NavMenu

Inicijativa "Uhvati čist talas" prvi put na sjeveru CG - U Plužinama će se sakupljati ambalažni otpad i slati na reciklažu

Izvor: eKapija Petak, 21.07.2023. 12:11
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
Opština Plužine i Park prirode Piva će ovog ljeta, od jula do septembra, biti domaćini ekološke inicijative "Uhvati čist talas" koju, prvi put na sjeveru Crne Gore, sprovode kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora i The Coca-Cola Company sa partnerima.

Cilj inicijative, koja se realizuje već četvrti put tokom ljetnje turističke sezone, je uspostavljanje u praksi pravilnog sistema za upravljanje ambalažnim otpadom - što znači da se otpad prikuplja, odvaja u za to namijenjene kante i potom šalje na reciklažu.

Memorandum o saradnji potpisali su predstavnici svih učesnika na projektu: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Agencija za zaštitu životne sredine, Opština Plužine, Park prirode Piva, Komunalno Plužine d.o.o, Privredna komora Crne Gore, NVO Ozon i kompanija Coca-Cola HBC-Crna Gora, čime je zvanično počeo projekat.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je i ove godine jedan od institucionalnih partnera projekta. Igor Jovanović, direktor direktorata za upravljanje otpadom u Ministarstvu poručio je da su aktivnosti selektivnog sakupljanja otpada vrlo značajan i prvi, najvažniji, korak.

- Raduje nas što kompanije, kao što je Coca-Cola HBC, prepoznaju aktivnosti pravilnog upravljanja otpadom. Opština Plužine, kao i sve ostale, imaju obavezu da sprovode što više aktivnosti selektivnog prikupljanja otpada i vjerujem da ćemo u sinergiji realizovati ovaj projekat na pravi način. Takođe, siguran sam da će i druge kompanije slijediti primjer Coca-Cola HBC, kao i ostale opštine u Crnoj Gori - kazao je Jovanović.

"Uhvati čist talas" inicijativa se, nakon tri godine realizacije na primorju, po prvi put realizuje na sjeveru. Tisa Čaušević, menadžerka za javne i regulatorne poslove u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora, kazala je da je ova važna promjena ispraćena i novim vizuelnim identitetom, koji šalje poruku o neraskidivoj sprezi čistih voda i zelenih površina, kao što su šume i planine.

- Nakon značajnih rezultata na primorju, želimo da podržimo i sjevernije opštine u rješavanju problema ambalažnog otpada. Prateći zaključke prve Studije o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom koju je Privredna komora prezentovala početkom godine, kroz ovaj projekat upravo uspostavljamo sistem sa tri frakcije otpada i u kojem svaki učesnik ima jasne nadležnosti. Pozivamo građane i turiste da daju svoj doprinos reciklaži i da uhvatimo čist talas, i na sjeveru - poručila je Čaušević.

Prema riječima Tanje Radusinović, direktorice Sektora za projekte Privredne komore Crne Gore, rješavanje problema ambalažnog otpada je inkluzivan proces koji uključuje sve - od donosilaca odluka, preko industrije, nevladinog sektora, do građana.

- Ukoliko se ne budemo otpadom bavili na jedan sistematski način, teško da možemo postići rezultate koje očekujemo. Privredna komora će svakako dati doprinos u okviru svojih kapaciteta i onoga što je predviđeno Memorandumom o saradnji, kako bi ovaj projekat i u Plužinama uspio na pravi način, baš kao što je prethodnih godina kada je realizovan na primorju - kazala je Radusinović.

Direktor Parka priroda Piva, Nikola Cicmil kazao je da je zadovoljstvo što, uspješne kompanije i državne institucije, prepoznaju posvećenost Opštine Plužine, ali i građana očuvanju zivotne sredine i održivom razvoju.

- U današnje vrijeme kada su sve više prisutni pritisci na prirodne resurse i životnu sredinu realizacija jednog ovakvog projekta kao što je "Uhvati čist talas" potvrdiće naše strateško opredjeljenje očuvanju životne sredine, ali će isto tako predstavljati dodatnu stepenicu u tranziciji prema modelu cirkularne ekonomije, koji ima za cilj da se otpad i emisija otpada bitno umanje između ostalog pravilnim odlaganjem i reciklažom. Nadamo se da će se konkretni doprinos projekta ogledati u činjenici da će Opština Plužine biti još čistija sredina nakon sprovođenja aktivnosti - rekao je Cicmil.

Na lokacijama u sklopu 18 ugostiteljskih objekata u Plužinama, postojaće posebno brendirana reciklažna "ostrva", sa posudama za selektivno razdvajanje plastike, limenki i stakla. Listu ugostiteljskih objekata možete pogledati na linku uhvatitalas.me.

Projektne aktivnosti biće podržane i dodatnim, važnim komponentama kao što su edukacija i promotivne aktivnosti.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.