NavMenu

Korisnici Starbaksa u SAD i Kanadi mogu koristiti svoje šolje za kafu - Bez prljavih čaša, molim

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.01.2024. 11:59
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay/Pexels)
Mušterije Starbaksa u SAD i Kanadi ubuduće će moći da naruče kafu i druga pića u svojim šoljama. Novo pravilo stupilo je na snagu 3. januara, a odnosi se na šaltere u kafićima, drive-through prozore i porudžbine putem mobilne aplikacije i odnosi se na sve standardne veličine šolja, na tople, hladne i mešane napitke, poput Frappuccino mešavina ovog lanca.

Jedini uslov je da šolje budu čiste. Baristi imaju pravo da odbiju prljave šolje jer, kako se navodi, korisničke šolje se iz zdravstvenih razloga ne mogu prati u Starbaks sudoperama.

Kompanija je izjavila da je prva nacionalna kafeterija u SAD koja dozvoljava korisnicima korišćenje ličnih šolja za mobilne porudžbine i prva u Kanadi koja podržava sve veličine mobilnih porudžbina. Drugi poznati lanci u ove dvije zemlje, Dunkin' Donuts i Tim Hortons, podržavaju korišćenje ličnih šolja u nešto ograničenijim uslovima. Kompanija nije najavila kada bi program, koji opisuje kao prekretnicu, mogao biti dostupan izvan SAD i Kanade.

Samo 1,2% pića prodaje se u višekratno upotrebljivim posudama

Starbaksov cilj je smanjenje otpada na deponiji za 50% do 2030. godine, a do kraja decenije namjerava da svu svoju ambalažu učini višekratno upotrebljivom, biorazgradivom ili recikliranom.

Novi program proizilazi iz brojnih eksperimenata sa višekratno upotrebljivim šoljama tokom poslednjih 18 mjeseci u inovacionoj laboratoriji u Sijetlu i na 25 tržišta, uključujući Arizonu, Kaliforniju, Kolorado, Japan, Singapur, Južnu Koreju i Ujedinjeno Kraljevstvo.

- Vizija je da u budućnosti svako piće treba da bude posluženo u višekratno upotrebljivoj šolji - rekao je izvršni direktor za održivost u Starbaksu, Majkl Kobori.

Ipak, zasad se ne ukidaju jednokratne čaše, koje čine 40% godišnje ambalaže kompanije i čine 20% njenog ekološkog otiska. Prema najnovijem izvještaju o napretku održivosti, samo 1,2% pića prodaje se u višekratno upotrebljivim posudama. Kompanija ne otkriva koliko jednokratnih kontejnera koristi godišnje, ali jedna procjena sugeriše da Amerikanci godišnje bacaju oko 50 milijardi šolja za kafu.


Kako funkcioniše novi postupak

U kafiću

Kupci pri naručivanju obavještavaju radnika na šalteru da su doneli svoju ličnu šolju i predaju je radniku. Kupci koji odluče da ostanu i konzumiraju piće u kafiću takođe mogu zatražiti višekratno upotrebljivu keramičku ili staklenu šolju u većini prodavnica.


Drive-thru

Na drive-thru prozoru, tokom poručivanja, kupci naručuju svoje piće kao i obično i obavještavaju radnika na šalteru da su donijeli svoju šolju. Na prozoru za preuzimanje, radnici će preuzeti ličnu šolju mušterije bez poklopca koristeći bežičnu posudu radi očuvanja higijene i sigurnosti. Piće će biti vraćeno istim putem.


Preko aplikacije

Kada kupci naruče putem Starbucks aplikacije, prvo će pritisnuti dugme "Prilagođavanje", a zatim odabrati "Lična šolja" u meniju za prilagođavanje i nastaviti s naručivanjem kao i obično. Kada stignu do prodavnice, kupci se povezuju s radnikom na šalteru na mjestu preuzimanja i predaju svoju čistu ličnu šolju bez poklopca. Radnik će vratiti piće putem bežične posude.

Inače, porudžbine putem mobilne aplikacije, drive-thru prozora ili dostave čine veliku većinu prihoda kompanije u SAD-u – 72% u trećem kvartalu 2022.

Nagrada za donošenje lične šolje

Nova politika se primjenjuje na sve Starbaks lokacije. Možda neće biti dostupna na licenciranim lokacijama, poput onih u prodavnicama prehrambenih proizvoda. Do prošlog kvartala, Starbaks je imao 17.810 prodavnica u Sjevernoj Americi, od kojih je 10.628 bilo u vlasništvu kompanije.

Ova promjena zahtijevala je redizajn plastičnih "malih uređaja" koje Starbaks baristi koriste za pripremu pića. Dodate su linije kako bi bilo lakše precizno mjeriti veličine, rekao je Kobori. Promjena je uslijedila jer korisnici neće nužno donositi posude koje se podudaraju s jedinstvenim mjerama Starbaksa.

Prema riječima Koborija, za uvođenje novine bilo je potrebno veliko prilagođavanje.

- To uključuje razumijevanje potencijalnih problema sa zdravstvenim i sigurnosnim propisima, učenje kako komunicirati novu politiku kupcima i obuku zaposlenih kako da upravljaju novim procesima bez produžavanja vremena isporuke porudžbina - rekao je Kobori.

Neki Starbaks lokali će nagrađivati korisnike koji donesu ličnu šolju sa popustom od 10 centi.

Više od 8.000 papirnih čaša po minutu

Američka grupa za zagovaranje zaštite životne sredine Clean Water Action godinama se zalagala protiv neodgovornih praksi Starbaksa, ukazujući na to da kafić svoja pića stavlja u plastično obloženu papirnu čašu koja se može reciklirati samo u četiri američka grada.

Starbaks koristi više od 8.000 ovakvih papirnih čaša svaki minut, što godišnje čini više od 4 milijarde čaša, prema izvještaju Clean Water Action.

Da bi se zadovoljila potražnja, "svake godine se seče 1,6 miliona drveća zbog svih tih jednokratnih čaša", navodi grupa za zagovaranje.

- Starbaks je najveća kafeterija na svijetu. Uticaj njenog otpada na našu vodu, okeane i zdravlje je dramatičan - ističu.

M. D.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.