će voditi Slovenac Mark Anžur, koji je kompaniju Adria Airways vodio od decembra 2012. do marta 2016. godine. Vlada Crne Gore imenovala ga je na tu dužnost u četvrtak, javlja STA.

Prošlog juna na konkurs Ministarstva ekonomskog razvoja i tehnologije, vrijedan gotovo 1,83 mil EUR, prijavilo se deset avioprevoznika, i to Deutsche Lufthansa, Swiss International Air Lines, Brussels Airlines, Flydubai, Air Serbia, ToMontenegro, Turkish Airlines, Easyjet, Wizzair i MNOGO.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Energija

Zbog malo padavina tokom zime može doći do nedostatka vode

U Crnoj Gori, zbog nedovoljne količine padavina tokom zime uslovljenih klimatskim promjenama, ove godine može doći do nedostatka voda, upozorio je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić. On je, u podkastu Agencije MINA o klimatskim promjenama, kazao da su posljednjih godina posljedice promjena klimatskih obrazaca vidljive u Crnoj Gori, te da najave za naredni period nijesu nimalo optimistične kada je u pitanju područje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.