NavMenu

Veliki modni brend poziva potrošače da ne kupuju novu odjeću

Izvor: eKapija Petak, 15.07.2022. 09:29
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/F.Muhammad)
Kompanija Makers Unite i modni brend poznat po ekološkim apelima Patagonia otvorili su Ujedinjeni centar za popravku (URC) u Amsterdamu kako bi mušterijama širom Evrope omogućili da poprave odjeću.

Centar se nada da će olakšati brendovima da uključe popravku i ponovnu upotrebu u svoje poslovne modela i da time smanje negativan uticaj u tekstilnoj industriji. Principi rada je sledeći: mušterija kupi proizvod od brenda koji je član URC, nakon određenog vremena kada proizvod ostari, kontaktira brend koji omogućava da proizvod stigne do URC koji ga popravlja i vraća mušteriji koja ga može još dugo nositi.

Namjera je da se brendovi i potrošači ohrabre da poprave odjeću umjesto da kupe novu. Ako centar obavi 300.000 popravki godišnje, nastaće 453.000 kilograma otpada manje, kažu u Patagoniji.

Nošenje odjevnog predmeta samo devet mjeseci duže smanjuje CO2 emisije proizvoda za 27%, potrošnju vode za 33% i otpada za 22%, navodi Patagonia i poziva i druge brendove da normalizuju popravku odjeće i da se u svojim biznis planovima ne vode samo prodajom.

Centru se za sada priključio njemački brend Scotch and Soda.

U poslednjih 20 godina, Evropljani su kupili 40% više odjeće, a tekstilna industrija je odgovorna za 10% globalnih CO2 emisija. Ako se trend nastavi, upotreba vode, CO2 emisije i stvaranje otpada udvostručiće se prije 2050. godine.

M. D.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.